Solvita Āboltiņa: Padomju varas realizēto represiju galvenais mērķis bija salauzt cilvēka brīvo gribu

(13.06.2011.)
VideoGalerija

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa pirmdien, 13.jūnijā, Latvijas Okupācijas muzejā atklājot izstādi „Latvijas traģēdija. 1941.”, savā uzrunā norādīja: „Padomju varas realizēto represiju galvenais mērķis bija salauzt cilvēka brīvo gribu, iznīcināt viņā pārliecību un ticību savai valstij, saviem ideāliem, salauzt mūsu tautas apziņu, nospiest uz ceļiem sirdsapziņu. Šie notikumi ir daļa no mūsu kolektīvās atmiņas, kas veido un nosaka to, kādi mēs esam šobrīd, kāda ir mūsu valsts un sabiedrība. Šos traģiskos notikumus nevarēs izdzēst no mūsu vēstures, jo tie būtiski ietekmēja mūsu tautas likteni.”

Latvijas Okupācijas muzejā uzrunājot klātesošos, Saeimas priekšsēdētāja sacīja: „Kopš 1941.gada 14.jūnija – pirmās Latvijas iedzīvotāju masveida deportācijas – ir aizritējuši jau 70 gadi, bet šo notikumu rētas un atmiņas joprojām smeldz mūsu sirdīs. Šis ir viens no sāpīgākajiem datumiem mūsu tautas vēsturē. Tas ir datums, kad pret mūsu nāciju tika vērsts mēģinājums to iznīcināt.”

„Vienas baisās nakts laikā no Latvijas tika izvesti vairāk nekā 15 tūkstoši mūsu tautiešu. Tie bija mūsu cilvēki, mūsu bērni un mūsu sirmgalvji, tie bija dažādu tautību cilvēki, latviešu virsnieki, ebreju ārsti un krievu inteliģences pārstāvji. Smags pārdzīvojums, sāpes un neziņa bija pārņēmusi visus – gan tos, kurus aizveda, gan palikušos. Tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju tika pakļauti varmācībai un nežēlībai, izvesti lopu vagonos, cilvēka cieņas jēdziens bija zaudējis jebkādu nozīmi,” pauda S. Āboltiņa.

Savas uzrunas noslēgumā S.Āboltiņa pateicās izstādes veidotājiem, kā arī „ikvienam, kas izturēja, kas nesalūza, kas izsūtījumā savās sirdīs nosargāja cerību, un pats svarīgākais, ticēja – ticēja brīvajai un neatkarīgajai Latvijai. Bez šīs ticības mēs nevarētu droši raudzīties nākotnē. Mums jāzina sava vēsture, mums jāstāsta par to saviem bērniem un saviem sabiedrotiem. Mūsu pienākums ir gādāt, lai nekas tamlīdzīgs nekad vairs neatkārtotos,” pauda Saeimas priekšsēdētāja.

 

Foto no izstādes atklāšanas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157626951417944/with/5828460912/
Video: https://www.youtube.com/saeimasab#p/a/u/0/VEmbVbfQ6w4
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimu obligāta.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 25.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 25.aprīļa kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
12:33  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
17:00  2024.gada 25.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta