Aija Barča: spriedze ap traumpunktu un lokālo slimnīcu nākotni ir mazinājusies

(13.04.2011.)
Galerija

Lokālo slimnīcu un traumpunktu reforma būs veiksmīga, ja Veselības ministrija turpinās uzsākto dialogu un tajā arī turpmāk tiks iesaistīti cilvēki, uz ko šie lēmumi attiecas vistiešāk. Līdz šim paveiktais liecina, ka darbs rit pareizā virzienā un spriedze, kas valdīja ap šo jautājumu, būtiski mazinājusies. To pēc Veselības ministrijas, nevalstisko organizāciju, pašvaldību un ārstniecības iestāžu vadītāju uzklausīšanas Saeimā trešdien, 13.aprīlī, secināja Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča.

„Lai arī Veselības ministrijas virzienā šodien izskanēja arī kritiski vārdi, no pašvaldībām un slimnīcu vadītājiem dzirdējām pārsvarā konstruktīvu kritiku un priekšlikumus turpmākai sadarbībai. Acīmredzot ir attaisnojies ministrijas izvēlētais sadarbības modelis, braucot uz katru slimnīcu, situāciju izvērtējot uz vietas, runājot ar slimnīcu vadību un darbiniekiem, nevis lietas izlemjot Rīgas kabinetos,” uzskata A.Barča. Viņa norāda, ka ministrijai jāveic informatīvais darbs, skaidrojot sabiedrībai reformas būtību un stāstot par izmaiņām, kas pacientus skars gada otrajā pusē.

Kā deputātiem norādīja Veselības ministrijas parlamentārā sekretāre Dagnija Staķe, pēc 1.jūlija diennakts pieejamību medicīniskajai palīdzībai plānots nodrošināt visās vietās, kur tā bijusi līdz šim. Pārmaiņas galvenokārt skars slimnīcu un traumpunktu darba organizāciju, mazinot atšķirības finansējuma izlietojumā un racionālāk izmantojot esošos speciālistus un citus resursus.

Vairāku slimnīcu un pašvaldību pārstāvji pozitīvi vērtēja slimnīcās notikušās darba grupas sēdes, uzsverot, ka tās esot ļāvušas gan palūkoties uz sevi no malas un ieraudzīt trūkumus, gan arī iepazīt situāciju citās slimnīcās. Madonas novada domes priekšsēdētājs Andrejs Ceļapīters paveikto raksturoja kā būtisku progresu, atzīmējot, ka vairs netiek plānota pakalpojumu centralizācija un tiek domāts par to, kā maksimāli izmantot vietējos resursus, savukārt pacientiem maksimāli nodrošināt pakalpojumu pieejamību, līdz ar to pamatā „stresa momenti ir noņemti”.

Diskusijā izkristalizējās arī vairākas slimnīcām aktuālas blakus problēmas, piemēram, zemais ārstu atalgojums, kas apgrūtina jaunu speciālistu piesaistīšanu, un energoresursu cenu pieaugums, kas jau tuvākajā nākotnē ietekmēs arī slimnīcu darba izmaksas. Deputāti vienojās diskusijas par šiem un citiem veselības nozarei būtiskiem jautājumiem turpināt pēc Lieldienām. 

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā