Ināra Mūrniece: Satversmes tiesa ir augstākais likuma, taisnīguma un demokrātijas sargs mūsu valstī

(05.12.2014.)
Galerija

“Satversmes tiesa ir augstākais likuma, taisnīguma un demokrātijas sargs mūsu  valstī. Tā nodrošina valsts pamatlikuma darbību praksē arī tādā izpratnē, ka ikviens Latvijas pilsonis Satversmes tiesā var saņemt savu tiesību aizsardzību. Un šie valsts konstitucionālie pamati un vērtību rāmis nenozīmē likuma burtu vien – Satversmes tiesas darbs ikvienam Latvijas pilsonim un iedzīvotājam apliecina, ka viņa tiesībām ir nozīme, reāls spēks un vērtība”. To uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, piektdien, 5.decembrī, uzrunājot  Satversmes tiesas astoņpadsmitajai gadadienai veltīto konferenci „Satversmes tiesas spriedums kā tiesību avots”.

Raksturojot mūsu valsts pamatlikumu, I.Mūrniece uzsvēra, ka Satversme ir viens no valsts stūrakmeņiem, kas nodrošina tās pastāvēšanu: “Stipras ir tās valstis, kuras skaidri definējušas savu konstitucionālo identitāti un sabiedrības vērtības. Jo stiprāka ir šī identitāte, jo labāk funkcionē pati valsts. Un ieguvējs ir ne vien katrs indivīds atsevišķi, bet visa sabiedrība kopumā.

Saeimas priekšsēdētāja klātesošajiem norādīja: “Latvijas 20.gadsimta vēsture ir pierādījusi Satversmes tiesisko spēku, kas ļāva atjaunot Latvijas valstiskumu pēc padomju okupācijas – atjaunot valsti, kas tika izdzēsta no Eiropas kartes, taču turpināja pastāvēt juridiski un arī Latvijas valstij uzticīgo pilsoņu prātos un sirdīs.

Savukārt mūsdienu Latvijas valsts dzīvotspēju nosaka tās pilsoņu valstsgriba un attieksme, līdzdalība valsts lietās. “Latvijas valstiskums dod mums iespēju pastāvēt un attīstīties kā nācijai. Tas, kā teikusi arī Satversmes tiesa, dod mums iespēju saglabāt un attīstīt latviešu valstnācijas valodu, kultūru, ļauj mums pašiem noteikt, kā savā valstī vēlamies dzīvot,” atzina I.Mūrniece.

Savā runā Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra - Satversmes garam jābūt klātesošam valsts dzīvē un saistošam visur tur, kur tiek pieņemti lēmumi. Jo ikvienu likumu nostiprina un reālu padara tā izmantojums.

I.Mūrniece pateicās Satversmes tiesai par šajos gados paveikto un uzsvēra -  Satversmes tiesas darbs  ietekmē arī valsts prestižu un tēlu, likumdošanas kvalitāti, sabiedrības demokrātiskās kultūras attīstību – un tās uzdevums ir arī izglītot Latvijas sabiedrību.

 

 

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 27.aprīlī