Āboltiņa: 2012.gada budžets ir Latvijas ceļš uz finansiālo neatkarību

(06.12.2011.)
VideoGalerija

2012.gada valsts budžets ir vērsts uz mūsu valsts finanšu sistēmas nostiprināšanu. Noslēdzot starptautiskā aizdevuma programmu, 2013.gada budžets jau varēs būt pilnībā vērsts uz valsts attīstību un finansiālo neatkarību. To otrdien, 6.decembrī, no finanšu ministra saņemot portfeli ar nākamā gada valsts budžeta projektu, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

„Visus pēdējos gadus mēs esam lietojuši vārdu „konsolidācija”, kas latīniski ir ļoti stiprs un pozitīvs vārds - tas nozīmē nostiprināšanos,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

S.Āboltiņa uzsvēra, ka valsts ir izgājusi cauri krīzes budžetiem, iepriekšējais bija stabilizācijas budžets, bet 2012.gada budžets ir pēdējais nostiprināšanās budžets. „Sarkanbaltsarkanā lentīte pie 2012.gada budžeta portfeļa nozīmē, ka darbs pie nākamā budžeta projekta vairs nebūs jāveic starptautisko aizdevēju uzraudzībā, mēs būsim finansiāli neatkarīgi un par valsts ienākumiem un tēriņiem varēsim lemt paši. Nākamajam - 2013.gada budžetam - jābūt mūsu attīstības un finanšu neatkarības budžetam,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

No Saeimas priekšsēdētājas saņemot 2012.gada valsts budžeta portfeli, Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs sacīja, ka 2012.gada budžeta projekts ir gan emocionāli, gan fiziski vieglāks nekā pērn. Tas nesatur samazinājumus, kas sāpīgi skartu iedzīvotājus, un 109 likumprojektu vietā šogad budžeta paketē ir tikai 31 likumprojekts. „Mūsu uzdevums ir nodrošināt, lai likums stājas spēkā 1.janvārī, lai katrs mūsu valsts iedzīvotājs, visas pašvaldības un institūcijas zinātu finanšu apmēru, ar kuru tās varēs rīkoties. Tādēļ Budžeta komisija strādās pastiprinātā darba režīmā,” sacīja J.Reirs.

Jau otro gadu valsts budžeta projekts Saeimā tiek iesniegts ne tikai papīra formā, bet arī elektroniski zibatmiņā. Saeimas priekšsēdētāja norādīja, ka, taupot resursus, patlaban 55 Saeimas deputāti ir attiekušies no Saeimas sēdes dokumentiem papīra formā un tādējādi arī šis budžeta likumprojekts viņu vajadzībām netiks pavairots.

Foto no budžeta iesniegšanas Saeimā: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157628302788829/
Video: https://www.youtube.com/user/SaeimaSAB#p/a/u/0/OoIV-biLjRQ

Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.


Saeimas Preses dienests

 

Pirmdien, 6.maijā