Zanda Kalniņa-Lukaševica: taisnīgums gūs virsroku

(11.09.2023.)
Galerija

“Latvija savas prezidentūras Eiropas Padomes Ministru komitejā laikā neatlaidīgi ir atbalstījusi Ukrainu un aktīvi strādājusi, lai taisnīgums gūtu virsroku,” pauda Saeimas priekšsēdētāja biedre, Latvijas delegācijas Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejā (asambleja) vadītāja Zanda Kalniņa-Lukaševica, pirmdien, 11.septembrī, tiekoties ar asamblejas prezidentu Tiniju Koksu (Tiny Kox).

Rīgā notiekošā diskusija Eiropas valstu tieslietu ministriem palīdzēs izstrādāt tālākos soļus, lai sauktu Krieviju pie atbildības par tās pastrādātajiem noziegumiem Ukrainā. Tāpat šajās dienās Rīgā praksē tiek ieviests Zaudējuma reģistrs, lai pēc iespējas ātrāk, taisnīgāk un juridiski saistoši būtu iespējams aprēķināt, cik Krievijai būs jāmaksā par tās paveiktajām zvērībām pret Ukrainas tautu, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja biedre.

Tikšanās laikā Z.Kalniņa-Lukaševica un asamblejas prezidents pārrunāja asamblejas oktobra sesijā plānotos apspriežamos jautājumus un bija vienisprātis – kamēr Krievija nebeigs karadarbību pret Ukrainu, šis būs viens no galvenajiem pārrunājamajiem jautājumiem.

“Ukrainai nozagtie bērni un to atkalapvienošana ar ģimenēm ir viens no steidzami risināmajiem jautājumiem, tāpēc Latvijas un Ukrainas delegācijas asamblejā šī gada asamblejas oktobra sesijā kopīgi plāno organizēt starptautisku diskusiju, lai pievērstu šim jautājumam pastiprinātu uzmanību, kā arī meklētu risinājumus,” uzsvēra Z.Kalniņa-Lukaševica. 

Šajās dienās Rīgā notiek Latvijas un Eiropas Padomes organizēta augsta līmeņa tieslietu ministru sanāksme, kurā tiks lemts par tālākajiem soļiem, lai nodrošinātu Krievijas atbildību par pastrādātajiem noziegumiem Ukrainā un par Krievijas nolaupīto Ukrainas bērnu atgriešanu viņu ģimenēs.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720311112032
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 29.aprīlī
10:00  Eiropas lietu komisijas sēde
13:50  Saeimas Prezidija sēde