Saeimas priekšsēdētāja: jaunieši spēj panākt izmaiņas politiskajā vidē un kultūrā

(12.08.2015.)
VideoGalerija

Ņemot talkā jaunas politiskās līdzdalības formas, tieši jaunieši ir tā sabiedrības grupa, kas spēj panākt vērā ņemamas izmaiņas politiskajā vidē un kultūrā. To uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, trešdien, 12.augustā, Saeimas namā atklājot Starptautiskajai jaunatnes dienai veltītās atvērtās debates par jauniešu līdzdalību sabiedrībā.

Uzrunājot jauniešus, I.Mūrniece pauda gandarījumu, ka Saeima ir viens no atvērtākajiem parlamentiem Eiropas Savienībā, un īpaši uzsvēra līdzšinējo veiksmīgo sadarbību ar jauniešu pārstāvētajām nevalstiskajām organizācijām. Par to liecina gan aktīvā jauniešu interešu pārstāvniecība Saeimas komisiju sēdēs, gan tradicionālā Ēnu diena un Jauniešu Saeima, kas kļuvušas par neatņemamu tradīciju parlamenta darbā.

Citējot portāla „manabalss.lv” vadītāju Madaru Peipiņu, I.Mūrniece norādīja, ka politisko aktivitāšu raksturs mūsdienās ir būtiski mainījies: tās kļuvušas individuālākas, specializētas, tematiskas un arvien mazāk saistītas ar tradicionālām līdzdalības formām. Izmantojot sociālos tīklus, interešu grupu veidošana tiešsaistē, flashmob pasākumus un komunicējot ar politiķiem internetā, jaunieši jūt daudz lielākas iespējas ietekmēt politiskos lēmumus tieši un nepastarpināti.

Šodienas debašu tēma – pašvaldību vēlēšanu tiesības no 16 gadu vecuma – ir aktuāla gan pašiem jauniešiem, gan klātesošajiem politiķiem, kuriem ir vērtīgi uzzināt paši jauniešu argumentus, sacīja Saeimas priekšsēdētāja. Vienlaikus viņa atzina, ka diskusijas par vēlēšanu loka paplašināšanu visā pasaulē ir bijušas aktuālas jau gadu simtiem un ir attīstījušās līdz ar pārmaiņām vērtībās un sabiedrībā, jau sākot ar vēlēšanu tiesību izcīnīšanu sievietēm.

Saeimas priekšsēdētāja novēlēja klātesošajiem aktīvas un racionālas diskusijas, meklējot veidus, kā sabiedrību padarīt atvērtāku, radošāku, drošāku, līdzjūtīgāku un iejūtīgāku - tādu, kādā mēs paši vēlētos dzīvot. 

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157656737579448 
Video: https://www.youtube.com/watch?v=y4u7TNqWZ5g

Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 3.maijā
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
12:00  Katrīnas Čakstes Vilsones grāmatas “Karš, mīlestība, atbrīvošana” atvēršanas pasākums Saeimā