Āboltiņa Baltkrievijas vēstniekam: abas valstis vieno cieša sadarbība ekonomikā

(04.06.2013.)
VideoGalerija

Latviju un Baltkrieviju vieno cieša sadarbība ekonomikā, un kā kaimiņvalstīm ir arī virkne citu risināmu jautājumu, tostarp pārrobežu sadarbība, robežās sakārtošana, kultūra, izglītība un tūrisms. To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra, otrdien, 4.jūnijā, Saeimas namā tiekoties ar Baltkrievijas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Aleksandru Gerasimenko (Aleksandr Gerasimenko).

Amatpersonas pauda gandarījumu, ka valstu divpusējais dialogs pēdējā laikā kļuvis dinamiskāks, ko apliecina nesenā Latvijas ārlietu ministra vizīte Vitebskā. S.Āboltiņa uzsvēra, ka arī Saeimā vienmēr ir bijusi aktīva deputātu sadarbības grupa ar Baltkrievijas parlamentu, veiksmīga sadarbība izveidojusies arī komisiju līmenī.

Pārrunājot sadarbību ekonomikā, Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka Baltkrievija ir Latvijas astotais lielākais tirdzniecības partneris, un, neskatoties uz piedzīvoto krīzes periodu, sadarbība starp abu valstu uzņēmējiem pieaug. Savukārt vēstnieks norādīja, ka ciešo sadarbību raksturo lielais kopuzņēmumu skaits – pēdējos gados tas būtiski pieaudzis, sasniedzot pusotru tūkstoti. Ņemot vērā lielo tranzīta apjomu caur Latvijas ostām, Baltkrievijas pusei ir konkrēti plāni jau tuvākajā laikā šeit izveidot savu termināli, pauda A.Gerasimenko.

Kā kaimiņvalstīm Latvijai un Baltkrievijai ir svarīgi atbalstīt kontaktus starp pierobežā dzīvojošiem cilvēkiem un pārrobežu sadarbību starp vietējām pašvaldībām, norādīja Saeimas priekšsēdētāja, uzsverot, ka kopīgu projektu īstenošanai ir pieejami Eiropas Savienības finanšu līdzekļi. Latvijas un Baltkrievijas iedzīvotāju kontaktus veicina divpusējā vienošanās par pierobežas iedzīvotāju savstarpējiem braucieniem, vēl maijā Daugavpilī notika pierobežas pašvaldību forums, un praktiskos jautājumus palīdz risināt Latvijas konsulāts Vitebskā, kas strādā jau kopš 1994.gada, pauda S.Āboltiņa.

Pārrunājot sadarbību izglītībā, Saeimas priekšsēdētāja norādīja, ka Latvijā jau kopš 1994.gada veiksmīgi darbojas baltkrievu pamatskola. Pagājušā mācību gadā Latvijas augstskolās kopumā studēja gandrīz 100 baltkrievu studenti, taču sadarbības potenciāls augstākās izglītības jomā nebūt nav izsmelts – abu valstu universitātes ir ieinteresētas veidot kopīgas studiju programmas, kā arī īstenot mācībspēku un studentu apmaiņu.

Amatpersonas pauda gandarījumu par ciešo sadarbību kultūras jomā – abas valstis īsteno virkni veiksmīgu kultūras projektu, bet par abpusējo ieinteresētību starpkultūru dialoga attīstībā liecina Baltkrievijas kultūras ministra vizīte Rīgā šī gada martā un tās ietvaros parakstītā starpministriju sadarbības programma.

Būtiska loma kultūras dzīvē ir arī Latvijas baltkrievu kopienai, kas ir viena no lielākajām mūsu valstī, atzina S.Āboltiņa, uzsverot, ka mums ir svarīgi, lai mazākumtautības Latvijā jūtas kā mājās.


Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157633922849017/with/8948286060/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=LJH9gM3_4JY
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas


Saeimas Preses dienests

Svētdien, 12.maijā