Āboltiņa: Korejas piemērs apliecina – arī pēc smagas krīzes iespējams iekļūt pasaules attīstītāko valstu vidū

(31.05.2013.)
VideoGalerija

Līdzīgi kā Latvija, Dienvidkoreja deviņdesmitajos gados ir gājusi cauri smagai krīzei, taču ar skaidra mērķa apziņu un starptautiska aizdevuma palīdzību ir pārvarējusi grūtības un kļuvusi vēl stiprāka, ierindojoties pasaules veiksmīgāko valstu vidū. To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra, piektdien, 31.maijā, Saeimas namā tiekoties ar Korejas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Omu Sokčonu (Eom Seock-Jeong). Vēstnieks parlamentu apmeklēja atvadu vizītē.

„Ir apbrīnojams Korejas tautas darba tikums un mērķtiecība, ar kādu jūs cēlāt savu valsti. Esat spējuši nabadzīgu zemi pārvērst par demokrātisku valsti, plaukstošu un inovatīvu ekonomiku, kas radījusi pasaules mērogā konkurētspējīgus uzņēmumus un Āzijas reģionā kļuvusi par vienu no lielākajiem eksportētājiem. Lai arī Latvija ir mazāka valsts, Korejas piemērs liecina, ka, koncentrējot resursus un specializējoties, arī mūsu zemē iespējams radīt starptautiski pazīstamus zīmolus un veiksmes stāstus,” atzina S.Āboltiņa.

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka tādi globālā tirgus zīmoli kā Samsung un Hyundai starptautisku ietekmi ieguva tieši pēc deviņdesmito gadu Korejas krīzes. „1938.gadā Samsung pārdeva zivis un dārzeņus, bet šodien tas ir starptautiskā tirgus spēlētājs ar ambicioziem nākotnes mērķiem, kas nodrošina darbu tūkstošiem cilvēku, veicina izpēti un attīstību, kā arī investē ilgtspējīgā izaugsmē ne vien Dienvidkorejā, bet pasaulē,” sacīja S.Āboltiņa, paužot gandarījumu, ka Samsung Electronics ir izvēlējies Rīgu kā savas komercdarbības reģionālo centru un tādējādi novērtējis mūsu valsts priekšrocības. Turklāt, apmeklējot Dienvidkoreju oficiālā vizītē, gūts apstiprinājums – uzņēmuma vadība vēlas paplašināt sadarbību ar Latviju un tieši mūsu valsti redz kā galveno partneri Baltijas valstīs.

Pārrunājot sadarbību vēstnieka kadences laikā, S.Āboltiņa pateicās vēstniekam par aktīvo darbu un personīgo ieguldījumu abu valstu divpusējās sadarbības stiprināšanā, vienlaikus uzsverot, ka O.Sokčona kadences laikā Latvijas un Dienvidkorejas attiecībās sperti vairāki būtiski soļi. „Esam gandarīti, ka Dienvidkorejas valdība ir turējusi solījumu un savu pirmo vēstniecību Baltijas valstīs ir atvērusi tieši Rīgā. Latvijai citas valsts diplomātiskās pārstāvniecības atvēršana mūsu galvaspilsētā Rīgā vienmēr ir nozīmīgs notikums,” vēstniekam sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

Abu valstu attiecības raksturo arī augsta līmeņa vizīšu apmaiņa. „Pirms diviem gadiem mūsu valsts Ministru prezidents vizītē apmeklēja Dienvidkoreju, un neilgu laiku pēc tam vizītē Saeimas namā viesojās Dienvidkorejas parlamenta priekšsēdētājs. Esmu gandarīta, ka aizvadītajā nedēļā man bija iespēja atbildes vizītē apmeklēt Dienvidkoreju, lai stiprinātu abu valstu draudzīgās attiecības,” uzsvēra S.Āboltiņa un, raksturojot šo vēsturisko oficiālo vizīti, sacīja – tā bija iespēja ne vien stiprināt sadarbību starp abu valstu parlamentiem, bet arī spēcināt Latvijas un Dienvidkorejas sadarbību politikā un ekonomikā, kā arī kultūras jomā.

S.Āboltiņa ar gandarījumu atzina, ka vakar Latvija saņēmusi pozitīvu ziņu no Parīzes, kur Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) Ministru padome nolēma uzaicināt Latviju sākt sarunas par pievienošanos šai organizācijai. Saeimas priekšsēdētāja pateicās Dienvidkorejai par līdzšinējo atbalstu un uzsvēra, ka tās pieredze un palīdzība mūsu valstij virzībā uz OECD būs nepieciešama arī turpmāk.

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas:
Video: https://www.youtube.com/watch?v=WPG_qJkbTxs&list=UUdQ1YxaZG3i7ygGCdU8mPKQ&index=1
Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157633828878316/with/8900082954/
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 13.maijā
13:50  Saeimas Prezidija sēde