Āboltiņa Somijas prezidentam: abas tautas vieno līdzīga vēsturiskā pieredze un veiksmīga sadarbība mūsdienās

(10.09.2013.)
VideoGalerija

Attiecības starp Somiju un Latviju ir aizsākušās jau vairākus gadsimtus pirms valstiskuma nostiprināšanās mūsu apdzīvotajās zemēs. Kā kaimiņvalstis mūs vieno ne vien Baltijas jūra, bet arīdzan virkne vēsturisku, ideoloģisku un kultūras līdzību. To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra, otrdien, 10.septembrī, tiekoties ar Somijas Republikas prezidentu Sauli Nīnisto (Sauli Niinistö), kurš Latviju apmeklē valsts vizītē.

„Saprašanos starp mūsu nācijām lielā mērā ietekmējuši vēsturiskie notikumi un to ietekme uz mūsu likteņiem. Kā tautas, kas dzīvo starp Rietumiem un Austrumiem, esam pieredzējuši gan pārticību, ko nodrošina izdevīgais ģeogrāfiskais stāvoklis, gan postu, ko nes karš,” pauda S.Āboltiņa, atgādinot, ka abas tautas gadsimtiem bijušas gan Zviedrijas, gan Krievijas impērijas sastāvdaļa.

Neskatoties uz abu nāciju piedzīvoto 20.gadsimtā, sadarbība starp tām nepārtrūka, Somijas prezidentam sacīja Saeimas priekšsēdētāja. „Saites netika sarautas pat padomju laikā, un Pori ir vecākā no Rīgas sadraudzības pilsētām. Savukārt mūsdienās sadarbība ir būtiski paplašinājusies, ir izveidojies plašs sadarbības tīkls starp pašvaldībām, skolām, universitātēm un nevalstiskajām organizācijām,” piebilda S.Āboltiņa. Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra arī kopīgo kultūrā – izcilo jūgendstila arhitektūru Rīgā un Helsinkos, Latvijas Nacionālās operas viesizrādes Somijā, kā arī unikālo Somijas dabu, kas vienmēr iedvesmojusi mūsu komponistu Pēteri Vasku.

„Esam izveidojuši ciešus sakarus visos līmeņos, un esmu pārliecināta, ka šīs saites saglabāsies gadu desmitiem un simtiem. Ar gandarījumu varu secināt, ka politiskajā līmenī esam sapratuši – izaicinājumus varam pārvarēt, tikai cieši sadarbojoties, koordinējot rīcību un sniedzot savstarpēju atbalstu. Mūsu partnerība ir izšķiroša, lai nodrošinātu stabilitāti, pārticību un ilgtspēju mūsu reģionā, kā arī nostiprinātu mūsu reģiona vietu uz pasaules kartes,” Somijas prezidentam uzsvēra S.Āboltiņa.


Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157635459437151/with/9717283688/
Video no tikšanās pieejams: https://www.youtube.com/watch?v=siIUj5nBvCA
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesibas


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 16.maijā
09:00  Saeimas 2024.gada 16.maija kārtējā sēde
10:30  Izstādes "Nācijas simbols. Ukraiņu višivanka" atklāšana
17:00  2024.gada 16.maija atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem