Saeimas priekšsēdētāja tiekas ar Norvēģijas Ministru prezidenti

(08.12.2014.)
VideoGalerija

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece pirmdien, 8.decembrī, Latvijas parlamentā tikās ar Norvēģijas Karalistes Ministru prezidenti Ernu Sūlbergu (Erna Solberg). Tikšanās laikā pārrunāta gaidāmā Latvijas prezidentūra Eiropas Savienības (ES) Padomē un abu valstu divpusējās attiecības. Pēdējā Norvēģijas premjera līmeņa vizīte Latvijā notikusi pirms desmit gadiem.

Tikšanās laikā I.Mūrniece uzsvēra, ka Latviju un Norvēģiju raksturo ilga divpusējās sadarbības vēsture un abu valstu politiskā un praktiskā sadarbība visos līmeņos ir jāturpina arī Latvijas prezidentūras laikā. Arī abu valstu likumdevēji aktīvi sadarbojas NB8, kā arī Baltijas Asamblejas un Ziemeļu Padomes ietvaros, apliecināja Saeimas priekšsēdētāja.

Pārrunājot gaidāmo Latvijas prezidentūru ES, I.Mūrniece informēja par plānotajām prezidentūras starpparlamentārajām sanāksmēm un apliecināja, ka mūsu valsts turpinās tradīciju uz ES prezidentūras tieslietu un iekšlietu ministru neformālajām sanāksmēm aicināt arī attiecīgos Norvēģijas ministrus. Saeimas priekšsēdētāja aicināja arī Norvēģijas kolēģus apmeklēt parlamentāro konferenci par kopējo ārpolitiku un drošības politiku, kā arī kopējo drošības un aizsardzības politiku, kā arī citus prezidentūras pasākumus. 
Norvēģijas premjerministre sarunā uzsvēra abu valstu veiksmīgo sadarbību ekonomikā, investīciju jomā, kā arī militārajā sfērā. E.Sūlberga norādīja, ka Norvēģija saskata lielu potenciālu arī sadarbībai starp abu valstu universitātēm un pētniecības centriem. 

Latvija ir pārliecināta, ka Baltijas un Ziemeļvalstu sadarbības nozīme drošības jautājumu risināšanā patlaban, kad abi reģioni saskaras ar jauniem izaicinājumiem, aizvien pieaug, pauda I.Mūrniece un pateicās Norvēģijai, ka tā nodrošina apjomīgu militāro spēku klātbūtni Latvijā. Vienlaikus Saeimas priekšsēdētāja pauda gandarījumu par Norvēģijas bruņoto spēku līdzdalību 18.novembra militārajā parādē.

I.Mūrniece arī informēja, ka Latvija ir apņēmusies finansējumu valsts aizsardzībai līdz 2020.gadam pakāpeniski palielināt līdz diviem procentiem no iekšzemes kopprodukta, atzīmējot, ka Saeimā likums, kas paredz šādu soli, tika pieņemts vienbalsīgi.

Sarunā no Saeimas puses piedalījās arī deputāts Aleksejs Loskutovs, kurš pēdējos divos sasaukumos vadījis deputātu grupu sadarbībai ar Norvēģijas parlamentu. Viņš pauda gandarījumu par intensīvo sadarbību ar Norvēģiju tieslietu un iekšlietu jomās un veiksmīgi īstenotajiem grantu projektiem. A.Loskutovs informēja, ka arī 12.Saeimā plānots drīzumā nodibināt sadarbības grupu ar Norvēģijas parlamentāriešiem. 


Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157649654879732/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=IAL6z2YGWfY&list=UUdQ1YxaZG3i7ygGCdU8mPKQ
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas 



Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 20.maijā