Saeima konceptuāli atbalsta Maskavas nama pārņemšanu valsts īpašumā

(21.12.2023.)

Lai garantētu Latvijas drošību, tostarp nepieļautu un savlaicīgi novērstu demokrātiskas valsts apdraudējumu, Saeima ceturtdien, 21.decembrī, konceptuāli atbalstīja likuma projektu par tā saucamā Maskavas nama Rīgā pārņemšanu Latvijas valsts īpašumā. Saeima šim likumprojektam noteica steidzamību. 

Likuma projekta autore ir Saeimas Nacionālās drošības komisija, kura norāda, - Valsts drošības dienesta sniegtā informācija liecina, ka tā sauktais Maskavas nams jau kopš tā dibināšanas ir izmantots kā atbalsta punkts dažādiem Krievijas Federācijas īstenotiem un pret Latvijas Republikas interesēm vērstiem ietekmēšanas pasākumiem. 

Šajā namā arī pēc 2022.gada 24.februāra, kad Krievija uzsāka pilna mēroga karu Ukrainā, notikušas aktivitātes, kas liecina par atbalstu Krievijas īstenotajai agresīvajai politikai. Tādējādi Latvijai ir pienākums aktīvi rīkoties, vēršoties pret šādu aktivitāšu atbalsta vietas pastāvēšanu, uzsver likumprojekta autore. 

Tas ir Krievijas ārpolitikas instruments, ar kura palīdzību tā apzināti izplata savu agresīvo rīcību attaisnojošu propagandu un prokremliskas ievirzes vēstures interpretācijas. Latvijai kā demokrātiskai un tiesiskai valstij ir pienākums veikt īpašus pašaizsargājošas demokrātijas principam atbilstošus pasākumus, un personām ir jābūt gatavām, ka dažas no to tiesībām var tikt ierobežotas, lai mazinātu valsts drošības apdraudējumu un stiprinātu valsts demokrātiskās iekārtas noturību, stabilitāti un efektivitāti, teikts likuma projekta preambulā. 

Ar likumu paredzēts noteikt, ka nekustamais īpašums Rīgā, Marijas ielā 7, ir Latvijas valsts īpašums. To nekavējoties ierakstīs zemesgrāmatā uz valsts vārda Satiksmes ministrijas personā, un valsts īpašumā šis nams pāriet brīvs no visiem apgrūtinājumiem un nastām. Likuma projekta anotācijā norādīts, ka valstij Satiksmes ministrijas personā jau pieder zemesgabals, uz kura atrodas šis nams. 

Personām, kurām piederoša kustama manta atrodas šajā ēkā, septiņu dienu laikā pēc likuma spēkā stāšanās attiecīgās telpas no tām būs jāatbrīvo. Ja tas netiks izdarīts, kustamo mantu uzskatīs par bezsaimnieka mantu un tā piekritīs Latvijas valstij, paredz likuma projekts. 

Nama apsardzi, kā arī kārtību ēkā un tai piegulošajā teritorijā līdz nekustamā īpašuma pāriešanai valsts īpašumā nodrošina Valsts policija, paredz likuma projekts. Ministru kabinetam paredzēts uzdot līdz nākamā gada 31.martam Saeimai sniegt ziņojumu par plānoto turpmāko rīcību ar nekustamo īpašumu. Namu plānots nodot Ukrainas rīcībā. 

Likuma projekts “Par rīcību ar nekustamo īpašumu, kas nepieciešama valsts drošības apdraudējuma novēršanai” Saeimai jāpieņem vēl galīgajā lasījumā.

 

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 30.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
09:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde