Lībiņa-Egnere sarunā ar vēstnieku pateicas Portugālei par Baltijas gaisa telpas patrulēšanu

(08.12.2014.)
VideoGalerija

Latviju un Portugāli kā NATO dalībvalstis vieno savstarpēja sapratne un solidaritāte. To apliecina arī fakts, ka patlaban patrulēšanu Baltijas gaisa telpā veic arī Portugāle. To Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere uzsvēra, pirmdien, 8.decembrī, Saeimas namā tiekoties ar Portugāles Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Manuelu Marselu Monteiru Kurtu (Manuel Marcelo Monteiro Curto). Vēstnieks parlamentā bija ieradies atvadu vizītē.

Tikšanās laikā puses Latvijas un Portugāles divpusējās attiecības raksturoja kā ļoti labas un atzinīgi vērtēja abu valstu sadarbību Eiropas Savienībā (ES) un starptautiskajās organizācijās. Vēstnieks sacīja, ka gan Latvija, gan Portugāle ir teritoriāli nelielas valstis, turklāt tās vieno līdzīga vēsture, tāpēc Portugāle augstu vērtē Latvijas neatkarības gados sasniegto. Viņš arī apliecināja, ka Portugāle konsekventi īstenoja Baltijas valstu okupācijas neatzīšanas politiku.

I.Lībiņa-Egnere pauda cerību, ka nākotnē darbu Rīgā varētu atsākt Portugāles vēstniecība, kuras darbība finansiālu apsvērumu dēļ uz laiku tika pārtraukta 2012.gadā. Vēstnieks atzina, ka Portugāle strādā pie šī mērķa īstenošanas. Savukārt pārrunājot parlamentārās diplomātijas lomu valstu divpusējo attiecību veicināšanā, Saeimas priekšsēdētājas biedre informēja, ka Latvijas parlamentā ir izveidota deputātu grupa sadarbībai ar Portugāles kolēģiem.

Sarunā Saeimas priekšsēdētājas biedre informēja vēstnieku par gaidāmo Latvijas prezidentūru ES Padomē – šos pienākumus mūsu valsts uzņemsies jau pēc nepilna mēneša. Latvijas prezidentūras prioritārie virzieni ir ES konkurētspēja un izaugsme, Eiropas digitālā potenciāla iespēju izmantošana ES attīstībā, kā arī ES lomas stiprināšana globālā mērogā, sacīja I.Lībiņa-Egnere un vienlaikus pauda Latvijas interesi šo prioritāšu īstenošanā sadarboties arī ar Portugāli. Viņa arī informēja, ka mūsu valsts prezidentūras ietvaros rīkos Austrumu partnerības samitu. Savukārt vēstnieks dalījās ar Portugāles pieredzi, kas uzkrāta, jau trīs reizes vadot ES Padomes darbu.

Noslēgumā Saeimas priekšsēdētājas biedre pateicās vēstniekam par viņa personīgo ieguldījumu Latvijas un Portugāles divpusējo attiecību stiprināšanā.

Manuels Marselu Monteiru Kurtu ir karjeras diplomāts un iepriekš strādājis savas valsts pārstāvniecībās Krievijā, Irānā, Brazīlijā, Francijā, Vācijā, Indijā, Meksikā un Austrijā. Patlaban viņš ir vēstnieks arī Zviedrijā, kur pastāvīgi rezidē.


Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157647336974573/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=8Npi-Sb2vu0&list=UUdQ1YxaZG3i7ygGCdU8mPKQ
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas 



Saeimas Preses dienests

Svētdien, 19.maijā