Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece: prokuratūrai jāaizstāv Latvijas valsts pamatvērtības

(25.09.2015.)
VideoGalerija

“Jūsu misija ir nest taisnīguma nastas smagāko pusi. Jūsu vieta un misija Latvijas valsts tiesiskuma sistēmā ir īpaša. Prokurora uzdevums ir tiesas procesā uzturēt principiālo, taisnīgo, nelokāmo apsūdzības pusi. Aizstāvēt pret krimināltiesiskiem apdraudējumiem valsti un sabiedrību. Paužu savu visdziļāko cieņu par to.” To sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece piektdien, 25.septembrī, uzrunājot klātesošos Latvijas Republikas Prokuratūras izveidošanas 25.gadadienai veltītajā pasākumā. 

Citējot Viktora Igo teikto, ka “būt labam ir viegli, bet taisnīgam būt ir grūtāk”, Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka ir tādas lietas, īpaši krimināllietas, kurās liela uzmanība ir jāpievērš ne tikai Krimināllikuma burtam un traktējumam, bet arī mūsu pamatlikumam Satversmei.  Demokrātiskas valsts viena no pamatvērtībām ir vārda brīvība, tomēr tas nenozīmē nekritisku bezierunu akceptu pilnīgi visos gadījumos. Tolerance nav pieļaujama pret tādu ideoloģiju, propagandu un rīcību, kas aicina uz karu un varmācību, apdraud mūsu valsti, mūsu tautu un mūsu konstitucionālās pamatvērtības, sacīja I.Mūrniece. 

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka no Prokuratūras tauta ir tiesīga sagaidīt, ka tā cita starpā gādās par to, lai valsts pamati netiktu vājināti un grauti; pastāvīgi uzturēs valsti, tās demokrātisko iekārtu; uzturēs un aizstāvēs valsts pamatvērtības; būs atbildīga, principiāla un drosmīga un vērsīsies pret katru mūsu demokrātiskās un nacionālās valsts pamatvērtību apdraudējumu. 

Uzrunas noslēgumā Saeimas priekšsēdētāja aicināja katru prokuroru vienmēr identificēties un solidarizēties ar mūsu valsti, kā arī vēlreiz apliecināja, ka “prokuroru stiprie mugurkauli, visu redzošie skatieni un tūlītējā reakcija valsts un sabiedrības tiesību un interešu apdraudējumu gadījumos tautai ir vajadzīgi”. 

Latvijas Republikas Prokuratūra ir vienīgā kriminālvajāšanas iestāde Latvijā. Prokuratūra izveidota 1990.gada 26.septembrī, un tolaik par pirmo ģenerālprokuroru iecelts Jānis Skrastiņš. Šobrīd ģenerālprokurora pienākumus pilda Ēriks Kalnmeiers, kurš amatā strādā kopš 2010.gada 12.jūlija. 


Foto no pasākuma: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157658660962029
Video: https://www.youtube.com/watch?v=yk3RA7WaY1Q
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 11.maijā