Ināra Mūrniece: 2016.gada budžets iezīmē virzību uz sociāli taisnīgākiem nodokļiem

(30.09.2015.)
VideoGalerija

“Esmu gandarīta, ka līdz ar būtisku finansējuma pieaugumu valsts drošībai nākamā gada budžets iezīmē arī pavērsienu nodokļu progresivitātes virzienā. Ir svarīgi, lai šis virziens tiktu saglabāts arī turpmāk.” To uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece trešdien, 30.septembrī, pēc 2016.gada valsts budžeta projekta saņemšanas.  

No finanšu ministra tradicionāli saņemot portfeli ar nākamā gada valsts budžetu, I.Mūrniece atzinīgi vērtēja būtisko finansējuma pieaugumu valsts drošībai un aizsardzībai. 

Vienlaikus Saeimas priekšsēdētāja pauda gandarījumu par plānoto minimālās algas un neapliekamā minimuma pieaugumu, kā arī solidaritātes nodokļa ieviešanu, kas no algām virs 4000 eiro paredz proporcionāli līdzīgus nodokļu maksājumus kā cilvēkiem ar zemākiem ienākumiem. “Ne velti – viens likums, viena taisnība visiem. Šis solis bija jāsper jau sen, un es ceru, ka mēs virzīsimies uz progresīvo ienākuma nodokli,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja. 

Nākamā gada budžeta projektu un pavadošo likumprojektu paketi Saeimas komisijām plānots nodot nākamnedēļ, pirmajā lasījumā Saeimā izskatīt 3.novembrī, bet otrajā galīgajā lasījumā pieņemt 30.novembrī, sacīja Saeimas priekšsēdētāja. 

Kā žurnālistiem uzsvēra Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Kārlis Šadurskis, valdība izdarījusi ļoti labu darbu, spējot sabalansēt izdevumu pieaugumu valsts drošībai un virkni pasākumu nevienlīdzības mazināšanai un nabadzības izskaušanai. Šogad deputātiem būs ievērojami vairāk laika, lai rūpīgi izvērtētu valdības sagatavoto budžeta paketi. 

Budžeta komisijai jau ir vairāki priekšlikumi un idejas budžeta projekta pilnveidošanai, tostarp attiecībā uz nekustamā īpašuma kadastra vērtību aktualizāciju, atbalstu nevalstiskajam sektoram, kā arī krāpniecības shēmu izskaušanu reversā PVN maksāšanā datortehnikas un mobilo telefonu jomās, pauda K.Šadurskis. 

Foto no budžeta projekta iesniegšanas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157659291217041
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesības  

 

Saeimas Preses dienests 

Sestdien, 11.maijā