Zanda Kalniņa-Lukaševica Parīzē iepazīstina ar “Rīgas principiem”, lai Krievija nepaliktu nesodīta

(14.09.2023.)

“Latvija gan savas prezidentūras Eiropas Padomes Ministru komitejā laikā, gan pēc tās turpinās neatlaidīgi strādāt, lai pilnībā panāktu taisnīgumu un sauktu Krieviju pie atbildības par Ukrainā pastrādātajiem noziegumiem”, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja biedre, Latvijas delegācijas Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejā vadītāja Zanda Kalniņa-Lukaševica ceturtdien, 14.septembrī, Parīzē, piedaloties asamblejas biroja sēdē.

Z.Kalniņa-Lukaševica akcentēja, ka šonedēļ Rīgā tika uzsākta zaudējumu reģistra darbība un apstiprināti “Rīgas principi”, lai Krievija nepaliktu nesodīta un tiktu nodrošināta kompensācija visiem karā cietušajiem. Šie principi ir: uz upuriem vērsta pieeja, stingrs juridiskais pamats, autoritāte un leģitimitāte, atbalsts Ukrainas valsts iestādēm, sadarbspēja, pilsoniskās sabiedrības iesaistīšanās un darbs pie efektīvas atlīdzināšanas, kolēģus informēja Saeimas priekšsēdētāja biedre.

Pievēršoties oktobrī gaidāmajai asamblejas rudens sesijai, tika lemts darba kārtībā iekļaut diskusiju ar Latvijas ārlietu ministru par Latvijas prezidentūras Eiropas Padomes Ministru komitejā paveikto un aktuālajām tēmām. Tā notiks Strasbūrā, 11.oktobrī.

Asamblejas biroja sēdē parlamentārieši arī lēma, ka Eiropas Padomes cilvēktiesību komisāra vēlēšanas notiks 2024.gada janvārī, savukārt Eiropas Padomes ģenerālsekretāra vēlēšanas notiks asamblejas 2024.gada jūnija plenārsesijas ietvaros. Tāpat arī tika apstiprināta šo amatpersonu izvirzīšanas un izvērtēšanas procedūra.

 

Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 29.aprīlī
10:00  Eiropas lietu komisijas sēde
13:50  Saeimas Prezidija sēde