Saeimas komisiju deputāti un Verkhovna Radas pārstāves spriež par situāciju Ukrainā

(31.01.2024.)

Saeimas Ārlietu komisijas un Eiropas lietu komisijas deputāti trešdien, 31.janvārī, kopsēdē tikās ar Ukrainas parlamenta – Verkhovna Radas – deputātēm Mariju Mezencevu (Mariia Mezentseva) un Olenu Homenko (Olena Khomenko), lai spriestu par aktuālo situāciju Ukrainā un Krievijas nolaupīto Ukrainas bērnu atgūšanu.

Saeimas priekšsēdētājas biedre, Latvijas delegācijas Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejā vadītāja Zanda Kalniņa-Lukaševica uzsvēra M.Mezencevas un O.Homenko ieguldījumu, cīnoties par Krievijas nolaupīto Ukrainas bērnu atgriešanu, taisnīguma atjaunošanu un vainīgo saukšanu pie atbildības. “Mūsu uzdevums ir starpparlamentārā līmenī dažādās organizācijās vēstīt par Krievijas noziedzīgajām darbībām, tostarp Ukrainas bērnu nolaupīšanu, skaidrot situāciju, lai panāktu Ukrainai nepieciešamo atbalstu un palīdzētu bērniem atgriezties mājās,” pauda Z.Kalniņa-Lukaševica.

“Nemitīgs visa veida atbalsts Ukrainai ir mūsu nacionālā pozīcija,” sacīja Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols. “Mēs turpināsim strādāt, izmantojot visus iespējamos līdzekļus, tai skaitā jaunas sankcijas, lai panāktu Krievijas un katra tās kara noziedznieka atbildību par visiem pastrādātajiem noziegumiem.” Spriežot par Ukrainas eirointegrāciju, Ārlietu komisijas priekšsēdētājs atzinīgi vērtēja Ukrainas progresu, tostarp veiktās reformas korupcijas novēršanai, un pauda cerību par raitu Eiropas Savienības iestāšanās sarunu gaitu.

Savukārt Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Edmunds Cepurītis akcentēja progresu jautājumā par tiesiskiem risinājumiem Krievijas iesaldēto aktīvu konfiskācijai un izmantošanai Ukrainas rekonstrukcijai.

Ukrainas parlamentārietes aktualizēja, ka Krievija nelikumīgi pārvieto Ukrainas bērnus, piespiedu kārtā ievieto viņus krievu audžu ģimenēs un nometnēs gan Krievijā un tās okupētajās teritorijās, gan Baltkrievijā. Deputātes norādīja, ka Eiropas Padomes Parlamentārā asambleja ir pirmā organizācija, kura pieņēma rezolūciju par ukraiņu bērnu deportācijām, uzsverot, ka tas ir genocīda noziegums.

Verkhovna Radas deputātes izcēla neiedomājamās ciešanas un traumas, ko izjūt šie bērni, un aicināja panākt ikvienas nolaupīšanā iesaistītās personas atbildību. M.Mezenceva un O.Homenko pauda, ka Latvija izprot Krievijas īstenotās agresijas būtību un situācijas nopietnību, un pateicās par nesavtīgu, nepagurstošo atbalstu Ukrainai.

Parlamentārieši uzsvēra nepieciešamību aicināt starptautiskās organizācijas, kurām ir pārstāvniecības Krievijā un Baltkrievijā, darīt visu iespējamo, lai apkopotu informāciju par Krievijas nolaupītajiem bērniem, uzmeklētu viņus un palīdzētu atgriezties mājās.

M.Mezenceva ir Verkhovna Radas Ukrainas integrācijas Eiropas Savienībā komitejas locekle, savukārt O.Homenko – Ārpolitikas un starpparlamentu sadarbības komitejas locekle. Abas parlamentārietes pārstāv Verkhovnu Radu Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejā.

Šajās dienās Rīgā notiek starptautiska konference “Krievijas nolaupītie”, kuras mērķis ir veicināt sabiedrības informētību par Krievijas īstenoto bērnu nolaupīšanu un apvienot starptautisko atbalstu, lai nodrošinātu Krievijas nolaupīto Ukrainas bērnu atgriešanos dzimtenē un ģimeņu atkalapvienošanos. Tāpat konferences dalībnieki spriež par iespējām saukt vainīgos pie tiesiskās un politiskās atbildības. Konferencē piedalās arī Saeimas priekšsēdētājas biedre Z.Kalniņa-Lukaševica un Ukrainas parlamentārietes.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720314468215
Izmantošanas noteikumi:
https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 29.aprīlī
10:00  Eiropas lietu komisijas sēde
13:50  Saeimas Prezidija sēde