Z.Kalniņa-Lukaševica: pirmais solis Krievijas saukšanai pie atbildības ir sperts

(12.09.2023.)

“Karš Ukrainā beigsies ne tikai tad, kad Krievija pārtrauks karadarbību, bet kad tiks atgrieztas visas okupētās teritorijas, pilnībā tiks novērstas Krievijas agresijas sekas un tās upuri panāks taisnīgumu. Pirmais nozīmīgais solis ir sperts, izveidojot starptautisku zaudējumu reģistru kā daļu no visaptverošas atbildības sistēmas par starptautisko tiesību pārkāpumiem, kas radušies Krievijas agresijas rezultātā,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja biedre, Latvijas delegācijas Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejā vadītāja Zanda Kalniņa-Lukaševica otrdien, 12.septembrī, atklājot Zaudējumu reģistra dalībvalstu otro konferenci.

Z.Kalniņa-Lukaševica atzīmēja, ka Eiropas Padomes Parlamentārā asambleja bija pirmā starptautiskā organizācija, kas izvirzīja jautājumu par Krievijas Federācijas atbildību par visām nelikumīgajām darbībām, ko tā pastrādājusi pret Ukrainu. Sākotnēji šīs idejas daudzi uzskatīja par pārāk ambiciozām un nereālām, taču tagad ik dienu tās tiek apspriestas dažādās starptautiskās platformās un jau sākta to praktiska ieviešana, sacīja Saeimas priekšsēdētāja biedre.

Asambleja pirmo reizi aicināja dalībvalstis sadarbībā ar Ukrainas iestādēm izveidot zaudējumu atlīdzināšanas reģistru pērnā gada oktobrī. Šonedēļ Rīgā tika uzsākta zaudējumu reģistra darbība un apstiprināti "Rīgas principi", kas noteiks reģistra turpmāko darbu.

“Ja mēs būsim vienoti ar Ukrainu, mēs pildīsim dotos solījumus un palīdzēsim nodrošināt ukraiņiem taisnīgumu un Krievija tiks saukta pie atbildības par vairākkārtējiem starptautisko tiesību pārkāpumiem, tostarp cilvēktiesību un starptautisko humanitāro tiesību pārkāpumiem,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja biedre.

Z.Kalniņa-Lukaševica konferencē pārstāvēja Eiropas Padomes Parlamentāro asambleju.

 

Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 29.aprīlī
10:00  Eiropas lietu komisijas sēde
13:50  Saeimas Prezidija sēde