Edvards Smiltēns, atklājot EPPA sanāksmi Rīgā: katrs mūsu pieņemtais lēmums ir ieguldījums Eiropas nākotnes drošībā

(26.05.2023.)

“Palīdzot Ukrainai cīnīties pret Krievijas agresiju, mēs, eiropieši, kopā ar mūsu sabiedrotajiem esam vienoti, mūsu atbalsts ir spēcīgs un mūsu noturība – nesatricināma. Mēs esam pierādījuši, ka esam gatavi ieguldīt un rīkoties, aizstāvot savas stratēģiskās intereses un palīdzot Ukrainai atjaunot tās teritoriālo integritāti. Arī turpmāk mēs nevaram pieļaut, ka kāds izaicinājums tiek uztverts kā pārāk sarežģīts vai apgrūtinošs, vai politiski grūti īstenojams. Mums jāpatur prātā, ka katrs mūsu pieņemtais lēmums ir ieguldījums Eiropas nākotnes drošības vidē,” sacīja Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns piektdien, 25.maijā, atklājot Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas (EPPA) Pastāvīgās komitejas sanāksmi.

Saeimas priekšsēdētājs atzīmēja, ka Latvija Eiropas Padomes Ministru komitejas vadību pārņēmusi Eiropas drošībai un uz noteikumiem balstītai starptautiskajai kārtībai ļoti kritiskā brīdī. “Nav šaubu, ka šis karš ir tikpat eksistenciāls kā Ukrainai, tā pārējai Eiropai un tiesiskumam visā pasaulē. Krievijas agresija sagrauj Eiropas drošības arhitektūras pamatprincipus. Krievija mēģina iznīcināt uz noteikumiem balstīto starptautisko kārtību, iznīcināt tiesību spēku starptautiskajās attiecībās un mēģina to aizstāt ar tiesībām uz spēku,” sacīja E.Smiltēns.  

Saeimas priekšsēdētājs uzsvēra, ka, kopīgi pārveidojot Eiropas drošības arhitektūru, mums ir jānodrošina, ka balstāmies uz pašiem pamatiem – uz noteikumiem balstītas starptautiskās kārtības pamatvērtībām un principiem. Lai to panāktu, mums neapšaubāmi un spēcīgi jādemonstrē, ka Krievijas agresija cieš sakāvi un taisnīgums tiek atjaunots pilnībā. Mums jānodrošina, lai pēc sakāves Ukrainā Krievija nekad vairs neizmantotu agresiju kā ārpolitikas instrumentu, pauda E.Smiltēns.

Spriežot par Krievijas atbildības nodrošināšanu par pastrādātajiem noziegumiem, Saeimas priekšsēdētājs atzīmēja, ka Eiropas Padomei tajā ir ļoti īpaša loma, kā arī pieejami vērtīgi rīki – zināšanas, juridiski un uzraudzības instrumenti, kas var ievērojami palīdzēt risināt jautājumu. “Krievijas atbildības jautājums Latvijas prezidentūras dienaskārtībā būs aktuāls, tāpat kā tas būs aktuāls Saeimas dienaskārtībā,” sacīja E.Smiltēns.

EPPA Pastāvīgās komitejas sanāksme šajās dienās Rīgā pulcējusi parlamentāriešus no 46 Eiropas Padomes dalībvalstīm. Sanāksmē tās dalībnieki spriež par dažādiem aktuālajiem jautājumiem, tostarp Latvijas prezidentūru Eiropas Padomes Ministru komitejā, Reikjavīkas samitā pieņemtajiem lēmumiem, kā arī par iespēju izslēgt Krievijas un Baltkrievijas sportistus no olimpiskajām spēlēm.

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720308552282

Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt