Inese Lībiņa-Egnere Saeimā sveic jauno Melnkalnes vēstnieku

(17.07.2013.)
VideoGalerija

Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere trešdien, 17.jūlijā, Saeimas namā tikās ar Melnkalnes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Ramizu Bašiču (Ramiz Bašić), kurš Latvijas parlamentā bija ieradies iepazīšanās vizītē. Tikšanās laikā pārrunātas abu valstu divpusējo attiecību stiprināšanas iespējas.

Sveicot viesi Saeimā, I.Lībiņa-Egnere sacīja, ka Latvija un Melnkalne ir nelielas Eiropas valstis, kuras vieno arī vēstures notikumi, un Latvija ir ieinteresēta stiprināt abu valstu sadarbību gan ekonomikas un politikas līmenī, gan pieredzes apmaiņas jomā.

Melnkalnes vēstnieks atzinīgi vērtēja Latvijas tautsaimniecības sniegumu pēc finanšu un ekonomikas krīzes pārvarēšanas un apsveica Latviju ar uzaicinājumu uzsākt pievienošanās sarunas Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijai (OECD) un gaidāmo vienotās Eiropas valūtas eiro ieviešanu nākamā gada janvārī. I.Lībiņa-Egnere akcentēja, ka Latvija ceļā uz šo mērķu īstenošanu uzkrājusi plašu reformu īstenošanas pieredzi, un apliecināja mūsu valsts gatavību tajā dalīties. Savukārt vēstnieks uzsvēra savas valsts interesi iepazīties ar Latvijas pieredzi, jo tieši šobrīd Melnkalne mēro ceļu uz dalību Eiropas Savienībā (ES) un NATO.

Tikšanās laikā pārrunātas arī ekonomikas saišu stiprināšanas iespējas. Saeimas priekšsēdētājas biedre akcentēja Latvijas un Melnkalnes sadarbības neizmantoto potenciālu un aicināja uzņēmējus no Melnkalnes izmantot Latviju kā tiltu ne vien uz pārējo Baltijas valstu un Skandināvijas, bet arī Krievijas un NVS tirgiem. Savukārt vēstnieks uzsvēra, ka abas valstis vieno potenciāls sadarbībai ostu jomā.

Pārrunājot Latvijas un Melnkalnes sadarbību parlamentārā līmenī, R.Bašičs pauda gandarījumu par Saeimā izveidoto deputātu grupu sadarbībai ar Melnkalnes parlamentu un vienlaikus informēja, ka arī viņa valsts parlamentā plānots veidot deputātu grupu sadarbībai ar Latvijas parlamentāriešiem. Vēstnieks arī pauda Melnkalnes interesi intensificēt abu valstu parlamentāro sadarbību, tostarp apmainoties augsta līmeņa vizītēm.

Saeimas priekšsēdētājas biedre informēja, ka Melnkalnes vēstnieka kadences laikā Latvijā gaidāmi vairāki nozīmīgi notikumi — 2014.gadā Latvija kļūs par 18.eirozonas valsti un Rīga kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu. Vēstnieks sacīja, ka tāpēc tieši 2014.gadā un arī 2015.gadā, kad Latvija pirmo reizi uzņemsies prezidējošās valsts pienākumus ES Padomē, Latvija kļūs par pievilcīgu galamērķi tūristiem no Melnkalnes.

 

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157634672089639/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=UZ_fWTotCJA
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 


Saeimas Preses dienests

Svētdien, 26.maijā