Frakciju viedokļi 2019.gada 19.decembrī

(27.12.2019.)

Vadītāja. Labvakar, cienījamie radioklausītāji! Pirms brīža noslēdzās pēdējā Saeimas sēde šī gada rudens sesijā. Un deputāti jums pastāstīs par tās darba kārtības jautājumiem, kā arī citām aktualitātēm. Skan pārraide “Frakciju viedokļi” no Saeimas nama.

Pirmais šodien runās frakcijas SASKAŅA deputāts Valērijs Agešins. Lūdzu!

V. Agešins (SASKAŅA).

Paldies.

Labvakar, godātie radioklausītāji! Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija nolēmusi rosināt Rīgas domes atlaišanu, jo, ministrijas ieskatā, vietvara neesot spējusi izpildīt vienu no pašvaldības autonomajām funkcijām – nodrošināt sadzīves atkritumu apsaimniekošanu.

Mēs uzskatām, ka likumprojektam ir jābūt pamatotam un labi sagatavotam, lai gadījumā, kad minētais lēmums tiks vērtēts Satversmes tiesā, tas atbilstu satversmībai un būtu pārliecība, ka ir ievēroti visi tiesiskie aspekti, visas procedūras ir bijušas korektas.

Tā ir ļoti slikta prakse – mainīt vispārējās normas laikā, kad domājam par konkrētu situāciju. Šādi vienreizēji gadījumi bieži izskatās slikti, nepareizi un juridiski nekorekti. Mēs uzskatām, ka ministrijas izstrādātajā likumprojektā “Rīgas domes atlaišanas likums” trūkst pietiekamas juridiskās argumentācijas.

Pilsoņu vēlētas pārstāvniecības atlaišana ir vērtējama kā vēlētāju gribas ierobežojums, ļoti nopietna pašvaldības tiesību ierobežošana. Lai varētu objektīvi vērtēt ministrijas... VARAM sagatavoto likumprojektu, nepieciešams vērtēt arī anotācijā iekļauto informāciju, tās atbilstību tiesību principiem, jo īpaši vienlīdzības un samērīguma principiem.

Anotācijā nav pietiekami izvērsta juridiskā argumentācija jautājumā par šā sasaukuma Rīgas domes atkārtotu likuma pārkāpšanu vai nepildīšanu, tā nesniedz izvērtējumu, vai šā sasaukuma Rīgas dome, ņemot vērā pēdējo mēnešu notikumus, spētu vai nespētu nākotnē atrisināt jautājumus, kas saistīti ar sadzīves atkritumu apsaimniekošanas funkcijas organizēšanu atbilstoši normatīvo aktu prasībām. Nav skaidrs, vai mērķi sadzīves atkritumu apsaimniekošanas funkcijas organizēšanai Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā atbilstoši normatīvajiem aktiem nevarēja sasniegt ar citu rīcību. Tāpēc mēs uzskatām, ka mums bez steigas bija un ir jānoskaidro, vai konkrētajam gadījumam izvēlēta visatbilstošākā rīcība. Turklāt anotācijā nav sniegts redzējums, kādā veidā pagaidu administrācija efektīvi atrisinās sadzīves atkritumu apsaimniekošanas funkcijas organizēšanu.

Rīgas domei iespēja izteikt savu viedokli par VARAM sagatavoto likumprojektu tika nodrošināta tikai šodien Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdes laikā. Rīgas domes pārstāvji valdības sēdē klātienē netika uzklausīti. Tas ir labas likumdošanas prakses pārkāpums. Turklāt Ministru kabineta e-portfelī pie valdības sēdes materiāliem nebija atrodams pašvaldības viedoklis. Tas nav pareizi.

Mēs domājam, ka ir nepieciešama Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas konsekventa rīcība tagad, salīdzinot Rīgas domes gadījumu ar citu pašvaldību rīcību. Pašlaik tiek vērtēta pārsvarā tikai Rīgas domes rīcība atkritumu apsaimniekošanas jomā, bet gandrīz netiek sniegts vērtējums par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas kā pašvaldību darbību pārraugošās ministrijas darbībām.

Partijai “Saskaņa” nav iebildumu pret Rīgas domes ārkārtas vēlēšanām, kā arī pret to, ka jaunajam sasaukumam ļautu strādāt līdz kārtējām pašvaldību vēlēšanām. SASKAŅA neatbalsta likuma grozījumus, kas ļautu Rīgas domi ārkārtas vēlēšanās ievēlēt uz ilgāku termiņu par ierastajiem četriem gadiem, proti, uz pieciem un vairāk gadiem. Minētie grozījumi, mūsuprāt, ir necieņas izrādīšana pret Latvijas iedzīvotājiem, tos nevaram atbalstīt un neatbalstīsim.

Pašlaik SASKAŅA gatavo savus atbildes soļus ne tikai jautājumā par likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu, bet arī par likuma grozījumiem, kas paredz palielināt pašvaldību domju ievēlēšanas termiņu līdz pieciem gadiem. Bet, iespējams, tie tiks apstrīdēti Satversmes tiesā, jo abi instrumenti, mūsuprāt, nav pamatoti nedz ar Satversmi, nedz ar citiem likumiem.

Debatēs par šo likumprojektu mēs redzējām arī plusus. Skaidrs, ka šim dokumentam ir arī plašāka nozīme – lai stimulētu citas pašvaldības ievērot likumus. Jo tādi gadījumi, kad pašvaldības nepilda likumus, ir. Līdz ar to saskaņā ar likumu “Par pašvaldībām” ir pamats atlaist arī citas pašvaldības. Šodien mēs balsojām pret šo likumprojektu, jo neredzam, ka Rīgas dome netiktu galā ar atkritumu apsaimniekošanu, un nekāda ārkārtējā situācija šajā jomā arī nav redzama.

Vienlaikus būtu svarīgi norādīt uz Saeimas Juridiskā biroja... Edvīna Danovska viedokli pirms balsojuma Saeimā. Viņš Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdes laikā brīdināja, ka tad, ja lieta nonāks līdz Satversmes tiesai, Saeima savu lēmumu nevarēs aizstāvēt, jo pirms pirmā lasījuma netika pietiekami izvērtēti un izrunāti konkrētie Rīgas domes likuma pārkāpumi. Tādēļ Juridiskā biroja pārstāvis rekomendēja komisijai nevirzīt likumprojektu pirmajam lasījumam tagad. Viņš norādīja, ka biroja un deputātu rīcībā nav faktu un nav dots pietiekami daudz laika, lai izvērtētu domes iespējamos likuma pārkāpumus. Darbs pie šī likumprojekta otrajā lasījumā turpināsies janvārī.

Godātie radioklausītāji! Frakcijas SASKAŅA vārdā novēlu gaišus Ziemassvētkus un laimīgu jauno gadu! Lai 2020. gadā labas domas, vārdi un darbi!

Paldies par uzmanību.

Vadītāja. Paldies Valērijam Agešinam no frakcijas SASKAŅA.

Nākamais runās Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas deputāts Viktors Valainis. Lūdzu!

V. Valainis (ZZS).

Labs vakars, godātie radioklausītāji, visi, kas seko līdzi šai pārraidei! Kolēģis no SASKAŅAS Agešina kungs jau ļoti daudz... un, manuprāt, tur nav ko vairāk piebilst par juridiskiem argumentiem par Rīgas domes atlaišanas likumprojektu un arī citiem likumiem, kas bija gana strīdīgi šodien.

Bet šodien ir arī gada noslēdzošā sēde. Un, ja atskatāmies uz visu gadu, gribētu teikt, ka mēs kā opozīcija esam centušies konstruktīvi kritizēt valdību. To darīsim arī turpmāk un ļoti ceram, ka nākamajā gadā mūsos vairāk ieklausīsies. Un vismaz no šodienas skatpunkta izskatās, ka nākamais gads būs ļoti liels strīdu gads, un diemžēl šie strīdi būs vairāk tiesās. Satversmes tiesai būs daudz darāmā, bet cerēsim, ka dialogs starp koalīciju un opozīciju veidosies saturīgāks.

Un tiešām novēlu visiem – gan kolēģiem, gan valdības ministriem, gan visiem radioklausītājiem, visai Latvijas sabiedrībai – gaišus Ziemassvētkus un priecīgu, veselīgu jauno gadu!

Paldies.

Vadītāja. Paldies Viktoram Valainim no Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas.

Šodien pārraides noslēgumā runās frakcijas “Attīstībai/Par!” deputāte Inese Voika. Lūdzu!

I. Voika (AP!).

Sveicināti, klausītāji! Mani kolēģi no frakcijas lūdza jums nodot vislabākos vēlējumus, Ziemassvētkus sagaidot, un... laimīgu un lielisku jauno gadu... un tā arī, kā saka, noslēgt šī gada vakaru, kad beidzās pēdējā šīgada Saeimas sēde. Mēs arī ilgi... pietiekami ilgi strādājām, un šobrīd ir jau pāri desmitiem vakarā, kad Saeimas nams lēnām tukšojas.

