Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa Ukrainas kolēģim Ruslanam Stefančukam apliecina Latvijas nelokāmo atbalstu Ukrainai

(24.10.2023.)

“Ukraina var rēķināties ar nelokāmu Latvijas atbalstu, tostarp parlamenta līmenī. Mēs arī turpmāk būsim kopā ar Ukrainu. Svarīgākais, ko šobrīd varam darīt, - veicināt to, lai jūs tiktu uzņemti gan NATO, gan Eiropas Savienībā. Šo jautājumu mēs nenogurstoši uzturam dienaskārtībā, jo redzam Eiropu drošāku kopā ar Ukrainu,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa, otrdien, 24.oktobrī, Čehijas galvaspilsētā Prāgā tiekoties ar Ukrainas Verkhovnas Radas priekšsēdētāju Ruslanu Stefančuku (Ruslan Stefanchuk).

Abi parlamentu priekšsēdētāji bija vienisprātis, ka Krievijas militārā sakāve Ukrainā būs uzvara ne vien pašiem ukraiņiem, bet visai pasaulei. R.Stefančuks visas Ukrainas vārdā pateicās Latvijai par līdz šim sniegto atbalstu un palīdzību. Latvija ir patiess Ukrainas draugs, akcentēja R.Stefančuks. Ukrainas parlamenta priekšsēdētājs uzsvēra, ka Ukrainas uzvarai arī turpmāk ir nepieciešams draugu un partneru militārais atbalsts, sankciju spiediena palielināšana pret Krieviju un palīdzība sagrautās Ukrainas infrastruktūras atjaunošanā. Ukrainas parlamenta priekšsēdētājs sarunā izcēla arī valsts eirointegrācijas ceļu, apliecinot, ka Verkhovna Rada ir izpildījusi nepieciešamos mājasdarbus, lai Ukraina vēl šogad varētu uzsākt iestāšanās sarunas Eiropas Savienībā.

Jautājums par atbalstu Ukrainai pārrunāts, arī tiekoties ar Vācijas Federatīvās Republikas Bundestāga prezidenti Barbelu Bāsu (Bärbel Bas). Gan Latvijas, gan Vācijas sabiedrībā valda spēcīga solidaritāte Ukrainai, un spīkeres bija vienisprātis, ka jādara viss iespējamais, lai palīdzētu Ukrainai uzvarēt. Spīkeres cita starpā izcēla cīņu pret Krievijas propagandu, ko Krievija izmanto, lai šķeltu sabiedrotos un mazinātu atbalstu Ukrainai.

“Svarīgi arī turpmāk saglabāt vienotu redzējumu un saukt Krieviju pie atbildības par pastrādātajiem kara noziegumiem. Krievija jau pagātnē ir izbēgusi no soda par saviem noziegumiem, radot nesodāmības sajūtu. Ārkārtīgi bīstami būtu ļaut Krievijai izvairīties no soda par agresiju un noziegumiem Ukrainā,” sacīja D.Mieriņa.

Saeimas priekšsēdētāja pateicās Vācijai par ievērojamo ieguldījumu mūsu reģiona un NATO drošības stiprināšanā. B.Bāsa akcentēja, ka Latvija var rēķināties ar Vācijas atbalstu Baltijas valstīm, tostarp stiprinot NATO austrumu flangu.

D.Mieriņa Prāgā piedalās Krimas platformas otrajā parlamentārajā samitā. Starptautiskā Krimas platforma, kas izveidota 2021.gadā, ir koordinācijas un konsultāciju formāts valdības, parlamenta un ekspertu līmenī. Krimas platformas parlamentārās dimensijas mērķis ir vairot pasaules līderu un plašākas sabiedrības izpratni par Krievijas nelikumīgo okupāciju Krimas teritorijā, tās negatīvo ietekmi uz vietējo iedzīvotāju cilvēktiesībām, drošību Melnās jūras reģionā, globālo nodrošinātību ar pārtiku un uz noteikumiem balstītu pasaules kārtību.


Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720312139801
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Svētdien, 28.aprīlī