Mūrniece ar Zviedrijas parlamentāriešiem pārrunā reģiona drošību

(06.10.2015.)
VideoGalerija

Zviedrija ir viens no Latvijas tuvākajiem sadarbības partneriem visās jomās. Nebūdama NATO dalībvalsts, Zviedrija ir palīdzējusi mums veidot valsts aizsardzības sistēmu. Abu valstu sadarbība ir ļoti svarīga arī šodien, kad mūsu reģions saskaras ar būtiskiem drošības izaicinājumiem. To sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, otrdien, 6.oktobrī, Latvijas parlamentā tiekoties ar Zviedrijas parlamenta deputātu grupu sadarbībai ar Baltijas valstu parlamentiem (Baltic Network).

Saeimas priekšsēdētāja atzina, ka šobrīd ir ļoti svarīga Ziemeļu un Baltijas valstu sadarbība (NB8). Nākamgad Latvija pārņems NB8 sadarbības formāta koordināciju, un kā savas prioritātes plāno virzīt reģiona drošību un Austrumu partnerību. Atbalstot Ukrainu, NB8 reģiona parlamentu vadītāji nākamā gada sākumā kopā apmeklēs Kijevu. Ukrainas sekmīgai reformu īstenošanai ir stratēģiska nozīme visa reģiona kontekstā, uzsvēra I.Mūrniece.

Baltijas un Ziemeļvalstīm jāpielāgojas jaunajai drošības situācijai, sacīja I.Mūrniece. Viņa uzsvēra, ka Latvija ir apņēmusies līdz 2018.gadam valsts aizsardzībai atvēlēt divus procentus no iekšzemes kopprodukta, bet jau nākamgad aizsardzības budžets sasniegs 1,4 procentus.

Saeimas priekšsēdētāja norādīja arī uz Krievijas propagandas ietekmi Latvijā un citur, uzsverot, ka valstīm jāuzlabo savas stratēģiskās komunikācijas spējas. Viņa pauda gandarījumu, ka Zviedrijas parlamentārieši Rīgā apmeklēs arī NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centru. I.Mūrniece arī atzinīgi novērtēja Zviedrijas atbalstu Rīgas Ekonomikas augstskolas mediju studijām, kas sniedz ieguldījumu profesionālu un neatkarīgu žurnālistu apmācībā.

Sarunā ar Zviedrijas parlamentāriešiem piedalījās arī Ārlietu komisijas un NATO Parlamentārās Asamblejas Latvijas delegācijas vadītājs Ojārs Ēriks Kalniņš, kā arī Nacionālās drošības komisijas un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas deputāti.

 

 

Fotogrāfijas no tikšanās: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157657205604504

Video: https://www.youtube.com/watch?v=53HRbNXjLSE

Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas  

Piektdien, 17.maijā
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisijas sēde
13:00  Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētāja Raimonda Bergmaņa tikšanās ar Lietuvas Republikas aizsardzības ministru Laurynas Kasčiūnas