Divas no tādām būtiskākām lietām, pie kurām šodien Saeima strādāja, bija saistītas ar manas frakcijas, “Attīstībai/Par!”, iniciatīvām par to, lai Latvijā varētu būt pēc iespējas demokrātiskākas pašvaldību vēlēšanas un lai mums būtu arī godīgas pašvaldības, kas spēj veikt savu uzdevumu.

Dienas pirmajā pusē mēs skatījām likumprojektu, ko esam arī apstiprinājuši (tā ka tas stāsies spēkā jau drīz), par to, ka gadījumā, kad pašvaldības nepildīs savus pienākumus un tiks atlaistas, tās 15 mēnešus nevadīs valdības iecelts administrators, kā tas bija līdz šim. Ja tas notiks šādā laika posmā līdz vēlēšanām, tiks rīkotas ārkārtas vēlēšanas, un to posmu līdz kārtējām vēlēšanām, kas mums ir reizi četros gados, pieskaitīs klāt. Tā ka, ja pavasarī būs ārkārtas vēlēšanas vienai pašvaldībai, tie būs pieci un mazliet vairāk gadi.

Komisijā daudz tika diskutēts par šo jautājumu: vai tas būs demokrātiski, vai tad tas nav... vai tas ir nedemokrātiski, un būs pašvaldības, kur sēdēs 8, 10 vai 20 gadus no vietas. Taču Latvija ir demokrātiska valsts, un no tā, ka mums reizi četros gados būs kārtējās vēlēšanas, mēs neatteiksimies. Taču, mūsuprāt, nav pieņemami arī tas, ka pašvaldību vairāk nekā gadu vadītu kāds valdības iecelts administrators, kuram nav tā pašvaldības... pašvaldībā dzīvojošo cilvēku uzticības mandāta veikt kaut kādas nozīmīgas pārmaiņas. Un par to, ka mums ir pašvaldības, kurās pārmaiņas ir vajadzīgas, liecina Rīgas domes piemērs. Un nebija tā mūsu tāda brīva izvēle pirms pašiem svētkiem rosināt likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu. Taču tie uzdevumi un tās problēmas, ko... tie uzdevumi, ko Rīgas dome nespēja veikt, un tās problēmas, kas ir Rīgas pilsētā, kura ir mūsu valsts lielākā pašvaldība, ir tā samilzušas, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija bija konstatējusi gadījumu, kas noteikts likumā, kad ir tāda iespējama vajadzība pašvaldību atlaist.

Tika veikta analīze, un arī šo analīzi un pieteikumu par domes atlaišanu ministrs Pūce iesniedza valdībā. Valdība to kopīgi apstiprināja, un šodien skatījām Saeimā, pieņēmām pirmajā lasījumā un turpināsim skatīt 15. janvārī. Ja būs tāds pats (un mēs ar to rēķināmies, ka būs) koalīcijas atbalsts, tad, visticamāk, 15. janvārī Rīgas dome tiks atlaista. Un divu mēnešu laikā saskaņā ar šo jauno likumu tiks rīkotas atkārtotas vēlēšanas.

Pamatā Rīgas domes problēmām ir nespēja tikt galā ar atkritumiem un ne tikai ar šiem līgumiem, par ko runāts šajā rudenī, bet ar atkritumu šķirošanu, ar tiesiskās bāzes sakārtošanu, kā arī ar ļoti daudziem, daudziem citiem jautājumiem, ar kuriem rīdzinieki un arī Rīgas viesi ir saskārušies. Par to šodien komisijā bija debates, un tās turpināsies.

Tos, kam interesē šis jautājums, aicinu piedalīties komisijas sēdēs, kas ir atklātas, un rakstīt vēstules Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai, kas atbild par šī likumprojekta skatīšanu.

Rādās, ka 2020. gads būs darbīgs Saeimā. Un mēs, “Attīstībai/Par!”, gaidām to ar nepacietību un skatāmies, kā mēs varam labi darboties gan Saeimā, gan arī citur kā politiskā partija.

Visiem priecīgus, mierīgus Ziemassvētkus un laimīgu, veiksmīgu katram jauno gadu!

Paldies.

Vadītāja. Paldies Inesei Voikai no frakcijas “Attīstībai/Par!”.

Līdz ar to šodienas pārraide “Frakciju viedokļi” ir izskanējusi.

Paldies, ka klausījāties, un uz sadzirdēšanos Saeimas ziemas sesijā, kas sāksies 9. janvārī.

Lai visiem priecīgi Ziemassvētki un laimīgs jaunais gads! Arlabunakti!

Ceturtdien, 11.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 11.aprīļa kārtējā sēde
10:00  Asinsdonoru diena pie Saeimas nama
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
12:30  Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētāja Raimonda Bergmaņa tikšanās ar Kanādas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Brian John Szwarc