Edmunds Cepurītis COSAC sanāksmē: Madridē pieņemtie secinājumi pauž skaidru atbalstu iestāšanās sarunu uzsākšanai ar Ukrainu un Moldovu

(28.11.2023.)

“COSAC pieņemtie priekšlikumi atspoguļo skaidru atbalstu lēmumam par iestāšanās sarunu uzsākšanu ar Ukrainu un Moldovu un atbilst Latvijas un Baltijas nostājai,” otrdien, 28.novembrī, Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu parlamentu Eiropas lietu komisiju priekšsēdētāju sanāksmē (COSAC) sacīja Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Edmunds Cepurītis. Sanāksme notiek Spānijas galvaspilsētā Madridē.

Sanāksmes dalībnieki atbalstīja novembra sākumā publicētās Eiropas Komisijas rekomendācijas uzsākt pievienošanās sarunas ar Ukrainu, Moldovu, Bosniju un Hercegovinu, kā arī piešķirt kandidātvalsts statusu Gruzijai ES paplašināšanās pakotnē.

COSAC ir tiesības iesniegt priekšlikumus Eiropas Parlamentam un Eiropas Padomei, kā arī Eiropas Komisijai. Sanāksmes dalībnieki uzsvēra nemainīgu atbalstu Ukrainai, tostarp nepieciešamību stiprināt munīcijas un militārās ražošanas apjomus Eiropā, lai nodrošinātu nepieciešamo militāro atbalstu Ukrainai.

Tāpat Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs debatēs akcentēja energoneatkarības nozīmi ES vērtību aizstāvībā. E.Cepurītis uzsvēra nepieciešamību investīcijām, kas ļautu ātrāk samazināt atkarību no fosilajiem resursiem Eiropā.

Šajās dienās Madridē notiek ES dalībvalstu parlamentu Eiropas lietu komisiju priekšsēdētāju sanāksme, ko ik pusgadu rīko ES Padomes prezidējošā valsts. Sanāksmes dienaskārtībā ir jautājumi par situāciju Ukrainā, ES migrācijas un patvēruma paktu, enerģētikas krīzi un zaļo pāreju, kā arī ES stratēģisko autonomiju un attiecībām ar Latīņameriku.

COSAC sanāksmē Madridē piedalās Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Edmunds Cepurītis, priekšsēdētāja vietnieks Uģis Rotbergs un komisijas deputāts Rihards Kols.

 

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 30.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
09:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde