Plāno aizliegt Latvijā organizēt komandu sporta spēļu nacionālo vai jauniešu sacensības, kurās piedalās Krievijas vai Baltkrievijas nacionālās izlases

(31.10.2023.)

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija otrdien, 31.oktobrī, pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus Sporta likumā. Ar tiem plānots aizliegt Latvijā organizēt komandu sporta spēļu nacionālo vai jauniešu izlases sacensības, kurās piedalās Krievijas Federācijas vai Baltkrievijas Republikas nacionālās izlases zem sava karoga vai neitrālā statusā.

Pārrunājot likuma grozījumu aktualitāti, deputāti akcentēja, ka šobrīd starptautiskā sporta sabiedrība pieņem lēmumus, kas varētu “atgriezt apritē” Krievijas un Baltkrievijas komandas. Kā sēdē atzīmēja likumprojekta autori, mēs varam nonākt situācijā, kad Latvija tiek izlozēta vienā grupā ar kādu no šīm komandām. Ņemot vērā šobrīd spēkā esošo likumdošanu, Latvijas komandas šādā situācijā būtu spiestas spēlēt, saņemt tehnisko zaudējumu vai maksāt naudas sodu.  

Kā atzīmēja likumprojekta autori, iecerētie grozījumi ir pārspriesti ar sporta nozares pārstāvjiem. Likumprojekta turpmākajos lasījumos plānots iekļaut arī aizliegumu Latvijas izlasei spēlēt ar Krievijas vai Baltkrievijas izlasēm ne vien Latvijas teritorijā, bet arī neitrālā laukumā.

Likuma grozījumu pamatmērķis ir atkārtoti uzsvērt Latvijas solidaritāti ar Ukrainu un saknē bloķēt jebkādus Krievijas centienus leģitimizēt savus kara noziegumus caur sporta nozari, teikts likumprojekta anotācijā.

Lai grozījumi stātos spēkā, tie vēl trīs lasījumos jāatbalsta Saeimai.

 

Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 29.aprīlī
10:00  Eiropas lietu komisijas sēde
13:50  Saeimas Prezidija sēde