Edvards Smiltēns Varšavā runās par reģiona drošību un ekonomisko sadarbību

(16.12.2022.)

Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns 19. un 20.decembrī oficiālā vizītē apmeklēs Polijas galvaspilsētu Varšavu, kur ar Polijas kolēģiem spriedīs par reģionālās drošības un citiem aktuālajiem sadarbības jautājumiem.  

“Latvieši un poļi gadsimtiem ilgi dzīvojuši līdzās. Poļu vēsture, kultūra un valoda ir nozīmīga Latvijas kultūras sastāvdaļa un vēsturisks mantojums. Arī tagad mūsu valstis ir cieši sabiedrotie. Krievijas agresija mūs ir saliedējusi. Baltijas valstīm un Polijai ir vienots skatījums uz Ukrainā notiekošo, mēs īpaši skaidri redzam agresora patieso seju. Stratēģiskā partnerība ar Poliju mums ir īpaši svarīga šodien, lai kopīgiem spēkiem un koordinēti palīdzētu Ukrainai un tuvinātu Krievijas sagrāvi šajā nežēlīgajā karā,” pauž Saeimas priekšsēdētājs. 

Varšavā E.Smiltēns un viņa vadītā delegācija tiksies ar Polijas Republikas Sejma maršali Elžbetu Viteku  (Elżbietą Witek) un Senāta maršalu Tomašu Grodzki (Tomasz Grodzki). Tāpat paredzēta tikšanās ar Polijas-Latvijas parlamentu sadarbības grupas priekšsēdētāju Robertu Telusu (Robert Telus).

Tiekoties ar Polijas kolēģiem, plānots runāt par sadarbību drošības jomā, atbalsta turpināšanu Ukrainai, kā arī infrastruktūras projektiem, kas uzlabos Baltijas reģiona enerģētisko drošību un savienojamību ar Rietumeiropu.

Saeimas delegācija piedalīsies vainagu nolikšanas ceremonijā pie Nezināmā karavīra kapa, kā arī apmeklēs Varšavas sacelšanās muzeju.

Saeimas priekšsēdētāju vizītē uz Poliju pavadīs Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols, viņa biedrs Juris Viļums un komisijas sekretāre Irma Kalniņa, Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Sprūds, kā arī Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētāja Linda Matisone.

Polija ir trešā valsts, kuru pēc stāšanās amatā vizītē apmeklēs Saeimas priekšsēdētājs. Pirmās divas ārvalstu vizītes E.Smiltēns aizvadīja kaimiņvalstīs Igaunijā un Lietuvā.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā