Zanda Kalniņa-Lukaševica Varšavā: pāreja uz zaļo enerģiju ir drošības jautājums

(03.10.2023.)

Saeimas priekšsēdētājas biedre Zanda Kalniņa-Lukaševica otrdien, 3.oktobrī, ikgadējā Varšavas Drošības forumā Polijā uzrunāja tā dalībniekus paneļdiskusijā “Eiropas enerģētikas pāreja: nodrošināt drošu, ilgtspējīgu un pieejamu enerģiju”, kā arī piedalījās vairākās apaļā galda diskusijās.

“Ņemot vērā vēsturisko pieredzi, Latvijas sabiedrība labi izprot, ko nozīmē atkarība no Krievijas, tostarp enerģētikā. Līdz ar to mūsu mērķis ir energoneatkarība. Straujais lēciens energoresursu cenās, ko pieredzējām kopš pagājušā gada, ir konsekvences Krievijas agresijai pret Ukrainu,” sacīja Z.Kalniņa-Lukaševica.  Saeimas priekšsēdētājas biedre uzsvēra – pāreja uz zaļo enerģiju ir būtisks drošības jautājums.

“Risinot enerģētikas jautājumus, jāņem vērā izvirzītie mērķi klimata jomā, drošības apsvērumi un izmaksu faktors,” pauda Z.Kalniņa-Lukaševica, norādot, ka zaļās pārkārtošanās prasa ievērojamas investīcijas, taču ilgtermiņā, pilnvērtīgi izmantojot atjaunojamos resursus, ieguvumi būs jūtami gan klimata ilgtspējas, gan finanšu jomā.

Z.Kalniņa-Lukaševica atzīmēja, ka Latvija aktīvi strādā, lai kļūtu par elektrības eksportētājvalsti. Saeimas priekšsēdētājas biedre norādīja, ka arvien risināms jautājums ir vēja un saules enerģijas uzkrāšana. Arī Latvijas zinātnieki pēta, kā šim nolūkam efektīvi izmantot zaļā ūdeņraža tehnoloģijas.

Spriežot par tuvāko gadu izaicinājumiem, Z.Kalniņa-Lukaševica izcēla infrastruktūras, savienojamības un energoefektivitātes aspektus. Īpaša uzmanība diskusijās tika pievērsta vēja un saules enerģijas izmantošanai kā būtiskai daļai no Eiropas energoneatkarības mērķa sasniegšanas.

Paneļdiskusijā piedalījās politikas veidotāji un nozares eksperti no Latvijas, Lietuvas, Polijas un Vācijas.

Varšavas drošības forums notiek ik gadu kopš 2014.gada. Tā mērķis ir veicināt izpratni par Eiropas un NATO drošības politiku, veidojot dialogu starp politikas veidotājiem un akadēmisko aprindu pārstāvjiem.

 

Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 29.aprīlī
10:00  Eiropas lietu komisijas sēde
13:50  Saeimas Prezidija sēde