Saeimas priekšsēdētāja parlamentā tiekas ar jauno Slovēnijas vēstnieci

(21.01.2014.)
VideoGalerija

Latviju un Slovēniju kā Eiropas Savienības (ES) un NATO dalībvalstis saista labas divpusējās attiecības un tagad arī kopīga valūta – eiro. To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra, otrdien, 21.janvārī, Saeimas namā tiekoties ar Slovēnijas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā Martu Kosu Marko (Marta Kos Marko).

Puses bija vienisprātis – Latvijai un Slovēnijai ir arī neizmantots parlamentārās sadarbības potenciāls, un abas valstis ir ieinteresētas aktīvākā dialogā. Ģeogrāfiski nelielām valstīm sadarbojoties, tās var tikt labāk sadzirdētas ES līmenī, sacīja S.Āboltiņa un atzinīgi vērtēja iespēju Latvijas un Slovēnijas parlamentiem sadarboties arī nozaru komisiju līmenī, kā piemērus minot Eiropas lietu komisiju un Ārlietu komisiju.

Pārrunājot aktualitātes abu valstu ekonomikā, Saeimas priekšsēdētāja sacīja, ka ekonomikas un finanšu krīze smagi skāra Latvijas tautsaimniecību, tomēr, pateicoties stingrajiem taupības pasākumiem, šobrīd mūsu valsts ir straujāk augošo ekonomiku vidū ES. Vēstniece ļoti atzinīgi vērtēja Latvijas paveikto finanšu un ekonomikas krīzes pārvarēšanā un ekonomikas šībrīža sniegumu un vienlaikus atzina – Slovēnija patlaban ir sarežģītākā situācijā un Latvija kalpo par labu piemēru.

Tikšanās laikā pārrunāta ES Austrumu partnerības politika un situācija Ukrainā. S.Āboltiņa, atskatoties Austrumu partnerības samitu, kas aizvadītā gada novembrī notika Viļņā, sacīja, ka arī Latvija sagaidīja būtiskus rezultātus. Vienlaikus viņa piekrita Zviedrijas Karalistes ārlietu ministra Karla Bilta (Karl Bildt), kurš pirms divām nedēļām viesojās Latvijas parlamentā, sacītajam – ir būtiski turpināt apliecināt mūsu interesi Ukrainas demokratizācijā.

Tāpat tikšanās laikā pārrunāta arī situācija Latvijas iekšpolitikā. Saeimas priekšsēdētāja sacīja, ka šobrīd galvenā aktualitāte ir jaunas valdības veidošana, un pauda gandarījumu, ka pirmo reizi mūsu valsts vēsturē Latvijas valdību vadīs sieviete.

Saeimas priekšsēdētāja akcentēja, ka jaunajai Slovēnijas vēstniecei savas kadences laikā kopā ar Latvijas iedzīvotājiem būs iespēja atzīmēt vairākus mūsu valstij nozīmīgus notikumus, tostarp desmito gadadienu kopš Latvijas pievienošanās NATO un ES valstu saimei. Tāpat S.Āboltiņa informēja, ka šogad Rīga ir Eiropas kultūras galvaspilsēta, kas vērienīgi tika atklāta aizvadītajā nedēļā.

Tāpat kā citu valstu vēstnieki, arī M.Kosa Marko ir aicināta piedalīties ikgadējās Saeimas ārlietu debatēs, kuras jau šajā ceturtdienā notiks Latvijas parlamentā, teica S.Āboltiņa. Ārpolitikas debates Saeimā notiks jau ceturto reizi un tās tiek rīkotas Latvijas Republikas starptautiskās atzīšanas dienai - 26.janvārim tuvākajā Saeimas sēdē, vēstnieci informēja Saeimas priekšsēdētāja.


Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157640003332935/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=rTu9xc90MIA&list=PL0099EA80D17B0E4A&feature=c4-overview-vl
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas


Saeimas Preses dienests

Otrdien, 14.maijā
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Saeimas sekretāra Edvarda Smiltēna tikšanās ar Ķīnas Tautas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Tang Songgen
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas Demogrāfijas, ģimeņu un bērnu lietu apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Saeimas Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas priekšsēdētāja Harija Rokpeļņa tikšanās ar Ķīnas Tautas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Tang Songgen
15:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Eksporta un konkurētspējas apakškomisijas sēde