Z.Kalniņa-Lukaševica Berlīnē ar Bundestāga kolēģiem pārrunā turpmākos soļus Krievijas saukšanai pie atbildības

(07.11.2023.)

Saeimas priekšsēdētājas biedre, deputātu grupas sadarbības veicināšanai ar Vācijas parlamentu vadītāja Zanda Kalniņa-Lukaševica, otrdien, 7.novembrī, Berlīnē tiekoties ar Bundestāga Tieslietu komisijas priekšsēdētāju Elizabeti Vinkelmaieri-Bekeri (Elisabeth Winkelmeier-Becker) un deputātiem, pārrunāja turpmākos soļus Krievijas saukšanai pie atbildības par tās pastrādātajiem agresijas noziegumiem Ukrainā.

Latvijas un Vācijas parlamentārieši bija vienoti atbalstā Ukrainai un pauda atbalstu atbildības nodrošināšanā. Būtisks jautājums, kā to izdarīt. Zanda Kalniņa-Lukaševica uzsvēra: “Vispiemērotākais būtu starptautisks tribunāls, kas izveidots ANO ietvaros, jo tas atbilstoši pastāvošajai starptautisko tiesu praksei varētu piemērot izņēmumu no Krievijas līderu – valsts vadītāja, premjera un ārlietu ministra – personīgajām imunitātēm. Viņi ir jāsauc pie atbildības par agresijas noziegumiem pret Ukrainu.”

Nākamnedēļ Berlīnē notiks sanāksme par tribunāla piemērotāko modeli. Šobrīd starptautiski tiek apspriesti trīs dažādi tribunāla izveides modeļi. Tādēļ īpaši būtiski ir sarunu procesā panākt vienošanos, kas ļautu izveidot tribunālu un saukt Krievijas līderus pie atbildības, sacīja Zanda Kalniņa-Lukaševica.

Esam gandarīti strādāt plecu pie pleca ar Vāciju un turpināt stingri atbalstīt Ukrainu, sacīja Z.Kalniņa-Lukaševica. “Būtiski kopā izstrādāt kompensācijas mehānismu un atrast juridisko risinājumu, kā konfiscēt iesaldētos Krievijas līdzekļus un novirzīt tos Ukrainas atjaunošanai,” sacīja Zanda Kalniņa-Lukaševica. Tāpat arī jārisina Krievijas nozagto ukraiņu bērnu atkalapvienošana ar ģimenēm, uzsvēra Saeimas priekšsēdētājas biedre.

Sarunā piedalījās arī Vācijas-Baltijas parlamentārās grupas vadītājs Pēters Heits (Peter Heidt) un deputāts Tobiass Vinklers (Tobias Winkler).

Z.Kalniņa-Lukaševica kopā ar delegāciju līdz 8.novembrim uzturas Berlīnē, lai kopā ar Vācijas amatpersonām pārrunātu Latvijas un Vācijas iespējas paplašināt ekonomiskās attiecības, sadarbību enerģijas ražošanas un izpētes jomā, kā arī turpmākos soļus atbalstā Ukrainai.

Vizītē Berlīnē piedalās arī Saeimas deputātu grupas sadarbības veicināšanai ar Vācijas parlamentu vadītājas vietniece Jana Simanovska un grupas deputāti –  Juris Viļums un Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas priekšsēdētājs Jānis Vucāns.

 

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 30.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
09:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde