D.Mieriņa Čehijas parlamenta priekšsēdētājai: mēs līdzīgi redzam drošības situāciju Eiropā

(15.05.2024.)
Galerija

Mēs līdzīgi redzam drošības situāciju Eiropā un augstu vērtējam Čehijas iniciatīvas un ieguldījumu mūsu drošības stiprināšanā, pauda Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa trešdien, 15.maijā, tiekoties ar Čehijas Republikas parlamenta Deputātu palātas priekšsēdētāju Markētu Pekarovu-Adamovu (Markéta Pekarová Adamová).

Runājot par ģeopolitisko situāciju, kurā nākas sastapties ar arvien jauniem izaicinājumiem, Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka Latvija un Čehija saprot Krievijas agresijas eksistenciālo raksturu. Tāpat D.Mieriņa uzsvēra skaidras, saprotamas startēģijas nepieciešamību Eiropas militārās industrijas stiprināšanai.

D.Mieriņa un Čehijas parlamenta Deputātu palātas priekšsēdētāja pārrunāja vakar Gruzijas parlamenta  pieņemto pretrunīgi vērtēto "ārvalstu aģentu" likumprojektu. Saeimas priekšsēdētāja izteica nožēlu, ka parlaments nav ieklausījies savos iedzīvotājos, un pauda, ka tas tuvina Gruziju Krievijai. D.Mieriņa norādīja, ka šāds lēmums ir pretrunā vēlmei kļūt par Eiropas Savienības dalībvalsti.

Saeimas priekšsēdētāja un M.Pekarova-Adamova pārrunāja nepieciešamību paust savas bažas Gruzijas parlamentam, nododot vēstījumu kopīgā Eiropas valstu spīkeru vēstulē. “Mums ir skaidri jāpasaka – ja Gruzija izvēlas šādu ceļu, mums būs grūti to turpmāk atbalstīt virzībā uz Eiropas Savienību,” sacīja D.Mieriņa.

Tikšanās dalībnieki apsprieda iespējas, kā paplašināt un stiprināt atbalstu Ukrainai. D.Mieriņa izcēla Krievijas graudu importa aizliegumu Latvijā un mangāna rūdas iekļaušanu Eiropas Savienības sankcionēto preču sarakstā kā politikas iniciatīvu piemērus Ukrainas atbalstam. Ne mazāk svarīgi ir novērst sankciju apiešanu, tostarp nosakot līdzīgas sankcijas Baltkrievijai, caur kuru Krievijā nonāk kara industrijā izmantojamas preces, sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

Latviju un Čehiju cieši saista kopīgas rietumnieciskās vērtības un vēsturiskā pieredze, atgūstot zaudēto brīvību, pauda M.Pekarova-Adamova. Čehijas parlamenta Deputātu palātas priekšsēdētāja pateicās Latvijai par dalību Čehijas virzītajā artilērijas munīcijas iniciatīvā Ukrainas atbalstam un Latvijas vadošo lomu dronu koalīcijas veidošanā.

M.Pekarova-Adamova vērsa uzmanību uz Krievijas īstenotajiem hibrīddraudiem un dezinformācijas kampaņām, īpaši Eiropas Parlamenta vēlēšanu priekšvakarā.

Sarunā ar Čehijas parlamenta Deputātu palātas priekšsēdētāju piedalījās arī Saeimas priekšsēdētājas biedre Zanda Kalniņa-Lukaševica, Saeimas sekretārs Edvards Smiltēns un deputātu grupas sadarbības veicināšanai ar Čehijas parlamentu vadītājs, Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas priekšsēdētājs Jānis Vucāns.

Vizītes ietvaros M.Pekarovai-Adamovai plānota tikšanās arī ar Saeimas priekšsēdētājas biedri Antoņinu Ņenaševu. Vēl Saeimas priekšsēdētāja un M.Pekarova-Adamova apmeklēs Ādažu militāro bāzi, kur tiksies ar NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā daudznacionālās kaujas grupas karavīriem no Čehijas.

Gan Latvija, gan Čehija šogad atzīmē divdesmitgadi Eiropas Savienībā. Savukārt NATO Čehija pievienojās pirms 25 gadiem, bet Latvija – pirms 20.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720316994309
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 29.maijā
09:00  Saeimas priekšsēdētājas V.E. Daigas Mieriņas tikšanās ar Polijas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Monika Michaliszyn
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde (turpinājums)
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas sēde
13:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas Bundestāga deputātu delegāciju un Konrāda Adenauera fonda pārstāvniecību Latvijā