Z.Kalniņa-Lukaševica Vaducā aicina Eiropas Padomi nekļūt par Krievijas krāpniecības upuri

(28.11.2023.)

“Mums nav ilūziju par Krievijas agresiju Ukrainā un tās īstenotajām naidīgajām darbībām visos iespējamos veidos un vietās. Eiropas Padome nav izņēmums. Situācija, kad Krievijas pilsoņi turpina strādāt organizācijā, ir nepieņemama,” sacīja Saeimas priekšsēdētājas biedre, Latvijas delegācijas Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejā vadītāja Zanda Kalniņa-Lukaševica. Saeimas priekšsēdētājas biedre otrdien, 28.novembrī, piedalās Lihtenšteinas prezidentūras Eiropas Padomes Ministru komitejā atklāšanas pasākumā Vaducā.

Uzrunājot klātesošos, Saeimas priekšsēdētājas biedre aicināja Eiropas Padomi nekļūt par Krievijas krāpniecības upuri, uzturot darba attiecības ar Krievijas pilsoņiem. “Noteikumi ir skaidri – Eiropas Padomei ir jānodarbina un mūsu nodokļu maksātājiem jāfinansē tikai dalībvalstu pasu turētāji, bez “bet” un “ja”,” uzsvēra Z.Kalniņa-Lukaševica.

Diskutējot par Eiropas Padomes aktuālajiem jautājumiem ar Lihtenšteinas Firstistes ārlietu, izglītības un sporta ministri Dominiku Hasleri (Dominique Hasler), Latvijas delegācijas vadītāja atkārtoti pievērsa uzmanību nepieciešamībai saukt Krieviju pie atbildības par tās agresiju Ukrainā, kā arī pauda atbalstu Lihtenšteinas prioritātēm, tostarp aktīvi strādāt pie mākslīgā intelekta tiesiskā regulējuma ieviešanas.

Sanāksmes dalībnieki apsprieda arī situāciju Tuvajos Austrumos un ziņojumu par vēlēšanu novērošanu Polijā. Tāpat notika gatavošanās plānotajai janvāra sesijai, kuras laikā tiks ievēlēts jauns asamblejas prezidents un Eiropas Padomes Cilvēktiesību komisārs. Līdz ar to pašlaik notiek aktīvas konsultācijas par atbilstošākajiem kandidātiem.

Lihtenšteina pārņem prezidentūru Eiropas Padomes Ministru komitejā no Latvijas, kura to noslēdza 15.novembrī.

 

Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 29.aprīlī
10:00  Eiropas lietu komisijas sēde
13:50  Saeimas Prezidija sēde