Āboltiņa Saeimā tiekas ar Vatikāna diplomātisko pārstāvi

(17.01.2014.)
VideoGalerija

„Latviju un Svēto Krēslu jau vēsturiski vieno ļoti labas divpusējās attiecības, kas sakņojas savstarpējā cieņā un izpratnē. Mūsu valsts augstu vērtē, ka Vatikāns nekad nav atzinis Latvijas prettiesisko iekļaušanu Padomju Savienībā.” To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra, piektdien, 17.janvārī, Saeimas namā tiekoties ar Svētā Krēsla apustulisko nunciju Baltijas valstīs, arhibīskapu Luidži Bonaci (Luigi Bonacci), kurš parlamentā bija ieradies atvadu vizītē.

S.Āboltiņa sacīja, ka Svētā Krēsla un arī citu valstu īstenotā Latvijas okupācijas neatzīšanas politika un sniegtais atbalsts ļāva Latvijas ļaudīm nezaudēt ticību sapnim par brīvu valsti un vienlaikus bija spēcīgs dzinulis, kas Latvijai ļāva atgūt neatkarību un suverenitāti.

Sarunā ar L.Bonaci Saeimas priekšsēdētāja pauda gandarījumu par iespēju aizvadītā gada noslēgumā Vatikānā tikties ar Viņa Svētību pāvestu Francisku un atkārtoti izteica uzaicinājumu Viņa Svētībai pāvestam Franciskam vizītē apmeklēt Latviju. „Kopš pāvesta Jāņa Pāvila II vizītes Latvijā ir pagājuši jau vairāk nekā 20 gadi – šajā laikā Latvijā jau ir uzaugusi jauna paaudze,” sacīja S.Āboltiņa, uzsverot, ka arī tāpēc ir svarīgi sabiedrībā runāt par vērtībām.

Savukārt L.Bonaci šajā kontekstā kā nozīmīgu pamatvērtību minēja ģimeni, kurā bērni gūst zināšanas par mieru. Vienlaikus viņš pauda gandarījumu, ka šo vērtību – ģimeni - aizsargā un atbalsta valsts un tas noteikts Latvijas valsts pamatlikumā.

Tāpat sarunā ar Vatikāna diplomātisko pārstāvi S.Āboltiņa akcentēja ekumēnisma tradīciju un ciešo sadarbību starp kristīgajām konfesijām Latvijā, atzīmējot, ka Latvijā arī valsts un Baznīca sadarbojas veiksmīgi.
Tikšanās laikā pārrunāta arī izglītība. Saeimas priekšsēdētāja informēja, ka saskaņā ar mūsu valsts tiesību aktiem finansiālu atbalstu no pašvaldībām un valsts Latvijā saņem arī katoļu skolas. Tāpat S.Āboltiņa sacīja, ka pirmo līdz trešo klašu skolēniem Latvijas skolās ir iespēja mācīties kristīgo mācību vai ētiku.

Sarunas noslēgumā S.Āboltiņa pateicās L.Bonaci par viņa personīgo ieguldījumu, padziļinot Latvijas un Svētā Krēsla attiecības.


Fotogrāfijas no tikšanās: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157639861007003/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=tZ0ldlMe6QE&feature=c4-overview&list=UUdQ1YxaZG3i7ygGCdU8mPKQ
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas


Saeimas Preses dienests

Otrdien, 14.maijā
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Saeimas sekretāra Edvarda Smiltēna tikšanās ar Ķīnas Tautas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Tang Songgen
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas Demogrāfijas, ģimeņu un bērnu lietu apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Saeimas Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas priekšsēdētāja Harija Rokpeļņa tikšanās ar Ķīnas Tautas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Tang Songgen
15:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Eksporta un konkurētspējas apakškomisijas sēde