Solvita Āboltiņa Saeimā sveic jauno Šveices vēstnieku

(11.04.2013.)
VideoGalerija

Latviju un Šveici tradicionāli vieno labas attiecības visos līmeņos – gan politiskajā un ekonomiskajā, gan arī izglītības un kultūras jomās, apliecināja Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, ceturtdien,11.aprīlī, Saeimas namā tiekoties ar Šveices Konfederācijas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Markusu Niklausu Paulu Dutli (Markus Niklaus Paul Dutly). Vēstnieks parlamentā bija ieradies iepazīšanās vizītē.

Latvija vienmēr augstu novērtējusi, ka Šveice bija to Rietumvalstu vidū, kuras nekad neatzina Latvijas inkorporāciju Padomju Savienībā, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja. Tāpat katram latvietim vārdi Kastaņjola un Lugāno ir labi zināmi jau no skolas laikiem, jo rada spēcīgas asociācijas ar mūsu dižāko dzejnieku un arī deputātu Raini un viņa dzīvesbiedri Aspaziju.

Vēstnieks pauda gandarījumu par abu valstu aktīvo sadarbību ne tikai divpusēji, bet arī starptautiskajās organizācijās. Kā nozīmīgu parlamentāriešu sadarbības formātu viņš minēja ļoti aktīvo asociāciju „Pro Baltikum”, kas apvieno gan Šveices parlamentāriešus, gan finanšu sektora pārstāvjus un pašvaldību deputātus. Arī Saeimas priekšsēdētāja akcentēja asociācijas lomu abu valstu attiecību veidošanā un uzsvēra, ka esam gatavi rudenī uzņemt „Pro Baltikum” delegācijas vizīti Latvijā. Tāpat S.Āboltiņa norādīja, ka pēdējā abu valstu parlamentu priekšsēdētāju tikšanās noritējusi pirms 15 gadiem un apliecināja ieinteresētību Latvijā uzņemt Šveices parlamenta priekšsēdētāju.

Amatpersonas atzina, ka tradicionāli laba sadarbība ir izveidojusies arī kultūras un izglītības jomā. Saeimas priekšsēdētāja atgādināja, ka Jaunais Rīgas teātris ar viesizrādēm ir viesojies Šveicē, bet kultūras sadarbībai vēl plašākas perspektīvas paver tas, ka Rīga 2014.gadā būs Eiropas kultūras galvaspilsēta.

S.Āboltiņa arī informēja vēstnieku, ka Latvija patlaban ierindojas starp straujāk augošajām ekonomikām Eiropas Savienībā – 2012.gadā iekšzemes kopprodukts audzis par 5,5 procentiem. Veiktie ekonomikas stabilizācijas pasākumi ļauj mūsu valstij virzīties uz diviem svarīgiem mērķiem – pievienošanos eirozonai 2014.gadā un Latvijas iestāšanos Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (OECD). Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka Latvija izpilda visus Māstrihtas kritērijus, strādā pie to izpildes nodrošināšanas arī ilgtermiņā, un cer uz pozitīvu konverģences ziņojumu. Tāpat Saeimas priekšsēdētāja pateicās Šveicei par līdzšinējo atbalstu Latvijas dalībai OECD.

M.Dutli ir karjeras diplomāts, kurš ieņēmis virkni amatus savas valsts Ārlietu departamentā, tostarp strādājis Šveices vēstniecībā Spānijas galvaspilsētā Madridē un Šveices pārstāvniecībā Dienvidāfrikas Republikā.

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157633220513520/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=-Zd8xSuyXNs
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.

 


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 9.maijā
09:00  Saeimas 2024.gada 9.maija kārtējā sēde
10:30  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
12:45  Eiropas pikniks par godu Latvijas divdesmitgadei Eiropas Savienībā
12:45  Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Riharda Kola tikšanās ar Ķīnas Tautas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Tang Songgen
17:00  2024.gada 9.maija atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta