Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece: šī ir patiesa, lepna un stipra Latgale

(19.09.2015.)

Piektdien, 18. septembrī, Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece reģionālā vizītē apmeklēja Ludzu un Zilupi.  Šī ir ceturtā Saeimas priekšsēdētājas vizīte Latgalē kopš stāšanās amatā un otrā, kuras laikā viņa tiekas ar jaunsargiem un jaunsardzes instruktoriem.

“Zilupe ir vistālākā Eiropas Savienības austrumu pilsēta, desmit kilometrus no tās ir Krievijas robeža. Par spīti tam pilsētā Latvijas gars ir stiprs,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja. “Šodien, Zilupes vidusskolā kopā ar bērniem dziedot – šeit ir Latvija, šeit ir Latgale – bija skaidrs, ka šī ir Latvijas valsts robeža, šī ir patiesa un stipra Latgale.”

Piektdien no rīta Zilupes vidusskolā I.Mūrniece tikās ar Zilupes vidusskolas kolektīvu direktores Allas Čeksteres vadībā un Zilupes pilsētas mēru Oļegu Agafonovu. Priekšsēdētājai bija iespēja vērot skolas mūzikas kolektīvu sniegumu, tostarp skolas tautas deju grupas “Tracis” uzstāšanos.  Šis Zilupes kolektīvs, apsteidzot spēcīgākus un pazīstamākus dejotājus, šovasar ieguva tiesības piedalīties XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku koncertos un piedalījās arī krāšņajā svētku gājienā pa Rīgas ielām. 

Atsevišķa saruna izvērtās ar 317.Zilupes jaunsargu vienības jaunsargiem un vienības komandieri Valeriju Meškovski. Kapteinis Meškovskis un viņa vienības jaunsargu pārstāvji ar Saeimas priekšsēdētāju ir tikušies jau iepriekš. Zilupē jaunsargu vienība nodibināta 2012.gada oktobra sākumā. Jaunsargu kustība Zilupē ir īpaši strauji augoša, to atbalsta gan pilsētas mērs Agafonovs, gan vidusskolas direktore. Šobrīd 90 Zilupes jaunsargiem ir tikai 10 formastērpi. Gan jaunsardzes vadītājs, gan skolas direktore saņēma Saeimas priekšsēdētājas atzinības rakstus.

Pēc tikšanās ar jauniešiem Saeimas priekšsēdētāja Zilupes pašvaldībā tikās ar bezpartejisko Zilupes novada mēru Oļegu Agafonovu. “Par mēra darbību Zilupē visvairāk liecina viņa personīgā attieksme. Zilupes vidusskola ir saposta kā īsta pils, bet dome atrodas nelielā mājiņā. Mēra birojs ir pilns ar zilupiešu sporta komandu iegūtajiem kausiem. Visi, ar ko tikāmies, uzsvēra, ka mērs ir īsts saimnieks un jaunsardzes kustības atbalstītājs,” norāda I.Mūrniece.

Pēcpusdienā I.Mūrniece tikās ar Ludzas medicīnas centra darbiniekiem un centra valdes locekli, dakteri Juri Atstupenu, kā arī Ludzas novada domes priekšsēdētājas vietnieku Edgaru Mekšu. Atstupena kungs sīki un detalizēti iepazīstināja ar medicīnas centra teicamo stāvokli. Ludzas slimnīca ir pēdējā Latvijā uzceltā jaunā slimnīcas ēka, kuras veidošanā dakteris Atstupens iesaistījies vislielākajā mērā. Taču neilgi pēc atklāšanas, no neatliekamās palīdzības slimnīcas tā tika pārveidota par aprūpes slimnīcu, un pacienti, kam jāsniedz neatliekamā palīdzība, tiek vesti uz Rēzekni, kurai slodze reizēm ir pārmērīgi liela. 

“Skolu un slimnīcu liktenis vienmēr ir apdzīvotas vietas termometrs,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja. “Ja tās likvidē, vai to funkcijas samazina, cieš un nīkst pilsēta, bet cilvēki aizvien vairāk apsver aizbraukšanu.”Vakarpusē pēc laikraksta “Ludzas Zeme” līdzstrādnieku lūguma, priekšsēdētāja viesojās viņu redakcijā.

Šodien, 19. augustā Saeimas priekšsēdētāja piedalās Baltu dienas pasākumos Rokišķos, Lietuvā, kur tiksies ar arī Lietuvas Seima priekšsēdētāju Loretu Graužinieni (Loreta Graužinienė).

 


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 10.maijā
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas, Vides, klimata apakškomisijas un Pasaules Dabas Fonda rīkotā konference “Latvijas ūdeņu ilgtspēja un kā to panākt?”