S.Āboltiņa: Latvijas un Polijas attiecības cauri laikiem veido ciešs savstarpējais atbalsts un solidaritāte

(23.11.2012.)
VideoGalerija

„Ciešs savstarpējais atbalsts un solidaritāte ir cauraudusi Latvijas un Polijas attiecības kopš neatkarības un demokrātijas atgūšanas. Esam līdzās cīnījušies, lai atgūtu savu pilntiesīgo vietu Eiropas un transatlantisko valstu saimē.” To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra, piektdien, 23.novembrī, Saeimas namā tiekoties ar Polijas Republikas prezidentu Broņislavu Komorovski (Bronisław Komorowski), kurš Latvijā uzturas valsts vizītē.

Vērtējot abu valstu divpusējo sadarbību, Saeimas priekšsēdētāja pauda, ka arī šobrīd Latvijas un Polijas attiecības ir ļoti labas, konstruktīvas un dinamiskas. „Tas attiecas uz visu mūsu attiecību spektru. Arī parlamentārā līmenī uzturam ciešas attiecības, ko apliecina arī lielā parlamentāriešu pārstāvniecība deputātu grupā sadarbībai ar Polijas parlamentu,” uzsvēra S.Āboltiņa, paužot prieku par augsta līmeņa amatpersonu vizīšu apmaiņu, kas ir skaidrs apliecinājums abu valstu ciešajām saitēm. „Mūsu likteņi ir bijuši saistīti daudzu gadsimtu garumā. To ir noteicis ģeogrāfiskais tuvums, kopīgā Baltijas jūra, vēstures dzirnakmeņi un līdzīgās izvēles valsts tālākai attīstībai,” akcentēja S.Āboltiņa.

Tāpat Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka laikā, kad mūsu neatkarības un brīvības dziņa sāka kļūt arvien neapklusināmāka, mūs visus iedrošināja Solidarnošč panākumi Polijā un pirmās demokrātiskās parlamenta vēlēšanas Austrumeiropā 1989.gadā.

Latvija vēlas paplašināt jau labi izveidoto sadarbību un savstarpējo atbalstu, un saredz Poliju kā līderi daudzos svarīgos reģiona, Eiropas Savienības un drošības politikas jautājumos, ar kuru kopā ietekmēt ne tikai reģiona, bet arī visas Eiropas attīstību, sarunā apliecināja Saeimas priekšsēdētāja.

Tāpat S.Āboltiņa sarunā ar Polijas prezidentu akcentēja, ka abas valstis vieno spēcīgas saites, kas gadu desmitu garumā ir veidojušās starp universitātēm un skolām, rakstniekiem un māksliniekiem, pašvaldībām un ģimenēm. „Poļu kopiena ir viena no senākajām mazākumtautībām Latvijā, tā ir bijusi aktīva Latvijas valsts izveidē un neatkarības atjaunošanā,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja, norādot, ka poļu kopiena ir apliecinājums tam, ka Latvijā dažādas tautības var dzīvot mierā un saskaņā, kopt savu valodu, kultūru un būt šīs zemes patrioti. „Latvija nekad neaizmirsīs tādas Latvijas poļu personības kā Ita Kozakēviča, kuru mēs dēvējam par vienu no mūsu brīvības simboliem,” uzsvēra S.Āboltiņa.

Fotogrāfijas pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157632081095120/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=AVN-zgviV3g&feature=plcp
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.


Saeimas Preses dienests

Svētdien, 19.maijā