Frakciju viedokļi 2019.gada 23.maijā

(27.05.2019.)

Vadītāja. Sveicināti, cienījamie radioklausītāji! Ir noslēgusies šīsdienas Saeimas sēde, un pārraidē “Frakciju viedokļi”, kas skan tiešraidē no Saeimas nama Sēžu zāles, frakciju deputāti jums pastāstīs par šodien skatītajiem jautājumiem un pieņemtajiem lēmumiem.

Pirmajai vārds Jauno konservatīvo frakcijas deputātei Anitai Muižniecei. Lūdzu!

A. Muižniece (JK).

Labdien, cienījamie radioklausītāji! Šodien aizvadījām salīdzinoši garu un spraigu Saeimas sēdi. Man personīgi šodien lielākais prieks un lieta, par kuru vēlos runāt, ir tas, ka Saeimā tika atbalstīts manis sagatavotais likumprojekts par grozījumiem Vispārējās izglītības likumā, kas jau vairākas nedēļas iepriekšējās valdības lēmuma dēļ ir bijis tāds kā karstais kartupelis. Tātad tas bija par profesionāli orientēta virziena skolām. Likumprojektā mēs nostiprinājām normu par šo tā saukto novirzienu programmu īstenošanas iespējām un pateicām, ka šādas programmas var tikt īstenotas, kā arī skaidri pateicām, ka tām būs iespēja pretendēt uz valsts budžeta finansējumu arī pēc nākamā gada 1. septembra.

Tas, manuprāt, ir ļoti svarīgs jautājums, jo šīs īpašās skolas ir vērtība. Un skaidrs, ka vērtības ir jāciena, jo tieši no tām veidojas tradīcijas, sabiedrība un katrs cilvēks. Jaunā konservatīvā partija iestājas īpaši par to kopšanu un turpināšanu, vienlaikus domājot arī par kvalitāti un skaidriem un caurspīdīgākiem nosacījumiem ikvienam no šiem skolas stāstiem un ikvienam skolēnam. Tāpēc es arī ceru, ka komisijā šo jautājumu skatīsim iespējami ātrākā termiņā.

Te arī laikam papildus jāpastāsta, ka paralēli noraidījām līdzīgu priekšlikumu, kas diemžēl, lai arī rakstīts labu nodomu vārdā, bija klajā pretrunā ar plānotajām izmaiņām vidējās izglītības standartā...

Ļoti svarīgs jautājums šodienas sēdē bija parlamentārās izmeklēšanas komisijas par obligātā iepirkuma komponentes ieviešanu, tās nodarīto kaitējumu un attiecīgo rīcību izveide. Mūsuprāt, šī ir viena fundamentāla lieta, kas sabiedrībā ir tiktāl nokaitēta, ka pat neatkarīgi no tā, kādi ir iesniegtie plānotie komisijas uzdevumi un ka tie varbūt nav gluži tādi, kādus mēs uzskatījām par pareizākajiem, komisija ir ļoti nepieciešama. Mēs arī ceram, ka komisija strādās nevis kaut kādu saukļu vadīta, bet pragmatiski balstīsies faktos un komisijas locekļi ieklausīsies viens otrā un beidzot varēs atbildēt uz sabiedrībai tik svarīgajiem jautājumiem.

Protams, ļoti daudz laika šodien aizņēma Eiropas Parlamenta vēlēšanu likuma grozījumu sagatavošana, izskatīšana un pieņemšana steidzamības kārtā. Pateicoties proaktīvai rīcībai, pagarinājām vēlēšanu iecirkņu darba laiku rītdien līdz pulksten astoņiem vakarā, lai pēc iespējas vairāk palielinātu vēlētāju iespējas nobalsot. Un mēs tiešām izsakām nožēlu par to, ka iepriekšējās Centrālās vēlēšanu komisijas mantojums patiesībā radījis krīzes situāciju, bet nu vismaz cilvēki varēs rīt līdz pulksten astoņiem vakarā nobalsot. Šodien no mums viss.

Paldies, cienījamie klausītāji. Līdz nākamajai reizei!

Vadītāja. Paldies Anitai Muižniecei no Jauno konservatīvo frakcijas.

Nākamais runātājs ir Nacionālās apvienības frakcijas deputāts Romāns Naudiņš. Lūdzu!

R. Naudiņš (NA).

Labdien, godātie radioklausītāji! Gribu pastāstīt par tiem, manuprāt, galvenajiem lēmumiem, pieciem galvenajiem lēmumiem, kurus mēs šodien pieņēmām.

Viens no pirmajiem ir parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidošana saistībā ar obligātā iepirkuma komponenti. Un jāatzīst, ka šī politika Latvijā tika ieviesta ar rupjām kļūdām. Varbūt arī daļēji ar apzinātu ļaunprātību. Tas būs jānoskaidro parlamentārās izmeklēšanas komisijai darba gaitā.

Atzīmēšu, ka 12. Saeimas sasaukumā tika novērstas vairākas kļūdas, kas skar obligātā iepirkuma komponenti, bet parlamentārās izmeklēšanas komisijai būs jāpārliecinās, vai mēs esam to izdarījuši pilnībā, un ir arī būtiski izvērtēt šīs politikas attīstību un atbildīgos, lai nekas tāds neatkārtotos nākotnē. Nacionālās apvienības frakcija atbalstīja parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidi un aktīvi piedalīsies tās darbā. Esam arī aicinājuši visas Saeimas frakcijas strādāt, lai paralēli obligātā iepirkuma komponentes vēsturiskajam izvērtējumam izstrādātu arī konkrētas likumdošanas iniciatīvas OIK sloga mazināšanai un lai nebūtu tā, ka komisija darbu beidz bez rezultātiem, kā tas ir gadījies ar vairākām izmeklēšanas komisijām iepriekš.

Nākamais, kas, manuprāt, ir būtiski: mēs pieņēmām grozījumus Autopārvadājumu likumā otrajā lasījumā attiecībā uz taksometru nozari, lai sakārtotu šo jomu, jo esam saņēmuši virkni sūdzību no iedzīvotājiem par taksometru pārvadājumiem tieši Rīgas pilsētā, piemēram, no lidostas “Rīga”. Grozījumi paredz, piemēram, ka automašīnām būs jābūt vienādam krāsojumam, tām būs jābūt atbilstoši aprīkotām, lai pārvadātu bērnus, cilvēkus ar invaliditāti, un automašīnas nedrīkstēs būt vecākas par pieciem gadiem. Ļoti ceru, ka uz trešo lasījumu likumprojektu vēl papildināsim, precizēsim un taksometru nozare tiks sakārtota, lai tūristi, kas ierodas Latvijā caur starptautisko lidostu “Rīga”, netiktu apkrāpti ar paaugstinātu maksu par braukšanu.

Šodien arī tika atbalstīta akcīzes ieviešana saldinātajiem dzērieniem, šo priekšlikumu bija iesnieguši Saeimas deputāti... Un Nacionālā apvienība arī to atbalstīja. Tas paredz, ka ar 2020. gada 1. jūniju saldinātajiem dzērieniem tiks piemērota akcīze. Un tas visnotaļ veicinās veselīgu dzīvesveidu. Esmu ļoti gandarīts, ka deputāti to ierosināja. Arī šī Saeima strādās pie tā, lai cilvēki piekoptu veselīgu dzīvesveidu. Iepriekšējā parlamenta sasaukumā mēs liedzām bērniem, jauniešiem līdz 18 gadu vecumam iegādāties enerģijas dzērienus, kā arī ļoti būtiski ierobežojām alkoholisko dzērienu iepakojumu, tilpuma vienības, tās pašas divlitru alus pudeles un dažādu krāsu kokteiļus, kas nu ir pazuduši no veikalu plauktiem, tādā veidā arī mazinot alkohola patēriņu. Un tas... darbs turpinās arī šajā Saeimā. Un nāks, ceru, arī citas iniciatīvas no deputātiem par veselīgu dzīvesveidu.

