Saeimas priekšsēdētāja: Latvija kā ES prezidējošā valsts gatava sniegt nepieciešamo atbalstu Gruzijai reformu procesā

(09.01.2015.)
VideoGalerija

„Austrumu partnerības valstīm, tostarp Gruzijai, ir jāturpina uzsāktais reformu process, stiprinot demokrātiju un tiesisko regulējumu. Sadarbībai ar Eiropas Savienības austrumu robežas kaimiņiem ir būtiska loma arī Latvijas prezidentūras parlamentārās dimensijas darba kārtībā.” To uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, piektdien, 9.janvārī, Saeimas namā tiekoties ar Gruzijas Ministru prezidentu Irakli Garibašvili (Irakli Garibashvili).

Gruzija Austrumu partnerības valstu vidū ir līdere reformu īstenošanā, sacīja I.Mūrniece un apliecināja Eiropas gatavību iesaistīties šajā procesā, tostarp daloties uzkrātajā Latvijas pieredzē un sniedzot praktisku palīdzību. Eiropas Savienības (ES) un Gruzijas Asociācijas nolīguma parakstīšana ir atvērusi jaunu lappusi abu pušu attiecībās.

Pārrunājot divpusējo sadarbību, I.Mūrniece sacīja, ka Latviju un Gruziju vieno labas attiecības, un abām valstīm veiksmīgais politiskais dialogs ir jāizmanto vēl ciešākas sadarbības attīstīšanai. Vienlaikus Saeimas priekšsēdētāja akcentēja, ka Latvijai un Gruzijai tam ir visi nepieciešamie priekšnoteikumi – tiesiskais pamats, aktīvas vēstniecības un vēstnieki Rīgā un Tbilisi, kā arī draudzība starp abu valstu iedzīvotājiem. 

Tāpat I.Mūrniece atzinīgi vērtēja abu valstu parlamentāro sadarbību, tostarp nozaru komisiju līmenī, un informēja, ka Latvijas parlamentā ir nodibināta deputātu grupa sadarbībai ar Gruzijas kolēģiem un tajā darbojas teju puse mūsu parlamenta deputātu. Saeimas priekšsēdētāja tikšanās laikā aicināja Gruzijas parlamenta priekšsēdētāju Dāvidu Usupašvili (David Usupashvili) vizītē apmeklēt Latviju, savukārt Gruzijas premjers izteica aicinājumu I.Mūrniecei vizītē apmeklēt Gruziju.

Pārrunājot konkrētus sadarbības projektus, puses bija vienisprātis – abām valstīm ir jāturpina ekspertu līmeņa pieredzes apmaiņa gan valsts, gan nevalstiskā sektora līmenī. I.Garibašvili apliecināja Gruzijas studentu interesi iegūt Eiropas līmeņa izglītību Latvijas augstskolās, savukārt Saeimas priekšsēdētāja sacīja, ka mūsu valsts augstākās izglītības iestādes ir atvērtas arī studentiem no Gruzijas un informēja, ka Rīgas Juridiskajā augstskolā ir izveidota diplomātijas mācību programma, kas paredzēta valsts pārvaldes darbiniekiem no Austrumu partnerības valstīm. Aizvadītajā gadā to apguva divi Gruzijas pārstāvji.

Sarunas laikā Gruzijas premjerministrs apsveica Latviju, uzņemoties ES prezidējošās valsts pienākumus. I.Mūrniece informēja I.Garibašvili par Latvijas prezidentūras starpparlamentārajiem pasākumiem. Saeima prezidentūras ietvaros organizēs piecas starpparlamentāras sanāksmes Rīgā un vienu ciešā sadarbībā ar Eiropas Parlamentu Beļģijas galvaspilsētā Briselē.

Viena no galvenajām Latvijas parlamenta konferencēm būs veltīta kopējai ārpolitikai un drošības politikai, un tajā plānots uzsvērt Austrumu partnerības nozīmīgumu, kā arī runāt par tāda veida jauniem izaicinājumiem kā hibrīdkarš, teica Saeimas priekšsēdētāja un šajā kontekstā uzsvēra – arī nacionālajiem parlamentiem ir jāiesaistās Ukrainas krīzes risināšanā.

Sarunā piedalījās arī Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne un deputātu grupas sadarbībai ar Gruzijas parlamentu vadītājs Dzintars Zaķis.


Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157650206629855/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=Q0NfF5mCCBU
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas 


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 26.aprīlī
09:00  11. Jauniešu Saeima