Lībiņa-Egnere Saeimas namā sveic Kosovas parlamenta delegāciju

(10.06.2013.)
VideoGalerija

Latvija ir uzkrājusi vērtīgu pieredzi, veidojot dialogu ar sabiedrību un sadarbību ar nevalstiskajām organizācijām. Mūsu valsts ir gatava dalīties šajā pieredzē ar Kosovu, tai mērojot ceļu uz kvalitatīvu dialogu ar pilsonisko sabiedrību. To Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere uzsvēra, pirmdien, 10.jūnijā, Saeimas namā tiekoties ar Kosovas Asamblejas vicespīkeru Glauku Koņufcu (Glauk Konjufca) un viņa vadīto parlamenta deputātu un nevalstisko organizāciju pārstāvju delegāciju.

Sveicot viesus Saeimā, I.Lībiņa-Egnere sacīja, ka šodien ir vēsturiska diena, jo tieši šodien atzīmējam piekto gadadienu kopš Latvijas un Kosovas diplomātisko attiecību nodibināšanas. Latvija atbalsta Kosovas integrācijas centienus Eiropas Savienībā (ES) un ir gatava dalīties uzkrātajā reformu īstenošanas pieredzē, likumdošanas uzlabošanas jautājumos un dialoga veicināšanā ar pilsonisko sabiedrību. Saeima jau šobrīd ekspertu līmenī ir iesaistīta pieredzes nodošanā, sniedzot konsultācijas ES Twinning projekta „Atbalsts Kosovas Asamblejai” ietvaros, kurā vadošo lomu uzņēmusies Ungārijas Nacionālā Asambleja.

Saeimas priekšsēdētājas biedre uzsvēra, ka demokrātiskā valstī parlamentam ir jābūt atvērtam sabiedrībai un tā darbam – pārredzamam, un atklātas Saeimas un parlamenta komisiju sēdes un regulāra sabiedrības informēšana par parlamenta aktivitātēm ir viens no soļiem ceļā uz šī mērķa īstenošanu.

Lai veicinātu dialogu ar sabiedrību un parlaments būtu atvērts ikvienam mūsu valsts iedzīvotājam, ik gadu parlamentā notiek Saeimas un nevalstisko organizāciju (NVO) forums. Raksturojot sadarbību ar nevalstisko sektoru, Saeimas priekšsēdētājas biedre akcentēja NVO aktīvo līdzdalību arī parlamenta ikdienas darbā, tostarp paužot savu redzējumu par aktuālajiem dienas kārtības jautājumiem komisiju sēdēs. Kosovas parlamenta delegācija atzinīgi vērtēja Saeimas 2006.gadā pieņemto deklarāciju par pilsoniskās sabiedrības attīstību Latvijā un sadarbību ar nevalstiskajām organizācijām.

Tikšanās laikā I.Lībiņa-Egnere informēja Kosovas kolēģus, ka nozīmīgs solis sabiedrības iesaistei likumdošanas darbā ir Latvijas pilsoņiem dotās tiesības, savācot 10 000 parakstu, iesniegt Saeimai kolektīvo iesniegumu.

Saeimas priekšsēdētājas biedre sarunā uzsvēra, ka Saeima aktīvi strādā, lai veicinātu arī jauniešu līdzdalību un zināšanas par parlamenta darbu. I.Lībiņa-Egnere kā piemēru minēja parlamenta organizēto projektu „Jauniešu Saeima”, kurā jaunieši parlamenta līmenī diskutē par sev aktuālām tēmām. Savukārt Ēnu dienā Saeimas nams jau piecus gadus ir atvērts aktīviem un zinātkāriem Latvijas skolēniem un studentiem, ļaujot klātienē iepazīt Saeimas deputātu un darbinieku ikdienu un paplašināt savu redzesloku, gūstot nepastarpinātu priekšstatu par parlamentu un likumdošanu. Tāpat tiek organizēta Izglītojošā skolu programma „Iepazīsti Saeimu”, kurā jauniešiem ir iespēja izprast parlamenta ikdienas darbu un iepazīties ar politiskajiem procesiem Latvijā. Skolu programmas ietvaros Saeimas pārstāvji dodas uz Latvijas skolām.

Kosovas delegācija no 10. līdz 12.jūnijam uzturas Latvijā mācību vizītes ietvaros ar Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas misijas Kosovā atbalstu, lai pārņemtu Latvijas pieredzi un labo praksi parlamenta sadarbības nodrošināšanā ar pilsonisko sabiedrību un nevalstiskajām organizācijām.

 

Fotogrāfijas no tikšanās: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157634041065249/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=tXZmP3VppMM
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas


Saeimas Preses dienests

Svētdien, 12.maijā