Z.Kalniņa-Lukaševica: Latvija un Japāna var veiksmīgi sadarboties augsto tehnoloģiju un zaļās enerģijas attīstībā

(25.08.2023.)
VideoGalerija

Piektdien, 25.augustā, Saeimas priekšsēdētāja biedre Zanda Kalniņa-Lukaševica Saeimā uzņēma Japānas parlamenta Augšpalātas viceprezidentu Hirojuki Nagahamu (Hiroyuki Nagahama) un viņa vadīto delegāciju. Sarunās tika akcentēts, ka Latvija un Japāna ir līdzīgi domājoši partneri ar kopīgām interesēm, tostarp noteikumos balstītas starptautiskās kārtības saglabāšanā, demokrātijas stiprināšanā, zinātnes un tehnoloģiju attīstībā, kā arī iedzīvotāju labklājības celšanā.

Saeimas priekšsēdētāja biedre akcentēja, ka Latvija un Japāna, lai gan ģeogrāfiski atrodas attālu, saskaras ar līdzīgiem draudiem un izaicinājumiem. Vai tas būtu liels un agresīvs kaimiņš vai mazāks, bet ar nepieņemamu uzvedību un pret demokrātiju un cilvēktiesībām vērstām vērtībām, tāpat aktuāli ir izaicinājumi saistībā ar demogrāfijas situāciju un nepieciešamību palielināt aizsardzības budžetu.

Pārrunājot Krievijas izvērsto karadarbību, puses bija vienisprātis par atbalsta turpināšanu Ukrainai. “Krievija ir jāsauc pie atbildības par tās pastrādātajiem noziegumiem. Tā neko nedrīkst iegūt no šī kara. Tas ir būtiski ne vien Ukrainai vai Eiropai, bet visai globālajai drošībai kopumā,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja biedre, paužot gandarījumu, ka arī Japāna atbalsta starptautiska tribunāla izveidi.

Pārrunāta arī cīņa pret dezinformāciju, tostarp saistībā ar globālo pārtikas krīzi. Z.Kalniņa-Lukaševica aicināja Latviju un Japānu sadarboties arī šajā jomā, skaidrojot starptautiskajiem partneriem Krievijas vainu.

Spriežot par Latvijas un Japānas ekonomisko sadarbību, Saeimas priekšsēdētāja biedrs Jānis Grasbergs aicināja palielināt Latvijas pārtikas preču eksportu uz Japānu. Šobrīd uz Japānu visvairāk eksportējam koku un tā izstrādājumus, minerālo kurināmo, kā arī optiskās ierīces un aparatūru.

J.Grasbergs akcentēja arī Latvijas un Japānas līdzīgos izaicinājumus demogrāfijas jomā, un puses pārrunāja atbalsta pasākumus dzimstības veicināšanai, kā arī apmainījās ar pieredzi saistībā ar veselības aprūpes sistēmas stiprināšanu un izaicinājumiem medicīnas personāla nodrošināšanā. 

Klātesošajiem pārrunājot sadarbību enerģētikas jomā kā ieguldījumu drošības stiprināšanā, īpaši izcelti tika atjaunojamie enerģijas resursi un tehnoloģijas to ražošanai un uzglabāšanai. Tāpat puses akcentēja sadarbības iespējas starp mūsu zinātniekiem un inovāciju uzņēmumiem, tostarp militārajā jomā un kiberdrošības stiprināšanā. 

Sarunā ar H.Nagahamu un viņa vadīto delegāciju piedalījās arī Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Raimonds Bergmanis, Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Inga Bērziņa un Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas priekšsēdētājs Jānis Vucāns. Tāpat arī Japānas delegācija vizītes ietvaros tikās ar Saeimas deputātu grupu sadarbībai ar Japānu.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720310734619
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 29.aprīlī
10:00  Eiropas lietu komisijas sēde
13:50  Saeimas Prezidija sēde