Saeimas priekšsēdētāja tiekas ar Baltkrievijas vēstnieku

(23.10.2013.)
VideoGalerija

Latviju un Baltkrieviju vieno ģeogrāfisks tuvums, kā arī senas vēsturiskas saites un saites starp iedzīvotājiem. Latvija kā Baltkrievijas kaimiņvalsts ir ieinteresēta veidot ciešu un plašu abu valstu sadarbību. To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra, trešdien, 23.oktobrī, tiekoties ar Baltkrievijas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Aleksandru Gerasimenko (Aleksandr Gerasimenko). Vēstnieks Saeimas namā bija ieradies atvadu vizītē.

Latvija ir gandarīta, ka aktivizējies abu valstu politiskais dialogs, sacīja Saeimas priekšsēdētāja, īpaši akcentējot Latvijas un Baltkrievijas ārlietu ministru tikšanās un starpvaldību komisijas darbu. Vienlaikus S.Āboltiņa apliecināja mūsu valsts interesi turpināt šo politisko dialogu, jo tas dod iespēju diskutēt par aktuāliem jautājumiem gan divpusējā, gan Eiropas Savienības (ES) līmenī.

Saeimas priekšsēdētāja pauda pārliecību, ka Austrumu partnerība ir piemērots instruments ES un Baltkrievijas attiecību veidošanai. Latvija ir ieinteresēta, lai Baltkrievija kā mūsu kaimiņvalsts aktīvāk iesaistītos Austrumu partnerības iniciatīvās, apliecināja S.Āboltiņa, paužot cerību, ka Baltkrievija Viļņas samitā būs pārstāvēta atbilstošā līmenī.

Ir būtiski veicināt politisko dialogu arī starp abu valstu likumdevējiem, sacīja Saeimas priekšsēdētāja, atzīmējot, ka Latvijas parlamentā izveidotā deputātu grupa sadarbībai ar Baltkrievijas parlamentāriešiem ir viena no skaitliski lielākajām.

Pārrunājot abu valstu sadarbību ekonomikā, puses pauda gandarījumu, ka pēdējos gados būtiski audzis savstarpējās tirdzniecības apgrozījumus. S.Āboltiņa uzsvēra, ka to nosaka ne tikai abu valstu ģeogrāfiskais tuvums, bet arīdzan veiksmīgais un plašais kontaktu tīkls starp uzņēmējiem. Baltkrievija patlaban ir desmitais lielākais mūsu valsts ārējās tirdzniecības partneris.

Puses uzsvēra, ka pēdējo gadu laikā strauji pieaudzis Baltkrievijas pilsoņu skaits, kas vēlas apmeklēt Latviju, un līdz ar to arī izsniegto vīzu skaits. Pierobežas iedzīvotājiem ceļošanas iespējas būtiski atvieglo abu valstu 2011.gadā noslēgtā vienošanās, norādīja S.Āboltiņa. Liels tūristu pieplūdums Latvijā prognozējams arī nākamgad, kad Rīga kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu. Saeimas priekšsēdētāja aicināja kaimiņvalsts iedzīvotājus izmantot šo unikālo iespēju un izbaudīt plašo kultūras pasākumu programmu.

Vēstnieks ar gandarījumu atskatījās uz savu kadences laiku Latvijā, kā būtiskākos sasniegumus minot ekonomiskās sadarbības pieaugumu, aktīvo starpvaldību komisijas darbu, kā arī atviegloto robežas šķērsošanas procedūru pierobežā dzīvojošajiem.

Saeimas priekšsēdētāja pateicās A.Gerasimenko par ieguldījumu mūsu valsts un Baltkrievijas attiecību stiprināšanā un paplašināšanā.

A.Gerasimenko darbu vēstnieka amatā Latvijā uzsāka 2006.gada jūlijā. 

Fotogrāfijas no tikšanās: http://ej.uz/pb3r
Video: http://ej.uz/c6ko
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas


Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 20.maijā
13:50  Saeimas Prezidija sēde