NATO PA Latvijas delegācijas vadītājs Raimonds Bergmanis Vašingtonā spriež par Viļņas samita lēmumu īstenošanas gaitu

(06.12.2023.)

Šajās dienās ASV galvaspilsētā Vašingtonā notiek NATO Parlamentārās asamblejas (PA) un Atlantiskās padomes ikgadējais Transatlantiskais forums. Tajā alianses dalībvalstu parlamentārieši diskutē par Viļņas samita lēmumu īstenošanas gaitu un gatavošanos Vašingtonas samitam nākamgad.

Foruma dienaskārtībā ir jautājums par aktuālo situāciju Ukrainā, tostarp Ukrainas atjaunošanas perspektīvām. Tāpat parlamentārieši spriež par Putina sāktā kara pieaugošo ietekmi uz pašu Krieviju. Foruma dalībnieki spriež arī par attiecībām ar Ķīnu, situāciju Tuvajos Austrumos, aizsardzības industrijas plāniem, kā arī alianses ilgtermiņa prioritātēm un stratēģiju.

Tāpat forumā jau otro gadu tiek godināta Saeimas deputāta, diplomāta un politiķa Ojāra Ērika Kalniņa (1949-2021) piemiņa, kurš ilgus gadus vadīja Saeimas NATO PA delegāciju. “Ojārs Ēriks Kalniņš daudziem Latvijas politiķiem bija paraugs, skolotājs un mentors, kurš, cīnoties par Latvijas atjaunošanu, īstenoja patiesas demokrātiskās noturības paraugstundas,” pauž NATO PA Latvijas delegācijas vadītājs, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Raimonds Bergmanis.

NATO PA Latvijas delegācijas vadītājs uzsvēra to, cik būtiski ir turēt solījumus un novērtēja ASV apņemšanos nekad neatzīt Latvijas okupācijas faktu. R.Bergmanis pateicās NATO PA par O.Ē.Kalniņa piemiņas saglabāšanu. R.Bergmanis pauda cerību, ka inteliģence un viedums, ko mantojumā atstājis O.Ē.Kalniņš – valstsvīrs, kurš zināja, ka jātur solījumi, – palīdzēs pārvarēt izaicinājumus, kas apdraud un apšauba demokrātiskās vērtības, tai skaitā Putina un “Hamās” sāktos karus.

O.Ē.Kalniņa vārdā nosauktā foruma sesija bija veltīta demokrātijas noturībai, kā vienai no NATO prioritātēm. ASV Nacionālā demokrātijas fonda prezidents Damons Vilsons (Damon Wilson) un sesijas dalībnieki uzsvēra parlamentārieša neatsveramo ieguldījumu Latvijas ceļā uz brīvību un neatkarību un pauda, ka O.Ē.Kalniņš ir piemērs demokrātiskās noturības stiprināšanai visa mūža garumā.

NATO PA ir 1955.gadā dibināta konsultatīva starpparlamentāra organizācija, kas apvieno Ziemeļatlantijas līguma organizācijas valstu parlamentāriešus. PA veido būtisku saikni starp NATO un dalībvalstu parlamentiem, stiprina politisko dialogu, kā arī veicina sabiedrības atbalstu alianses politikai.

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720313181005/
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 30.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
09:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde