Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa: latviešu valodas prasme ir mūsu valsts drošības pamats

(16.10.2023.)
VideoGalerija

“Valodas tagadne un nākotne ir atkarīga no mums katra – lietosim latviešu valodu ik dienas ar lepnumu, mācīsim latviešu valodu saviem bērniem un mazbērniem, mudināsim citus apgūt latviešu valodu. Tādējādi valoda, tās prasme ir arī valsts drošības pamats,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa, pirmdien, 16.oktobrī, parlamentā atklājot konferenci "Latviešu valoda – valstiskuma nostiprināšanas, izaugsmes un sadarbības valoda".

“Latviešu valoda ir mūsu iepriekšējo paaudžu mantojums un mūsu nākotnes pamats. Neatņemama tautas un valsts identitātes daļa. Valoda ļauj mums apzināties sevi kā vienotu tautu – latviešus. Tie ir ne tikai vārdi, bet arī domas, kultūras izteiksmes un kolektīvās atmiņas piederība,” pauda D.Mieriņa.

Saeimas priekšsēdētāja akcentēja, ka latviešu valoda tāpat kā jebkura cita valoda ir dzīva un dinamiska sistēma, kas attīstās un pielāgojas sabiedrības vajadzībām un izmaiņām. “Mums ir jāapsver, kāda ir valodas loma zinātnē, kultūrā un ekonomikā un kā mēs varam izmantot šo valodu, lai veicinātu inovācijas un cilvēku izaugsmi,” uzsvēra D.Mieriņa.

Spriežot par valsts valodas politiku, Saeimas priekšsēdētāja akcentēja, ka tās pamatnostādnes, kā arī Satversmē noteiktie konstitucionālie pamati ir svarīgs ceļvedis valsts valodas attīstībā un stiprināšanā. “Šī politika ietver pasākumus, lai aizsargātu un veicinātu latviešu valodu visās dzīves jomās, ieskaitot izglītību, kultūru, masu medijus un valsts iestādes. Es atbalstu politiku: runāt latviski,” uzsvēra D.Mieriņa, akcentējot, ka ar lepnumu to praktizē, ļaujot mūsu valodai skanēt arī starptautisko vizīšu laikā. Saeimas priekšsēdētāja atzīmēja, ka savās pirmajās ārvalstu vizītēs, tiekoties ar Igaunijas un Lietuvas parlamentu priekšsēdētājiem, ir rosinājusi stiprināt kaimiņattiecības, nodrošinot pierobežas skolās kaimiņu valstu valodas apguvi.

4.maija Deklarācijas kluba prezidente Velta Čebotarenoka, uzrunājot konferences dalībniekus, uzsvēra, ka latviešu valoda ir un būs mūsu tautas un valsts galvenais pamats. Mums visiem – deputātiem, valdībai, visai sabiedrībai – ir jāveic milzu darbs: jāpanāk, ka latviešu valoda ir dzirdama visur. Tā ir gan publiskā, gan privātā sektora atbildība, ka latviešu valodas lietošana ir nepieciešamība, sacīja V.Čebotarenoka.

4.maija Deklarācijas kluba prezidente akcentēja, ka bieži tiek jautāts, kāds ir mūsu valsts nākamais uzdevums - neatkarība ir izcīnīta, Latvijas Republika – atjaunota. Viens no galvenajiem uzdevumiem, ko nepieciešams nekavējoties risināt, ir iedzīvināt latviešu valodu starp visiem cilvēkiem, kuri tiešām vēlas dzīvot Latvijā. Cilvēki, kuri brīvi sapratīs valsts valodu, varēs sekot līdzi procesiem kā Latvijā, tā pasaulē. Vienota demokrātiskā diskursa valoda stiprinās piederību un uzticēšanos Latvijas valstij, uzsvēra V.Čebotarenoka.

Konferenci rīko Saeima un 4.maija Deklarācijas klubs, lai pievērstu uzmanību latviešu valodas nozīmei nacionālās politikas veidošanā un latviskās identitātes tālākā stiprināšanā.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720311975964
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 27.aprīlī