Saeimas priekšsēdētāja: visas Eiropas aizsardzība šodien sākas uz Ukrainas-Krievijas frontes līnijas

(25.01.2024.)

Paralēli NATO klātbūtnes stiprināšanai mūsu ārpolitiskā prioritāte ir Ukrainas ātrāka uzvara un Krievijas agresijas iegrožošana. Visas Eiropas aizsardzība šodien sākas uz Ukrainas-Krievijas frontes līnijas. Ļoti skaidri un nepārprotami. To ceturtdien, 25. janvārī, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa ikgadējās Saeimas ārpolitikas debatēs. 

Redzam, ka tieši tikpat skaidri un nepārprotami šādu ārpolitisko prioritāti sev definē arī mūsu tuvākie sabiedrotie reģionā. Tas visspēcīgāk redzams Baltijas valstu un Polijas sniegtajā atbalstā Ukrainai, bet nolasāms arī Somijas un Zviedrijas vēsturiskajos lēmumos par pievienošanos NATO. Izmantosim šo drošības izpratnes maiņu, lai vēl vairāk tuvinātu reģiona valstis, Saeimai šogad koordinējot sadarbību Baltijas un Ziemeļvalstu formātā, teica D.Mieriņa. 

Saeimas priekšsēdētāja savā uzrunā izcēla emocionālo kopkora izpildīto Ukrainas himnu aizvadītajos Dziesmu un deju svētkos, kas spēcīgi rezonēja ārpus Latvijas robežām, uzsverot patiesu ārpolitisko vienotību visas sabiedrības līmenī, par ko mūs slavē un apskauž ārpus Latvijas. Šodien visi esam diplomāti, sacīja D.Mieriņa. 

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka, pateicoties mūsu aktīvajai ārpolitikai, pēdējo divu gadu laikā notikusi nopietna izpratnes maiņa arī daudzās no frontes līnijas attālākās valstīs. Taču karš turpinās jau 701.dienu. Mums nav tiesību pagurt, jo šī kara iznākums ir atkarīgs nevis no ukraiņu karavīru spējas veikt brīnumus kara laukā, bet tieši no Ukrainas sabiedroto, tātad arī mūsu politiskās gribas pakāpes, norādīja D.Mieriņa, uzsverot nepieciešamību arī Latvijai veidot stratēģisku un ambiciozu pieeju militārā atbalsta nodrošināšanai Ukrainai. 

Saeimas priekšsēdētāja savā uzrunā uzsvēra nepieciešamību aktīvi veidot nākotnes Eiropas drošības arhitektūru, cita starpā veicinot Ukrainas dalību Eiropas Savienībā un NATO un globālā līmenī vairojot atbalstu Krievijas atbildības jautājumam. 

Saeimas priekšsēdētāja izcēla stratēģisko sabiedroto ekonomisko klātbūtni kā nacionālās drošības jautājumu, aicinot valdības un Saeimas līmenī par prioritāti virzīt ASV un Kanādas ekonomiskās klātbūtnes stiprināšanu Latvijā. 

Savā uzrunā Saeimas priekšsēdētāja arī reflektēja par aizvadīto dienu publisko diskusiju par Ukrainas kara mācībām, izceļot iekšējās drošības un informatīvās telpas nozīmi, kā vienu no acīmredzamajām kara mācībām. Agresorvalsts mērķis ir ar dažādiem līdzekļiem un vēstījumiem mēģināt mūs šķelt un likt šaubīties par mūsu spējām sevi aizsargāt, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja, aicinot nepiedalīties pašiem šādu nepamatotu šaubu pavairošanā.

 

Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 29.aprīlī
10:00  Eiropas lietu komisijas sēde
13:50  Saeimas Prezidija sēde