Baltijas valstu un Somijas parlamentu Ārlietu komisiju priekšsēdētāji Kijivā: mūsu mērķis ir palīdzēt Ukrainai uzvarēt karā

(25.08.2022.)

Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Somijas parlamentu Ārlietu komisiju priekšsēdētāji, ceturtdien, 25.augustā, komisiju delegācijām atrodoties Kijivā, pauž vienotu atbalstu Ukrainai un tās tautai.

Ārlietu komisiju priekšsēdētāji uzsvēruši, ka šī vizīte ir apliecinājums atbalstam Ukrainas tautai, kas ir nesusi milzīgus upurus un turpina to darīt, lai saglabātu savu neatkarību, teritoriālo integritāti un demokrātiju. “Mūsu mērķis ir jebkurā iespējamā veidā palīdzēt Ukrainai uzvarēt karā un tikt galā ar tā radītajām sekām,” uzsver parlamentārieši.

Baltijas valstu un Somijas, kā arī Čehijas, Dānijas un Polijas Ārlietu komisiju priekšsēdētāji pieņēmuši paziņojumu, kurā pauž nosodījumu Krievijas bruņoto spēku veiktajiem starptautisko tiesību pārkāpumiem un pastrādātajiem kara noziegumiem. Viņi uzsver, ka kopš februāra Krievijas neizprovocētais militārais uzbrukums ir licis 12 miljoniem ukraiņu pamest savas mājas un vairāk nekā pieciem miljoniem pamet valsti, kā arī vērš uzmanību uz Krievijas bruņoto spēku zvērībām pret Ukrainas civiliedzīvotājiem.

“Par spīti Krievijas centieniem pakļaut Ukrainu un demoralizēt ukraiņu tautu, ukraiņi nelokāmi un pārliecinoši turpina aizstāvēt savu valsti pret iebrucējiem. Ukraina šai karā uzvarēs, jo taisnība un cilvēku griba ir tās pusē. Mums ir jādara viss, kas mūsu spēkos, lai palīdzētu šo mērķi – Krievijas stratēģisku sakāvi – sasniegt pēc iespējas ātrāk. Ukraiņu tautas un mūsu visu labā,” sacīja Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols.

Cena, kas Krievijai jāmaksā par tās agresiju, ir jāpadara pēc iespējas augstāka. Kopīgā paziņojumā komisiju vadītāji rosina eiroatlantisko kopienu un tās partnerus stiprināt un īstenot visaptverošas sankcijas pret Krievijas Federāciju, lai apturētu tās armijas spēju turpināt militāro agresiju Ukrainā. Tāpat paziņojumā pausts aicinājums palielināt militāro, finansiālo, humāno un diplomātisko atbalstu Ukrainai, kā arī vienbalsīgi atbalstīt iniciatīvas, kas nosoda Krievijas militārās darbības Ukrainā, kā arī aicinājumus saukt vainīgos pie atbildības.

Paziņojumā komisiju vadītāji rosina izolēt Krieviju no starptautiskajām un reģionālajām organizācijām, kā arī pieņemt līdzvērtīgus lēmumus un noteikt līdzvērtīgas sankcijas arī pret Baltkrieviju kā Krievijas militārās agresijas atbalstītāju. Tāpat paziņojumā Eiropas Savienības dalībvalstis un citas sabiedrotās valstis aicinātas nekavējoties apturēt tūrismu Krievijas Federācijas pilsoņiem un ierobežot ieceļošanas vīzu izsniegšanu.

Plānots, ka Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols, Lietuvas parlamenta Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Laima Andrikiene (Laima Andrikienė), Igaunijas parlamenta Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Marko Mihkelsons (Marko Mihkelson), Somijas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Jusi Hallaaho (Jussi Halla-aho) un viņu vadītās delegācijas tiksies ar Ukrainas kolēģiem un apskatīs Krievijas bruņoto spēku nodarītos postījumus Irpiņā, Borodjankā un Černihivā, kā arī apmeklēs kara upuru masu kapu Bučā.

Paziņojums

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde