Solvita Āboltiņa tiekas ar jauno Beļģijas vēstnieku

(02.11.2011.)
VideoGalerija

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa trešdien, 2.novembrī, tikās ar Beļģijas Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Franku Arnautsu (Frank Arnauts). Tikšanās laikā pārrunāta abu valstu sadarbība Eiropas Savienībā un NATO, kā arī parlamentārajā un reģionālajā līmenī. Vēstnieks Saeimā bija ieradies iepazīšanās vizītē.

Sveicot vēstnieku Saeimā, S.Āboltiņa Latvijas un Beļģijas attiecības raksturoja kā ļoti labas un ciešas. Abas valstis ir pastāvīgā aktīvā dialogā Eiropas Savienības (ES) un NATO lēmumu pieņemšanas procesā. Latvijai kā salīdzinoši nelielai ES dalībvalstij, kurai 2015.gadā būs jāvada ES darbs, ir būtiski mācīties no Beļģijas lielās pieredzes ES prezidentūru vadīšanā, akcentēja Saeimas priekšsēdētāja.

Tāpat S.Āboltiņa augstu novērtēja Beļģijas ieguldījumu Baltijas valstu drošībā, atzīmējot, ka tieši beļģu militārās lidmašīnas bija pirmās, kuras uzsāka patrulēšanu Baltijas gaisa telpā.

Puses bija vienisprātis par reģionālās sadarbības lielo nozīmi, veidojot ciešākus kontaktus starp abu valstu iedzīvotājiem. Jau pirms piecpadsmit gadiem tika uzsākta sekmīga sadarbība starp Flandrijas reģionu Beļģijā un Latviju, un aktīvi kontakti Latvijai izveidojušies arī ar Valoniju un Briseli, atzīmēja vēstnieks.

F.Arnauts arī pauda viedokli, ka laba platforma abu valstu tālākai sadarbībai kultūras jomā un reģionālā līmenī būs tas, ka Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsēta 2014.gadā, savukārt Valonijas reģiona pilsēta Monsa - 2015.gadā.
  
Pārrunājot abu valstu ekonomisko sadarbību, Saeimas priekšsēdētāja kā labu sadarbības piemēru minēja Beļģijas kartona iepakojuma ražošanas uzņēmuma darbību Latvijā. Beļģu ražotājs Latvijā iegādājies uzņēmuma „Kvadra Pak” akcijas, un patlaban norit darbs pie uzņēmuma jaunās ražotnes būvniecības.

Tāpat amatpersonas pārrunāja pašreizējo situāciju eirozonā, Latvijas veiksmīgo piemēru krīzes pārvarēšanas kontekstā, kā arī iespējas aktivizēt abu valstu divpusējo sadarbību, tajā skaitā, gan atbilstošo parlamentu komisiju līmenī, gan arī, sadarbojoties Beniluksa valstu un Baltijas valstu parlamentāriešiem. 

F.Arnauts ir karjeras diplomāts ar vairāk nekā divdesmit gadu pieredzi ārlietu dienestā. Darbs Latvijā ir viņa pirmais vēstnieka postenis. Iepriekš strādājis Beļģijas diplomātiskajās pārstāvniecībās Nigērijā, Austrālijā, NATO un Eiropas Savienībā. 


Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157627910209993/with/6305713452/
Video no tikšanās pieejams: https://www.youtube.com/saeimasab#p/a/u/0/n_3rRz0gtrw
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā