Daiga Mieriņa Kijivā uzrunā Ukrainas parlamentu

(16.01.2024.)
Galerija

“Sirds raud, apzinoties sāpju pilnās savu vistuvāko zaudējuma asaras, kuras jau tik neizsakāmi ilgi moka ukraiņu mātes un sievas. Ar šīm asarām tiek rakstīta ukraiņu tautas nelokāmā cīņas spara un dzimtenes mīlestības, taču vienlaikus arī Krievijas asiņainās nežēlības vēsture. Šīs skumjās vēstures lapaspuses liks cienīt un noliekt galvu ukraiņu tautas priekšā mūsu bērniem un bērnu bērniem un vienlaikus apzināties Krievijas patieso seju,” to otrdien, 16.janvārī, Kijivā uzrunājot Ukrainas parlamenta – Verhovnas Radas – deputātus, sacīja Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa. 

Kijivā šodien ir ieradusies Latvijas parlamenta delegācija, lai paustu solidaritāti ar varonīgo Ukrainas tautu un apliecinātu spēcīgu un nelokāmu atbalstu Ukrainas suverenitātei.

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka Latvijas tauta izjūt spēcīgu saikni ar Ukrainas tautas varonīgo cīņu par savu brīvību, jo mēs pazīstam Krievijas nežēlīgo agresiju. “Ukrainas cīņas spars kaujas laukā un jūsu darbs parlamentā ir apliecinājums Ukrainas valsts noturībai un nesalaužamajam gara spēkam iepretim gļēvajai Krievijas agresijai. Latvija ir un būs ar Ukrainu, līdz Krievijas agresija tiks padzīta no visas Ukrainas teritorijas,” sacīja D.Mieriņa, tostarp akcentējot, ka Latvijas kopējais atbalsts Ukrainai divos gados kopš pilna mēroga Krievijas iebrukuma pārsniedz 600 miljonus eiro.

Saeimas priekšsēdētāja atzina: mēs skaidri redzam Ukrainas drīzu pievienošanos brīvu Eiropas valstu saimei un Eiropadomes lēmums par iestāšanās sarunām ar Ukrainu nav tikai simbolisks solis. Spriežot par pēckara Eiropas drošības arhitektūru, kā vienu no tās būtiskākajiem elementiem Ukrainas un visas Eiropas drošībai, Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra Ukrainas dalību NATO.

“Mēs turpināsim neatlaidīgu darbu pie Krievijas ar industriālo vērienu pastrādāto kara noziegumu dokumentēšanas un iztiesāšanas. Īpašu uzmanību pievērsīsim nolaupīto Ukrainas bērnu atgriešanas jautājumam. Taču, lai nedodam ne mazāko ilūziju nākamajiem potenciālajiem diktatoriem par iespēju uzspiest vēstures atkārtošanos, nepieciešams nodrošināt pilnu augstākās līderības atbildību par agresijas noziegumiem,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja.

“Ukrainas tautai novēlu, lai šīs šausmas, kuras izpaužas ar Krievijas nepiedodamās agresijas starpniecību kļūst par vēsturi jau rītdien – par vēsturi, pret kuru ukraiņu tautai atsperties ceļā uz spožu savas dzimtenes nākotni,” runas noslēgumā sacīja D.Mieriņa.

Saeimas priekšsēdētāja un parlamenta delegācija uzturas vizītē Ukrainā. D.Mieriņu vizītē pavada Saeimas priekšsēdētājas biedre Antoņina Ņenaševa, Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Raimonds Bergmanis, Nacionālās drošības komisijas vadītājs Ainars Latkovskis, kā arī deputātu grupas sadarbības veicināšanai ar Ukrainas parlamentu vadītājs Jānis Skrastiņš un grupas locekle Ināra Mūrniece.

Saeimas priekšsēdētājas uzruna

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720314102437/
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesības

 

Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 29.aprīlī
10:00  Eiropas lietu komisijas sēde
13:50  Saeimas Prezidija sēde