Zanda Kalniņa-Lukaševica: Latvija savā prezidentūrā Eiropas Padomē neatlaidīgi ir atbalstījusi Ukrainu

(21.11.2023.)
Galerija

Latvija savas prezidentūras Eiropas Padomes Ministru komitejā laikā neatlaidīgi ir atbalstījusi Ukrainu un aktīvi strādājusi, lai taisnīgums gūtu virsroku, uzsver Saeimas priekšsēdētājas biedre, Latvijas delegācijas Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejā vadītāja Zanda Kalniņa-Lukaševica. Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas Latvijas delegācija otrdien, 21.novembrī, tikās ar Ārlietu ministrijas pārstāvjiem, lai pārrunātu Latvijas prezidentūras laikā paveikto.

Z.Kalniņa-Lukaševica atzīmē, ka prezidentūras darbs notika sarežģītā – Krievijas agresijas Ukrainā – laikā. “Mēs īpašu uzmanību pievērsām Krievijas atbildības jautājumam, un viens no būtiskākajiem Latvijas prezidentūras sasniegumiem ir Zaudējumu reģistra darbības uzsākšana. Šis ir arī svarīgs solis starptautiska kompensācijas mehānisma izveidei,” akcentē Z.Kalniņa-Lukaševica.

Krievija ir nolaupījusi 20 tūkstošus Ukrainas bērnu, un tikai mazu daļu no viņiem ir izdevies atgriezt mājās, akcentē Z.Kalniņa-Lukaševica, uzsverot, ka arī šis bija būtisks jautājums, kam prezidentūras laikā pievērsta uzmanība. Latvijas un Ukrainas delegācijas kopīgi rīkoja starptautisku diskusiju, kuras laikā tika meklēti risinājumi, kā atkalapvienot Ukrainas bērnus ar viņu ģimenēm. Kopīgi strādājot ir panākts, ka tiek izveidota asamblejas ad hoc darba grupa, kuras pirmā sanāksme notiks šī gada 15.decembrī Parīzē un kurā piedalīsies arī Latvijas delegācijas pārstāvji un eksperti.

Nopietni izaicinājumi Latvijai prezidentūras laikā bija Eiropas Padomes lomas un ietekmes stiprināšana, aktuālo izaicinājumu cilvēktiesību jomā risināšana, kā arī, protams, šīs organizācijas atbalsta sniegšana Ukrainai. Latvija šajā laikā organizēja 17 starptautiskas konferences un augsta līmeņa pasākumus. Tika atklāta arī Eiropas Padomes žurnālistu drošības kampaņa ar mērķi aicināt Eiropas Padomes dalībvalstis ieviest nacionālos plānus un mehānismus žurnālistu drošības aizsargāšanai. Tāpat tika īstenotas citas svarīgas prioritātes: demokrātijas un tiesiskuma stiprināšana, vārda brīvības, žurnālistu drošības, Eiropas Padomes digitālās darba kārtības veicināšana un organizācijas reformu virzība, norāda Z.Kalniņa-Lukaševica.

Latvijas prezidentūra Eiropas Padomes Ministru komitejā noslēdzās 15.novembrī, un nākamā prezidējošā valsts būs Lihtenšteina.

Foto no tikšanās: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720312843613/with/53346663974/
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 29.aprīlī
10:00  Eiropas lietu komisijas sēde
13:50  Saeimas Prezidija sēde