Āboltiņa pateicas Slovākijas vēstniekam par darbu Latvijā

(24.07.2013.)
VideoGalerija

Starp Latviju un Slovākiju ir izveidojušās labas un konstruktīvas attiecības gan divpusēji, gan kā Eiropas Savienības (ES) un NATO dalībvalstīm, un jau nākamgad apritēs desmit gadi, kopš esam partneri šajās organizācijās. Esam ieinteresēti arī turpmāk veidot ciešas saites politikā, ekonomikā, izglītībā un kultūrā, un būtiska loma šajā procesā ir valstu diplomātiskajiem pārstāvjiem. To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra, trešdien, 24.jūlijā, pateicoties Slovākijas Republikas ārkārtējam un pilnvarotajam vēstniekam Latvijas Republikā Dušanam Krištofikam (Dušan Krištofík) par kadences laikā paveikto. Vēstnieks Saeimā bija ieradies atvadu vizītē.

„Ir daudzas jomas, kurās mūsu valstīm ir līdzīgas pozīcijas un intereses, tādēļ esam ieinteresēti uzturēt aktīvu politisko dialogu un regulāras konsultācijas”, sacīja Saeimas priekšsēdētāja, uzsverot iespējas pilnveidot parlamentāro sadarbību un dibināt ciešākus kontaktus starp abu parlamentu nozaru komisijām.

Vēstnieks kā perspektīvu minēja reģionālo sadarbību starp trim Baltijas un četrām Višegradas valstīm, kas jau pierādījusi savu lietderību, piemēram, sarunās par ES daudzgadu budžetu un citos jautājumos, kur abu reģionu valstīm ir līdzīgas intereses. Arī Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka ir pārliecināta reģionālās sadarbības atbalstītāja, kā veiksmīgu pieredzi akcentējot Baltijas valstu un Ziemeļvalstu sadarbību NB8 formātā.

Pārrunājot abu valstu ekonomiskās attiecības, Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka pašreizējā ekonomiskā situācija uzņēmējiem paver nebijušas iespējas atrast jaunus biznesa partnerus un apgūt jaunus tirgus. Latvijas un Slovākijas savstarpējās tirdzniecības apmērs pēdējā laikā ir strauji audzis, taču redzam labu potenciālu sadarbības paplašināšanai, norādīja S.Āboltiņa. Slovākija ar 39 miljonu eiro savstarpējās tirdzniecības apgrozījumu šī gada 1.ceturksnī ieņēma 22.vietu Latvijas ārējās tirdzniecības partneru vidū.

Pārrunājot Latvijas virzību uz eirozonu, D.Krištofiks dalījās Slovākijas pieredzē vienotās ES valūtas ieviešanā. Viņš norādīja, ka pāreju uz eiro viņa valstī sākotnēji atbalstīja ap 70 procentiem iedzīvotāju, bet līdz ar pievienošanos atbalsts pārsniedza 80 procentus. Latvija ir laipni gaidīta eiro valstu kopienā, paplašinot to Austrumeiropas valstu saimi, kuras ieviesušas vienoto valūtu. Amatpersonas bija vienisprātis, ka pozitīvs signāls Latvijas iedzīvotājiem ir arīdzan Lietuvas vēlme ieviest eiro jau 2015.gadā.

Saeimas priekšsēdētaja uzsvēra, ka Latvija ir ieinteresēta arīdzan tūristu plūsmas palielināšanā starp abām valstīm, un lieliska iespēja ciešāk iepazīt Latviju viesiem no Slovākijas būs nākamgad, kad Rīga kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu, piedāvājot piesātinātu un daudzpusīgu kultūras programmu.

Sarunā ar vēstnieku Saeimas priekšsēdētāja pauda gandarījumu arī par veiksmīgo sadarbību izglītībā, pateicoties vēstniekam par iespēju mūsu studentiem un mācībspēkiem papildināt zināšanas un gūt pieredzi Slovākijas augstskolās.

Slovākijas vēstnieks atzina, ka nekas tā nesatuvina tautas kā kultūra un sports, un pauda prieku, ka nākamajā sezonā „Dinamo” hokeja komandā atgriežas, iespējams, Latvijā pazīstamākais slovāks Marsels Hosa, un novēlēja Rīgas komandai panākumus jaunajā sezonā.

D.Krištofiks vēstnieka pienākumus Rīgā pildīja kopš 2009.gada jūnija. Iepriekš strādājis savas valsts pārstāvniecībās Vīnē un Londonā, kā arī vairākos amatos Slovākijas Ārlietu ministrijā.



Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157634769767685/
Video no tikšanās pieejams: https://www.youtube.com/watch?v=hBJ9Erz2Tk0
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 21.maijā
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
08:30  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Vides, klimata un enerģētikas apakškomisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
12:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Uzņēmējdarbības attīstības apakškomisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Nevienlīdzības mazināšanas apakškomisijas sēde
13:30  Saeimas sekretāra biedra Jāņa Grasberga tikšanās ar Kanādas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Brian Szwarc
14:00  Saeimas frakcijas JAUNĀ VIENOTĪBA priekšsēdētāja Edmunda Jurēvica tikšanās ar Ķīnas Tautas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Tang Songgen