Ināra Mūrniece pateicas Hirofumi Nakasonem par Latvijas un Japānas attiecību stiprināšanu

(19.11.2015.)
VideoGalerija

“Latviju un Japānu vieno draudzīgas attiecības, un tas ir arī Japānas deputātu grupas sadarbībai ar Latvijas parlamentu priekšsēdētāja personīgais nopelns. Latvija augstu vērtē Japānas aktīvo atbalstu mūsu valsts uzņemšanai Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā OECD,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece ceturtdien, 19.novembrī, Saeimas namā tiekoties ar Japānas parlamenta Augšpalātas deputātu, Japānas deputātu grupas sadarbībai ar Latvijas parlamentu priekšsēdētāju Hirofumi Nakasoni (Hirofumi Nakasone).

Saeimas priekšsēdētāja pateicās H.Nakasonem par ieguldījumu abu valstu kontaktu veicināšanā, jau desmit gadus vadot Japānas parlamenta grupu sadarbībai ar Latvijas parlamentu, un sacīja, ka viņa ceturtā vizīte Latvijā ir ļoti simboliskā laikā – patriotu nedēļā, kad Latvija svin proklamēšanas 97.gadadienu. H.Nakasone pauda gandarījumu par iespēju vakardien piedalīties Saeimas svinīgajā sēdē. Viņš atzinīgi vērtēja I.Mūrnieces svinīgo uzrunu un Latvijas apņemšanos sargāt neatkarību.

Tikšanās laikā pārrunāta abu valstu parlamentārā sadarbība. H.Nakasone sacīja, ka labs solis parlamentāro kontaktu stiprināšanai būtu vizīšu apmaiņas veicināšana, un aicināja Saeimas delegāciju vizītē apmeklēt Japānu. Viņš arī pauda apņemšanos Latviju apmeklēt kopā ar Japānas un Latvijas parlamentārās asociācijas deputātiem.

Pārrunājot Latvijas un Japānas sadarbību ekonomikā, I.Mūrniece un H.Nakasone bija vienisprātis – abām valstīm ir liels potenciāls tās veicināšanā. Saeimas priekšsēdētāja pateicās par Japānas uzņēmēju investīcijām Latvijā un apliecināja mūsu valsts interesi sadarboties transporta un loģistikas jomās. I.Mūrniece aicināja uzņēmējus no Japānas apgūt Latvijas tirgu. Šajā kontekstā I.Mūrniece un H.Nakasone pauda apņemšanos pielikt pūles, lai noslēgtu līgumu par dubultās nodokļu uzlikšanas novēršanu, kas būtu labs signāls abu valstu uzņēmējiem. H.Nakasone apliecināja, ka aktīvi strādā pie Japānas investīciju piesaistīšanas Latvijai.

Tikšanās laikā pārrunāta arī situācija Ukrainā un ekstrēmistu radītie terorisma draudi. I.Mūrniece un H.Nakasone apliecināja – tie ir izaicinājumi, ar kuriem jācīnās starptautiskajai sabiedrībai kopā.

Noslēgumā Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka Latviju un Japānu vieno daudz kopīga – latviešu tautasdziesmas un japāņu haikas ir formas ziņā līdzīgas, abu valstu iedzīvotāji mīl dabu un kora dziedāšanas tradīciju, turklāt abas valstis piedzīvojušas smagus vēsturiskus pārbaudījumus. Tas ir pamats Latvijas un Japānas sadarbības turpināšanai, tostarp kontaktu starp abu valstu iedzīvotājiem veicināšanai, studentu un kultūras apmaiņai, kā arī politisko un ekonomisko saišu attīstīšanai, vienisprātis bija I.Mūrniece un H.Nakasone.

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157661370985602
Video: https://www.youtube.com/watch?v=5lArRlebrco
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 27.aprīlī