Tad arī esam šodien, kā jau iepriekšējā deputāte teica, atbalstījuši to, ka rītdien vēlēšanu iecirkņi strādās līdz pat pulksten 20.00. Un visiem cilvēkiem būs iespēja nobalsot... piedalīties ātrāk... savu balsi nodot vēlēšanās. Un, protams, sestdien, 25. maijā, notiks Eiropas Parlamenta vēlēšanas, kurās aicinu cilvēkus aktīvi piedalīties, izteikt savu viedokli, izvēlēties savu politisko spēku, par kuru viņi gribētu nodot balsi. Un, protams, aicinu arī balsot par Nacionālās apvienības sarakstu un Roberta Zīles komandu.

Vēl, manuprāt, ir ļoti būtisks jautājums... Mēs nodevām izskatīšanai Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai 10 301 Latvijas pilsoņa kolektīvo iesniegumu “Par pilsētas ielām bez sāls”. To vērtēs Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija. Šī, manuprāt, ir ļoti laba iniciatīva – mazināt sāls izmantošanu ziemas periodā, kaisot ielas. Mēs paši esam dažkārt redzējuši, ka ielas ir baltas no pārmērīgas sāls kaisīšanas. Un, jāsaka, ceļu uzturētāji dažādu iemeslu dēļ arī pārspīlē dažkārt ar sāls izmantošanu ziemas periodā. Cerams, ka atradīsim kādus risinājumus, alternatīvas... vairāk izmantot videi draudzīgu pretslīdes materiālu, lai no tā neciestu koki pilsētās, zāliens... Kā arī, protams, šis ūdens – sāļais ūdens –, kas nonāk strautos, upītēs un no kā cieš visas dzīvās radības, kuras tajās upītēs dzīvo.

Tas būtu arī viss no Nacionālās apvienības puses.

Lai jums skaista nedēļas nogale, saulaina! Paldies!

Vadītāja. Paldies Nacionālās apvienības frakcijas deputātam Romānam Naudiņam.

Nākamais runātājs ir Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas deputāts Viktors Valainis. Lūdzu!

V. Valainis (ZZS).

Labdien, godātie klausītāji! Šodien pieskaršos trim lietām.

Pirmais. Šodien Saeima atbalstīja ļoti nozīmīgus grozījumus Saeimas vēlēšanu likumā. Un deva komisijai mandātu turpināt darbu pie šī likumprojekta, kas pēc būtības paredz... Ārzemēs dzīvojošiem latviešiem, kas piedalās Saeimas vēlēšanās, šobrīd nav iespējas nobalsot par to reģionu, par to apgabalu, no kura viņi ir izceļojuši. Šie grozījumi paredz iespēju viņiem izdarīt savu izvēli tieši par to reģionu, no kura viņi ir nākuši. Tāpat šie grozījumi paredz noteikt samērību, jo ar katrām Saeimas vēlēšanām ievēlēto deputātu skaits no Rīgas pieaug, bet no reģioniem samazinās. Mūsu ieskatā, tam jābūt sabalansētam un samērīgam... šai proporcijai. Un šajā grozījumā arī paredzēts, ka no Rīgas ievēlēto deputātu skaits nedrīkst pārsniegt 30 deputātus.

Otrā lieta. Šodien tika atbalstīta arī parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveide, lai analizētu obligātā iepirkuma komponenti, iemeslus un arī atbildīgos... bet, kā jau šodien Saeimas sēdē runājām, mūsu ieskatā, galvenais mērķis un uzdevums būtu panākt, lai iedzīvotājiem tiešām elektrības rēķini samazinātos. Vainīgo meklēšanai jānotiek, bet tā rezultātā iedzīvotājiem jānonāk pie samazinātiem elektrības rēķiniem.

Bet kā galveno lietu, ko šodien izdevās panākt ar kolēģu atbalstu, par to jau uzreiz saku paldies visiem Saeimas deputātiem, kas šo iniciatīvu atbalstīja... tā ir izveidojusies situācija ap Eiropas Parlamenta vēlēšanām, ap šo norisi. Tas nav noslēpums, jau pirms divām nedēļām mēs sākām runāt, ka šādi riski pastāv. Par to, ka šī norise, ņemot vērā to, ka, pēc CVK vadītājas teiktā, vairāk nekā puse Latvijas iedzīvotāju nav saņēmuši paziņojumus – uzaicinājumus uz ierašanos Eiropas Parlamenta vēlēšanās... Tas radīja jau pirmos riskus. Un tālākie riski šobrīd ir piepildījušies... šīs sistēmas nespēj turēt slodzi, virknei iedzīvotāju šobrīd ir apgrūtināta iespēja piedalīties Saeimas... Eiropas Parlamenta vēlēšanās. Mēs no opozīcijas puses iesniedzām izstrādātus grozījumus likumā, lai paredzētu šo iespēju paplašināt. Tātad rītdien visiem Latvijas iedzīvotājiem ir iespēja aiziet iepriekš nobalsot līdz pulksten astoņiem vakarā, pagarinājām šo darba laiku par četrām stundām, lai tas atbilstu kaut kādām samērīgām normām, piemēram, lai tas atbilstu tam, ka cilvēkam tomēr darbs ir līdz pieciem, lai arī pēc darba laika varētu aiziet un nobalsot jebkurā vēlēšanu iecirknī. Un ļoti ceram, ka šī sistēma ļaus arī iecirkņus nomainīt gadījumā, ja tāda nepieciešamība iedzīvotājiem būs radusies. Tāpat, protams, arī sestdien ir iespējams iet uz savu vēlēšanu iecirkni balsot. Un aicinu visus to darīt. Atbalstiet Zaļo un Zemnieku savienības kandidātus! Lai visiem jauka, izdevusies nedēļa, un atceramies, ka jāaiziet un jāpiedalās vēlēšanās!

Paldies.

Vadītāja. Paldies Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas deputātam Viktoram Valainim.

Nākamā runātāja būs frakcijas KPV LV deputāte Iveta Benhena‑Bēkena. Lūdzu!

I. Benhena‑Bēkena (KPV LV).

Labvakar, radioklausītāji! Šīsnedēļas sēdes viens no svarīgākajiem jautājumiem ir parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveide par obligātā iepirkuma komponentes atbalsta ieviešanas mērķiem, ietekmi, kritērijiem atbalsta saņemšanai, atbalsta intensitāti, par nodarīto kaitējumu un tiesību aizsardzības institūciju rīcību.

Komisijas mērķis ir identificēt vainīgās amatpersonas par neefektīvas un dārgas zaļās enerģijas sistēmas izveidi. Atbalsta sistēmas izveides sākotnējā būtība ir Latvijas enerģētikas sektora neatkarība, tomēr, kā vēsta sena tautas paruna, ar labiem nodomiem ceļš uz elli bruģēts. Tā tas diemžēl ir gadījies arī šajā reizē.

Šobrīd ir pieņemti un komisijā tiek skatīti grozījumi likumā, kas beidzot paredz ieviest kontroles sistēmu un institūciju, kas pārbauda šo staciju darbību un izķer negodprātīgus uzņēmējus no sistēmas, jo apgalvot, ka visi uzņēmēji, kas šobrīd saņem obligātā iepirkuma komponentes atbalsta maksājumus, ir shēmotāji un būtu bāžami vienā maisā, ir pārsteidzīgi un aizskaroši tiem uzņēmējiem, kuri darbojas noteikumu ietvaros. Tāpēc ir svarīgi noskaidrot, kura atbildība vai – tieši pretēji – bezatbildība tā ir bijusi. Ja likumdevējs nav spējis izvirzīt skaidrus noteikumus un kritērijus vai ir izstrādājis nepilnīgus noteikumus, vai tad var vainot tos, kuri izmanto šīs nepilnības? Jautājums ir par apzinātu nevēlēšanos norādīt nepilnības un par to novēršanu. Diemžēl šādas vērtības nav ierakstāmas likumos. Tāpēc uzskatām, ka amatpersonām nepieciešams beidzot sākt uzņemties atbildību par savu pienākumu pildīšanu. Parlamentārās izmeklēšanas komisijas darba rezultātam būtu jābūt vērstam uz atbildīgo personu identificēšanu un uzņēmējdarbības vides pilnveidi. Redzēt trūkumus un uz tiem nereaģēt – arī tā ir darbība. Tāpēc nebūsim vienaldzīgi un būsim kritiski attiecībā uz jebkuru darbību vai – tieši pretēji – bezdarbību.

