Saeimas priekšsēdētāja aicina ES kolēģus rudenī apmeklēt starptautiskās Krimas platformas parlamentāro samitu Rīgā

(23.04.2024.)

Uzrunājot kolēģus Spānijā notiekošajā Eiropas Savienības (ES) parlamentu priekšsēdētāju konferencē, Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa aicināja ES dalībvalstu spīkerus apmeklēt trešo starptautiskās Krimas platformas parlamentāro samitu, kas oktobrī norisināsies Rīgā.

“Kopīgi apliecināsim nelokāmu un spēcīgu atbalstu Ukrainai un konsekventi turpināsim starptautiski izgaismot Krievijas agresiju un tās pastrādātos noziegumus,” aicināja Saeimas priekšsēdētāja. Samitā plānots pilnveidot izpratni par Krievijas atbildības neizbēgamību, stiprinot starptautiskajās tiesībās balstīto kārtību.

Starptautiskās Krimas platformas parlamentārā samita rīkošana Rīgā ir daļa no Latvijas visaptverošā atbalsta Ukrainai un ieguldījums noteikumos balstītas starptautiskās kārtības stiprināšanā, un tas tiks rīkots ciešā sadarbībā ar Ukrainas parlamentu – Verkhovna Radu. Samits tiek rīkots, lai vairotu starptautiskās sabiedrības izpratni un atbalstu Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai integritātei tās starptautiski atzītajās robežās. 

Turpinot vizīti Spānijā, Saeimas priekšsēdētāja aizvadīja divpusējās tikšanās ar Polijas Sejma maršalu Šimonu Holovņu (Szymon Holownia), Serbijas Nacionālās asamblejas priekšsēdētājas vietnieci Elviru Kovaču (Elvira Kovač) un Zviedrijas Riksdāga vicespīkeri Jūliju Kronlidu (Julia Kronlid), kā arī Baltijas valstu kolēģiem -Igaunijas parlamenta priekšsēdētāju Lauri Husaru (Lauri Hussar) un Lietuvas Seima priekšsēdētāju Viktoriju Čmilīti-Nilsenu (Viktorija Čmilytė-Nielsen).

Sarunās Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra nepieciešamību stiprināt Eiropas valstu rīcībspēju un militāro industriju, lai spētu laicīgi sniegt Ukrainai visu nepieciešamo palīdzību.

ES parlamentu priekšsēdētāju konference ir ikgadējs spīkeru forums viedokļu, informācijas un pieredzes apmaiņai. Tajā piedalās ES dalībvalstu parlamentu priekšsēdētāji, Eiropas Parlamenta priekšsēdētāja, kā arī ES kandidātvalstu parlamentu priekšsēdētāji. Šoreiz ES parlamentu priekšsēdētāju konference notiek no 21. līdz 23.aprīlim Spānijā.

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 4.maijā
09:45  Saeimas Prezidija sēde
10:30  Svinīgā ziedu nolikšanas ceremonija pie Brīvības pieminekļa
12:00  Saeimas svinīgā sēde par godu Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienai
13:15  Kopīga fotografēšanās
14:00  Baltā galdauta svētki ar 4. maija Deklarācijas kluba biedriem