Saeimas priekšsēdētāja Saeimas namā tiekas ar pirmo Latvijā rezidējošo Dienvidkorejas pilnvaroto lietvedi

(08.05.2013.)
VideoGalerija

Latvijai citas valsts diplomātiskās pārstāvniecības atvēršana mūsu galvaspilsētā Rīgā vienmēr ir nozīmīgs notikums. Esam gandarīti, ka Dienvidkoreja savas valsts Baltijas reģionālo vēstniecību atvērusi tieši mūsu valstī. To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra, trešdien, 8.maijā, Saeimas namā tiekoties ar Korejas Republikas vēstniecības Latvijas Republikā pilnvaroto lietvedi Sunhjunu Čoi (Sung Hyun Choi), kas ir pirmais Latvijā rezidējošais Dienvidkorejas diplomātiskās misijas vadītājs.

Sveicot viesi Saeimā, S.Āboltiņa abu valstu attiecības raksturoja kā labas ar neizmantotu sadarbības potenciālu izglītībā, tūrismā un ekonomikā, un sacīja, ka labs pamats Latvijas un Dienvidkorejas ekonomisko saišu stiprināšanai ir abu valstu noslēgtā konvencija par nodokļu dubultās uzlikšanas novēršanu, kā arī investīciju aizsardzības līgums un bezvīzu režīms.

Saeimas priekšsēdētāja atzinīgi vērtēja Latvijas un Dienvidkorejas parlamentāro sadarbību un atzīmēja, ka pirms diviem gadiem Saeimā pirmo reizi tika uzņemts Dienvidkorejas parlamenta priekšsēdētājs un arī Dienvidkorejas deputātu grupa sadarbībai ar Latvijas parlamentāriešiem ir viesojusies Saeimā. Vienlaikus S.Āboltiņa informēja S.Čoi, ka arī mūsu valsts parlamentā ir izveidota deputātu grupa sadarbībai ar Dienvidkorejas parlamentāriešiem.

Raksturojot situāciju Latvijas tautsaimniecībā, S.Āboltiņa uzsvēra, ka mūsu valsts ekonomiskās izaugsmes jomā kļuvusi par vienu no Eiropas līderēm, un vienlaikus informēja par Latvijas stratēģiskajiem mērķiem – eiro ieviešanu nākamā gada pirmajā janvārī un mūsu valsts uzņemšanu Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (OECD). Saeimas priekšsēdētāja apliecināja Latvijas gatavību dalīties mūsu valsts reformu īstenošanas un ekonomiskās un finanšu krīzes pārvarēšanas pieredzē un pauda cerību, ka arī Dienvidkoreja sarunu procesā atbalstīs Latvijas kandidatūru ceļā uz dalību šajā organizācijā.

Pārrunājot sadarbību izglītībā, Saeimas priekšsēdētāja atzinīgi vērtēja Dienvidkorejas valdības piedāvātās studiju un apmācību stipendijas jauniešiem no Latvijas un pateicās par atbalstu korejiešu valodas studiju iespējām Latvijas Universitātē.

Tikšanās laikā pārrunātas arī sadarbības veicināšanas iespējas tūrismā. Kopš ar Dienvidkoreju ir ieviests bezvīzu režīms tūrisms ir viena no potenciālajām sadarbības jomām, sacīja S.Āboltiņa un akcentēja, ka Rīga var kalpot kā tilts uz Baltijas un Skandināvijas valstīm tūristiem no Dienvidkorejas.

Sarunas noslēgumā S.Āboltiņa informēja, ka tuvākajā laikā Latvijā gaidāmi vairāki nozīmīgi notikumi – jau šovasar notiks Vispārējie latviešu Dziesmu un deju svētki, nākamajā gadā Rīga kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu un mūsu valstī gaidāmas parlamenta vēlēšanas, savukārt 2015.gadā Latvija pirmo reizi uzņemsies prezidējošās valsts ES Padomē pienākumus, sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157633431915273/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=duzji88T19c&list=UUdQ1YxaZG3i7ygGCdU8mPKQ&index=2

Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas


Saeimas Preses dienests

Trešdien, 15.maijā
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
09:15  Saeimas priekšsēdētājas V.E. Daigas Mieriņas tikšanās ar Čehijas Republikas parlamenta Deputātu palātas priekšsēdētāju V.E. Markéta Pekarová Adamová
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Saeimas priekšsēdētājas V.E. Daigas Mieriņas un Čehijas Republikas parlamenta Deputātu palātas priekšsēdētājas V.E. Markéta Pekarová Adamová kopējs preses brīfings
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:10  Ārlietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
11:30  Saeimas deputātu grupas sadarbības veicināšanai ar Kazahstānas parlamentu deputātu tikšanās ar Kazahstānas Republikas ārlietu ministra vietnieku Roman Vassilenko
12:00  Ziedu nolikšanas ceremonija pie Brīvības pieminekļa par godu Čehijas Republikas parlamenta Deputātu palātas priekšsēdētājas V.E. Markéta Pekarová Adamová oficiālajai vizītei Latvijas Republikā
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas sēde