Vēlos izmantot iespēju, lai atgādinātu, ka jau parīt ir Eiropas Parlamenta vēlēšanas, un arī šeit bezdarbība nav pieļaujama. Nav nekā sliktāka kā vienaldzība pret sevi un saviem tuvajiem, atstājot savu nākotni citu lemšanai. Tāpēc ir svarīgi, lai Latviju Eiropas Parlamentā pārstāvētu personības, kuras tur godā mūsu kultūru, tradīcijas un valodu. Ja nespēj saskatīt personību, kurai būtu ar mieru nodot savu balsi, tad varbūt ir pienācis laiks pašam iesaistīties politiskajās organizācijās, lai dotu savu artavu mūsu visu nākotnes veidošanā.

Liels paldies, ka atvēlēji laiku, lai iedziļinātos Latvijas nākotnes veidošanā. Vēlos izteikt pateicību visiem par iesūtītajām iniciatīvām likumdošanas pilnveidē mūsu e-pastā kpvlv@saeima.lv. Tāpat priecāšos, ja nolemsi sazināties ar mūsu KPV LV komandu, un to var izdarīt, zvanot 67087321. Nu lūk, tas arī bija šajā nedēļā viss. Liels paldies, ka klausījies. Jūsu Iveta.

Vadītāja. Paldies frakcijas KPV LV deputātei Ivetai Benhenai-Bēkenai.

Un nākamais runātājs būs frakcijas SASKAŅA deputāts Valērijs Agešins. Lūdzu!

V. Agešins (SASKAŅA).

Labvakar, godātie radioklausītāji un visi, kas seko līdzi raidījumam “Frakciju viedokļi”. Visticamāk, Latvijas iedzīvotājus sagaida nodokļu paaugstināšana. Tieši šādu secinājumu var izdarīt, ņemot vērā to, ka šodien koalīcijas partijas noraidīja SASKAŅAS deputātu ierosinājumu pieņemt rezolūciju “Par nodokļu politikas prognozējamību un stabilitāti”. Mūsu priekšlikuma būtība: uzdot valdībai necelt nodokļus nākamajā gadā. Saeimas vairākuma atteikums pieņemt šādu rezolūciju var nozīmēt tikai vienu: tieši to koalīcija arī plāno darīt.

Saeima šodien pēc debatēm otrajā lasījumā atbalstīja ierosinājumu piemērot akcīzes nodokli saldinātajiem bezalkoholiskajiem dzērieniem. Grozījumi likumā “Par akcīzes nodokli” paredz, ka bezalkoholiskajiem dzērieniem ar cukura saturu līdz pieciem gramiem uz 100 mililitriem akcīzes nodoklis par 100 litriem būs 7,4 eiro, ar cukura saturu no pieciem līdz astoņiem gramiem – 10 eiro, bet ar cukura saturu no astoņiem gramiem – 30 eiro. Plānots, ka izmaiņas stāsies spēkā 2020. gada 1. jūnijā. Mēs ļoti labi apzināmies, ka līdz ar izmaiņām palielināsies arī iedzīvotāju veselīgi nodzīvoto dzīves gadu skaits, kā arī veselībai draudzīgāku produktu īpatsvars bezalkoholisko dzērienu tirgū. Tas ir ļoti labi, apsveicami, tāpēc mūsu frakcija atbalstīja šo ierosinājumu. Turklāt mēs pilnībā piekrītam Veselības ministrijas pārstāvjiem, kuri norāda, ka Pasaules Veselības organizācija iesaka samazināt dienā uzņemto cukura daudzumu līdz pieciem procentiem no kopējās enerģijas, un, paaugstinot cenu saldinātajiem bezalkoholiskajiem dzērieniem par 20 procentiem, var samazināt to patēriņu, kā arī cukura diabēta risku. Tas ir fakts. Vienlaikus šo dzērienu ražotāji būs spiesti radīt dzērienus ar mazāku cukura daudzumu. Tas arī ir ļoti labi. Saeima grozījumus likumā “Par akcīzes nodokli” atbalstīja otrajā lasījumā, tātad likumprojekts būs jāskata vēl trešajā lasījumā.

Un vēl par vienu aktualitāti. Ņemot vērā būtisko kaitējumu, kas nodarīts iedzīvotājiem un valstij saistībā ar haosu Eiropas Parlamenta vēlēšanu organizēšanā un norisē, rodas pamatoti jautājumi Ministru prezidentam Kariņa kungam: kāpēc valdība nav spējusi organizēt drošas un visiem balsstiesīgajiem Latvijas iedzīvotājiem pieejamas Eiropas Parlamenta vēlēšanas? Kuras amatpersonas ir atbildīgas par esošo situāciju un kādu atbildību uzņemsies valdības locekļi? Mēs uzskatām, ka valdības vadītājs nedrīkst būt pasīvs, gatavojot atbildes uz uzdotajiem jautājumiem, un ceram nākamnedēļ šīs atbildes sagaidīt un izrunāt šo situāciju pēc būtības.

Paldies par uzmanību.

Vadītāja. Paldies frakcijas SASKAŅA deputātam Valērijam Agešinam.

Nākamais runātājs būs frakcijas JAUNĀ VIENOTĪBA deputāts Andrejs Judins. Lūdzu!

A. Judins (JV).

Labvakar, cienījamie radioklausītāji! Šodien bija gara Saeimas sēde. Darbs ir pabeigts, un man gribētos jūs informēt par svarīgām lietām. Protams, nav iespējams izstāstīt par visiem grozījumiem un priekšlikumiem, kas šodien tika atbalstīti vai noraidīti, bet man gribētos jums pastāstīt par vienu svarīgu jautājumu.

Šodien Saeima nolēma izveidot parlamentārās izmeklēšanas komisiju, lai strādātu ar jautājumiem par obligātā iepirkuma komponenti. Bija salasīti 35 paraksti. Tas nozīmē, ka komisija bija jāveido. Un deputāti to ir atbalstījuši, jo citādi principā nevar būt saskaņā ar Satversmi. JAUNĀS VIENOTĪBAS deputāti, atbalstot šo priekšlikumu, arī pauda savu viedokli par balsošanas motīviem. Mūs ļoti mulsina, ka iesniedzēji ne vien ierosināja izveidot komisiju, bet arī formulēja uzdevumus, turklāt apgalvojuma formā. Izmeklēšanas komisija ir vajadzīga, lai saprastu jautājumus, lai noskaidrotu iemeslus, lai sagatavotu ziņojumu, kas palīdzētu nākotnē risināt problēmas un risinātu esošo problēmu. Tā vietā mēs redzam, ka deputāti diemžēl vienkārši spēlē politisku teātri. Atbildes viņiem ir, un viņi nemeklē citu informāciju... nemeklēs. Līdz ar to mums ir bažas, ka diemžēl arī šīs izmeklēšanas komisijas darbība nebūs efektīva. Protams, būs skaļi paziņojumi, bet tas nepalīdzēs atrast efektīvu risinājumu. Mums nav šaubu, ka obligātā iepirkuma komponente ir jāatceļ, bet tas jāizdara tā, lai rezultātā nepieaugtu iedzīvotāju izdevumi. Turpināsim meklēt šo risinājumu.

Šodien pirmajā lasījumā tika pieņemti ļoti svarīgi grozījumi Kriminālprocesa likumā. Mums notika sešas Krimināltiesību politikas apakškomisijas sēdes, meklējot risinājumu. Arī Juridiskā komisija diskutēja. Jautājums saistīts ar naudas legalizāciju. Latvijā izveidojusies tāda paradoksāla situācija. Mums pietiekami labi strādā sistēma, likums ļauj konfiscēt noziedzīgi iegūtos līdzekļus. Piemēram, pagājušajā gadā bija 66 gadījumi, kad tādas konfiskācijas notika. Šogad pirmajos piecos mēnešos jau bijuši 47 gadījumi. Viss notiek, viss strādā. Bet tas ir attiecībā uz noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju. Tātad runa ir par mantu. Bet, ja mēs paskatāmies uz notiesāto skaitu, tad pagājušajā gadā bija notiesāti astoņi cilvēki, šogad – četri. Un, proti, situācija ir paradoksāla. Mums ir pierādījumi, ka notiek naudas atmazgāšana, bet mēs nevaram pierādīt, ka konkrētie cilvēki nodarbojas ar naudas atmazgāšanu. Ar jaunajiem grozījumiem ir paredzēts situāciju kardināli mainīt. Vairs nebūs iespējams tas, ko mēs tagad novērojam: cilvēks, kurš acīm redzami nodarbojas ar noziedzīgām darbībām, kura manta daudzkārt pārsniedz viņa ienākumus, sākumā klusē, pēc tam izvirza vienu versiju, pēc tam otru versiju, un katru versiju pārbauda izmeklētāji, un rezultātā process nevirzās. Turpmāk ir paredzēts, ka likumā nepārprotami būs norādīts, ka personai būs jāpierāda naudas vai mantas izcelsme. Ja cilvēks neizmantos šo iespēju un pēc tam uzskatīs, ka kriminālprocesa ietvaros viņam radīti zaudējumi, viņš nevarēs šos zaudējumus dabūt atpakaļ.

Tālāk. Mēs, grozot 125. pantu Kriminālprocesa likumā, skaidri arī norādām: ja cilvēks nesniegs ticamu informāciju, mēs prezumēsim, ka tā manta iegūta noziedzīgā ceļā. Šī prezumpcija nekādā gadījumā neattiecas uz vainu. Cilvēku nevarēs notiesāt tādēļ, ka viņš klusē vai nesniedz informāciju. Bet, ja cilvēks, kuram ir aizdomās turētās personas vai apsūdzētās personas statuss, nevēlas atklāt avotus, kur tie līdzekļi ir iegūti, vai stāsta kaut ko neticamu, tad būtībā no tā būs jāizdara noteikti secinājumi. Proti, būs pamats uzskatīt, ka manta iegūta noziedzīgā ceļā.

Un pēdējais. Sestdien mums notiks vēlēšanas, un man gribētos atgādināt, ka balsot var arī rīt. Šodien Saeima steidzamības kārtībā pieņēma lēmumu, ka rīt iecirkņi strādās līdz pulksten astoņiem vakarā, un ir ļoti svarīgi, lai cilvēki izmantotu iespēju nobalsot. Ja viņi sestdien nevar balsot, lai viņi balso rīt, līdz pulksten astoņiem vakarā tas ir iespējams. Ja kādam nav zināms, kur viņš var balsot, noskaidrot savu vēlēšanu iecirkni var Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes e-pakalpojumā “Vēlēšanu iecirkņa noskaidrošana” vai zvanot pa Centrālās vēlēšanu komisijas informācijas tālruni 67049999. Aicinu visus būt aktīviem un piedalīties vēlēšanās 25. maijā, jo arī jūsu balss izšķirs to, cik profesionāli politiķi pārstāvēs Latviju Eiropas Parlamentā.

Paldies.

Vadītāja. Paldies frakcijas JAUNĀ VIENOTĪBA deputātam Andrejam Judinam.

Beidzamais šodien runās frakcijas “Attīstībai/Par!” deputāts Andris Skride. Lūdzu!

A. Skride (AP!).

Labvakar, cienījamais radioklausītāj! Pastāstīšu par dažiem svarīgākajiem šodien pieņemtajiem Saeimas lēmumiem.

Es domāju, ka ļoti svarīgs bija lēmums izveidot parlamentārās izmeklēšanas komisiju, kas strādās ar visai Latvijai labi zināmās afēras jeb obligātā iepirkuma komponentes jautājumu. Mēs visi zinām, ka elektrības rēķini mums tiešām ir nepamatoti lieli, un tāpēc komisijai svarīgi būs identificēt atbildīgos obligātā iepirkuma komponentes ieviešanas un īstenošanas procesā, identificēt arī tās personas, kas veicinājušas obligātā iepirkuma komponentes izbeigšanu. Svarīgi, ka komisijas darba rezultātā mēs saliekam pa plauktiņiem un sabiedrībai nododam vērtēšanai obligātā iepirkuma komponentes stāstu. Un svarīgi, ka jau no paša sākuma visi sapratīsim, ka, protams, Saeima nebūs izmeklējošā iestāde. Bet šis darbs tiešām bija ļoti svarīgs – nodibināt parlamentārās izmeklēšanas komisiju.

Numur divi. Pastāstīšu par to, ka Saeima atbalstīja manu, Ineses Voikas un Ilmāra Dūrīša priekšlikumu, kas attiecas uz akcīzes nodokļa palielināšanu saldinātajiem dzērieniem.

Mazliet par saldinātajiem dzērieniem. Pasaulē arvien vairāk un vairāk klīnisko pētījumu dati un publikācijas pierāda to, ka mēs uzņemam ļoti daudz ogļhidrātu, it sevišķi bērni un jaunieši. Un šo ogļhidrātu uzņemšana, lieko ogļhidrātu, notiek tieši pamatā ar saldinātajiem dzērieniem, jo īstenībā jau mēs neredzam, ka tur ir tas pievienotais cukurs, un bieži vien par to arī neaizdomājamies. Faktiski tas cukurs tur ir maskēts, apslēpts. Un jāsaka uzreiz diezgan atklāti, ka tieši ogļhidrāti, tieši cukurs jeb, kā mēs, ārsti, to bieži arī saucam, “baltā nāve” ir iemesls arī palielinātai mirstībai – infarktam, insultam, cukura diabētam. Faktiski ļoti, ļoti daudz slimību mēs radām ar to... Uzņemot cukuru ar šiem dzērieniem, mūsu aizkuņģa dziedzeris nespēj vairs kompensēt to insulīna daudzumu, tā vienkārši runājot, kādu mums liek producēt šie saldie burbuļūdeņi.

Tāpēc mūsu priekšlikums ir iedalīt šos dzērienus trīs kategorijās: ļoti saldiem būs lielāks akcīzes nodoklis, vidēji saldiem – mazāks, veselīgajiem – tāds, kāds tas ir šobrīd.

Mēs šodien arī skatījām divus priekšlikumus, kurus iesniedza no “ManaBalss.lv”. Viens bija par pilsētas ielām bez sāls. Mēs labi zinām, ka mūsu apavi ziemā tiek sabeigti no sāls, arī dzīvniekiem, suņiem, ja izvedam tos pastaigā, kājas tiek sabojātas ar sāli, ko pārmērīgi kaisa uz ielām. Izvērtēsim, un Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā, kurā es arī darbojos, jau sākām diskutēt, ar ko varētu aizstāt pilsētās sāli, ar kādiem citiem pretslīdes materiāliem.

Un mēs Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā saņēmām un šodien Saeimas sēdē jau nodevām komisijai priekšlikumu par Saeimas deputātu atteikšanos no transporta kompensācijām.

Tas no manas puses viss. Šodien tiešām Saeimā bija ļoti ražīga un produktīva diena. Vēlreiz visiem pateicos arī personīgi par to, ka mēs pieņēmām likumprojektu par šiem neveselīgajiem dzērieniem, ka tiem – kolām, spraitiem un fantām – būs lielāks akcīzes nodoklis. Jaukas brīvdienas, un noteikti neaizmirstam aiziet sestdien vai arī rītdien – kā jūs jau dzirdējāt, rītdien visu dienu varēs balsot – uz savu iecirkni nobalsot Eiropas Parlamenta vēlēšanās.

Arlabvakaru!

Vadītāja. Paldies frakcijas “Attīstībai/Par!” deputātam Andrim Skridem.

Līdz ar to šodienas pārraide “Frakciju viedokļi” ir izskanējusi. Paldies, ka klausījāties. Visu labu!

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt